Китайският лидер Си Дзинпин пристигна в Москва за дългоочакваната среща с Владимир Путин. Западните експерти тълкуват събитието като подкрепа за руския президент, след като Международният наказателен съд в Хага го обвини във военни престъпления в Украйна и страните, подписали Римския статут, трябва да го арестуват, ако стъпи на тяхна територия. Сред тях обаче не са нито Русия, нито Китай, нито САЩ.

Си ще бъде в Москва от днес до сряда. Часове преди посещението лидерите на Китай и Русия излязоха със статии, в които изразяват приятелски отношение и защитават многополюсния модел в света.

Текста от Си Дзинпин можете да прочетете ТУК >>

От руското посолство в България публикуваха важните за тях акценти от статията на Владимир Путин:

  • В Русия истинският приятел е като брат. В това нашите народи много си приличат;
  • Руско-китайските отношения достигнаха най-високото ниво в своята история и продължават да се укрепват;
  • За разлика от някои претенденти за хегемонизъм, Русия и Китай буквално и преносно строят мостове;
  • Русия и Китай са заедно за формирането на справедлив многополюсен световен ред, основан на международното право, а не на определени "правила", които обслужват нуждите на "златния милиард";
  • "Колективният Запад" се вкопчва все по-отчаяно в архаичните догми, в неуловимото си господство, поставяйки на карта съдбата на цели държави;
  • Подобно на нашите китайски приятели, ние се застъпваме за стриктно спазване на Устава на ООН, зачитане на нормите на международното право;
  • Провокираната и усърдно подхранвана от Запада криза в Украйна е най-ярката за днес, но далеч не единствената проява на намеренията му за запазване на доминация на международната арена.

Ето и цялата статия от Владимир Путин, публикувана в официалния сайт на Кремъл:

Радвам се, че имам възможността да се обърна към приятелския китайски народ от страниците на едно от най-големите и авторитетни световни издания в навечерието на държавното посещение в Русия на китайския президент Си Дзинпин. Това значимо събитие потвърждава специалния характер на руско-китайското партньорство, което винаги е било изградено върху взаимно доверие, зачитане на суверенитета и интересите на другите.

Имаме големи очаквания за предстоящите преговори. Не се съмняваме, че те ще дадат мощен нов тласък на целия спектър на двустранното сътрудничество. Освен това е страхотна възможност за мен да видя добър стар приятел, с когото имаме най-топли отношения.

Срещнахме се с приятеля Си Дзинпин през март 2010 г., когато той дойде в Москва начело на представителна китайска делегация. Първата ни среща беше много делова и в същото време искрена и приятелска. Мен лично този стил на общуване ме впечатлява дълбоко. Знам, че Китай отдава голямо значение на приятелството и човешките взаимоотношения. Неслучайно мъдрецът Конфуций е казал: "Не е ли радост, когато приятел идва отдалече!" Ние в Русия също високо ценим тези качества, за нас истинският приятел е като брат. В това нашите народи много си приличат.

Три години по-късно, около същите мартенски дни, се срещнахме отново в столицата на Русия. Тогава Си Дзинпин направи първото си държавно посещение у нас след избирането си за президент на Китайската народна република. Тази среща на върха зададе тона и динамиката на руско-китайските отношения в продължение на много години, стана ясно доказателство за особения характер на отношенията между Русия и Китай и определи вектора на тяхното ускорено и устойчиво развитие.

Измина едно десетилетие, което по стандартите на историята на нашите страни, свързани с връзките на вековни традиции на добросъседство и сътрудничество, е само миг. През това време много неща в света се промениха и често не към по-добро, но основното остана непроменено - силната руско-китайска дружба, която последователно се укрепва в полза и в интерес на нашите страни и народи. Напредъкът в двустранните отношения е впечатляващ. Руско-китайските отношения достигнаха най-високото ниво в своята история и продължават да се засилват, превъзхождат по качество военно-политическите съюзи от Студената война, няма лидер и последовател, няма ограничения и забранени теми. Нашият политически диалог стана изключително доверителен, стратегическото взаимодействие стана всеобхватно и навлиза в нова ера.

Един от нашите приоритети е търговско-икономическото партньорство. До края на 2022 г. вече солидният двустранен стокообмен се удвои и достигна 185 милиарда долара. Това е нов рекорд. И имаме всички основания да вярваме, че летвата от 200 милиарда долара, която поставихме с президента Си Дзинпин, ще бъде надхвърлена не през 2024 г., а още тази година. В същото време е важно, че делът на разплащанията в национални валути във взаимната търговия нараства и отношенията ни стават още по-суверенни.

Успешно се изпълняват дългосрочни съвместни планове и програми. Например руско-китайският магистрален газопровод "Силата на Сибир" по своя мащаб, без преувеличение, се превърна в "сделката на века". Обемът на доставките на местни петрол и въглища е нараснал значително. С участието на наши специалисти в Китай се изграждат нови ядрени енергоблокове, китайските компании участват активно в проекти за втечнен природен газ, засилва се индустриалното и селскостопанското сътрудничество. Заедно изследваме космоса и разработваме нови технологии.

Русия и Китай са сили с древни самобитни традиции и колосално културно наследство. И сега, когато всички свързани с пандемията ограничения за взаимни контакти са премахнати, е важно да се увеличи възможно най-скоро хуманитарният и туристическият обмен, като по този начин се допринесе за укрепването на социалната база на руско-китайското партньорство. Особена роля в това играе провеждането на междудържавни тематични години. Например годините 2022-23 са посветени на сътрудничеството в областта на физическата култура и спорта, което е много търсено от нашите граждани.

За разлика от някои държави, които претендират за хегемония и внасят раздор в световната хармония, Русия и Китай буквално и преносно строят мостове. И така, миналата година нашите гранични региони бяха свързани с два моста над Амур, който отдавна се е превърнал в "река на приятелството". Сред "вълните и ветровете" на планетата, ние тясно си сътрудничим в международните дела и, заставайки рамо до рамо, "като скала всред бурен поток", ние ефективно координираме нашите външнополитически позиции, борим се с общи заплахи и отговори на съвременните предизвикателства. Ние активно насърчаваме такива демократични многостранни структури като ШОС и БРИКС , които стават все по-авторитетни и влиятелни, печелят нови партньори и приятели. Същата цел се изпълнява от работата по конюгиране (бел.ред. - сливане) на конструкцията Евразийския икономически съюз и инициативата "Един пояс, един път".

Заедно със съмишленици нашите страни последователно се застъпват за формирането на по-справедлив многополюсен световен ред, основан на международното право, а не на определени "правила", които обслужват нуждите на "златния милиард". Русия и Китай последователно работят в интерес на създаването на еднаква, отворена, приобщаваща система за сигурност, която не е насочена срещу трети страни в региона и света като цяло. В тази връзка отбелязваме конструктивната роля на Китайската инициатива за глобална сигурност, която е в унисон с руските подходи в тази област.

Виждаме, че външният геополитически пейзаж претърпява драстични промени. "Колективният Запад" все по-отчаяно се вкопчва в архаичните догми, в неуловимото си господство, поставяйки на карта съдбата на цели държави и народи. Курсът, преследван от Съединените щати на двойно сдържане на Русия и Китай, както и на всички, които не се поддават на американския диктат, става все по-остър и настоятелен. Архитектурата на международната сигурност и сътрудничество се разрушава. Русия е обявена за "непосредствена заплаха", а Китай за "стратегически конкурент".

Благодарни сме за балансираната линия на КНР във връзка със събитията в Украйна, за разбирането на тяхната предистория и истински причини. Ние приветстваме желанието на Китай да играе конструктивна роля в разрешаването на кризата. Подобно на нашите китайски приятели, ние се застъпваме за стриктно спазване на Устава на ООН и зачитане на нормите на международното право, включително хуманитарното право. Ние се придържаме към принципа за неделимост на сигурността, който грубо се нарушава от блока на НАТО. Ние сме дълбоко загрижени за безотговорни и просто опасни действия, които биха могли да подкопаят глобалната ядрена сигурност. Недопустими са нелегитимни едностранни санкции, които трябва да бъдат отменени.

Русия е отворена за политико-дипломатическо уреждане на украинската криза. Но още през април 2022 г. мирните преговори в никакъв случай не бяха прекратени от нас. Бъдещето на мирния процес зависи единствено от готовността за сериозен разговор, отчитайки преобладаващите геополитически реалности. За съжаление ултимативните искания, отправени към Русия, говорят само за изолация от подобни реалности и незаинтересованост от намиране на изход от създалата се ситуация.

В същото време провокираната и усърдно подхранвана от Запада криза в Украйна днес е най-ярката, но далеч не единствената проява на намерения за запазване на господство на международната арена и еднополюсен световен ред. Невъзможно е да не разберем, че НАТО се опитва да придаде на дейността си глобален обхват, като се стреми към проникване в Азиатско-тихоокеанския регион. Че някои сили упорито се стремят да разцепят общото евразийско пространство на мрежа от "изключителни клубове" и военни блокове, целящи да спрат развитието на нашите страни и да накърнят техните интереси. Никой обаче няма да може да постигне това.

Именно руско-китайските отношения днес действително действат като крайъгълен камък на регионалната и глобалната стабилност, стимулират икономическия растеж и служат като гарант за положителен дневен ред в международните отношения. Те са пример за хармонично творческо сътрудничество между големите сили.

Сигурен съм, че нашето приятелство и партньорство, основано на стратегическия избор на народите на двете страни, ще продължи да расте и укрепва в името на благоденствието и просперитета на Русия и Китай. И това несъмнено ще бъде улеснено от сегашното посещение в Русия на председателя на Китайската народна република.