Произшествието в завод "Арсенал" не е толкова голямо, колкото е изглеждало отстрани заради издигналия се дим. Това обяви в Студио Dir непосредствено след производствения инцидент военният министър Красимир Каракачанов.

"Има двама леко пострадали. На единия са ударени 2 или 3 пръста на ръката, другият е с ужулен крак. Въобще не става въпрос за взрив или пожар, а за възпламеняване на една прахообразна смес, от която, казано най-популярно, се правят димните гранати. Големият дим идва от това, че сместа се самозапалва. Много вероятно е да има и човешка грешка, може би в 90% от случаите е така. Този дим е точно от тази прахообразна смес. Няма взрив, няма някакъв инцидент, а просто малка аварийка, която е част от ежедневието на подобен тип производство", заяви военният министър.

По повод това, че този път заводът се е разминал със сериозен инцидент, но рисковете в индустрията остават, Красимир Каракачанов допълни:

"В предишни случаи проблемите касаеха взривяване на боеприпаси, които трябва да се утилизират. Тук става въпрос за нещо различно, но проблемът с утилизацията е изключително сериозен. В България, въпреки че години наред се унищожаваха подобни стари боеприпаси с изтекъл срок, все още се съхраняват достатъчно количества. Поради външна намеса - умишлена или не, те могат да бъдат заплаха и да се получат тези инциденти, които помним - в Миджур, на Петолъчката и т.н. Затова съм предложил на Министерски съвет да се създаде специален орган - междуведомствена структура, която да осигури необходимите средства за утилизация на бойни материали."