Китай е готов, заедно с Русия, да пази световния ред, основан на международното право, заяви Си Дзинпин при пристигането си в Москва на тритридневно посещение в страната. Според китайския лидер в един турбулентен свят Китай е готов заедно с Русия решително да защити международната система, ориентирана към ООН.

Самолетът му кацна на летище "Внуково" около 12:59 московска време, предаде ТАСС. Делегацията, която очакваше Си, за да го вземе от летището, бе от 50 автомобила. Руският президент го очаква в Кремъл.

Това е първата визита на Си Дзинпин в Русия за последните четири години, предаде ТАСС.

"В свят, който далеч не е мирен, Китай е готов заедно с Русия решително да поддържа международната система, ориентирана към ООН, да стои на стража на световния ред, основан на международното право и основните норми на международните отношения, основани на целите и принципите на Хартата на ООН, поддържаме истинския мултилатерализъм, насърчаваме многополярността в света и демократизираме международните отношения, насърчаваме развитието на глобалното управление в по-справедлива и рационална посока", каза Си.

Пекин и Москва са добри съседи и надеждни партньори, каза Си Дзинпин:

"Много се радвам, по покана на президента Владимир Владимирович Путин, да се върна в земята на нашата близка съседка на държавно посещение. От името на китайското правителство и народ, изразявам искрени поздрави и най-добри пожелания към правителството и народа на Русия", каза той. "Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори, свързани с планини и реки".

Си Цзинпин обърна внимание на факта, че преди 10 години, по време на първото си посещение в Русия като председател на КНР, той и Путин отвориха нова страница в цялостното развитие на китайско-руските отношения.

"През тези 10 години двустранните връзки бяха укрепени и развити на базата на необвързаност, неконфронтация и ненасочване срещу трети страни, създадоха нов модел на междудържавни отношения в духа на взаимно уважение, мирно съжителство и взаимно ползотворно сътрудничество", подчерта той.

Китайският президент отбеляза, че политическото взаимно доверие между двете страни непрекъснато се задълбочава, практическото сътрудничество се разширява, а на международната арена се поддържа тясно и ефективно взаимодействие.

"Приятелството е завинаги дълбоко вкоренено в сърцата на хората. Развитието на китайско-руските отношения не само носи осезаеми ползи за народите на двете страни, но и има значителен принос за прогреса на целия свят като цяло", подчерта Си Дзинпин.

Снимка: YouTube скрийншот

Китайският лидер очаква, че посещението му в Русия да даде нов тласък на развитието на руско-китайските отношения и стратегическото сътрудничество.

"Уверен съм, че визитата ще бъде ползотворна и ще даде нов тласък на здравословното и стабилно развитие на китайско-руските отношения на всестранно партньорство и стратегическо сътрудничество в нова ера", подчерта Си Дзинпин.

Китайският лидер очаква да обсъди с Путин двустранни и международни въпроси, както и да очертае план за стратегическо сътрудничество

"Очаквам, че по време на посещението ще обменя задълбочено мнения с президента Владимир Путин по двустранните отношения и важни регионални и международни теми от взаимен интерес и ще очертая план за развитие на стратегическо взаимодействие и практическо сътрудничество", каза Си Дзинпин.

Китай и Русия определиха пътуването на Си като част от усилията за по-нататъшно задълбочаване на тяхното "безгранично приятелство", отбелязва Асошиейтед прес.  Кремъл приветства мирния план на Китай за Украйна и заяви, че той ще бъде обсъден на разговорите между Путин и Си, които ще започнат днес на вечеря. Пекин призова за прекратяване на огъня, но Вашингтон категорично отхвърли идеята, защото тя би затвърдила успехите на Кремъл на бойното поле.

Пристигането на Си Дзинпин до Русия идва, след като в петък Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за ареста на Путин по обвинения във военни престъпления. Кремъл, който не признава юрисдикцията на МНС, отхвърли неговия ход като "правно невалиден".

Китайското външно министерство днес призова МНС да "зачита юрисдикционния имунитет" на държавния глава и да "избягва политизирането и двойните стандарти".

Китай гледа на Русия като на източник на нефт и газ за своята жадна за енергия икономика и като на партньор в противопоставянето на това, което и двете страни смятат за американска доминация в световните дела, отбелязва още АП.