Историята с познанството на генерал Венцислав Мутафчийски с Бойко Борисов стана известна след прословутата пресконференция, на която бяха опровергани спекулациите за разрив в отношенията между двамата. От нея остана впечатление, че началникът на ВМА е личен избор на премиера за председател на Националния оперативен щаб.

Но кой предложи Мутафчийски?

На живо в Студио Dir oтговора на този въпрос даде вицепремиерът Красимир Каракачанов:

"Още през февруари месец генерал Мутафчийски ми докладва, че е отделил цял етаж във Военномедицинска академия и го е подготвил за ситуация, при която пандемията може да се развие и да се наложи да се приемат болни. Беше осигурил апаратурата, беше осигурил пространството в болницата, беше подсигурил максимално нещата. Когато се обсъждаше в Министерски съвет, аз им казах: "Вижте какво е направил във ВМА". Оказа се, че Военномедицинска академия е първата болница, която се е подготвила. След това "Пирогов" и другите. Така се стига до неговата кандидатура и той беше избран за председател на Националния оперативен щаб".

 

Тъй като ВМА е ведомствена болница към Минстерството на отбраната, Красимир Каракачанов е и човекът, който преди 3 години посочва Венцислав Мутафчийски за неин началник. Това се случва след като тогавашният ръководител ген. Николай Петров овакантява поста, защото става министър на здравеопазването.

"Ако този пост не се беше овакантил, щях да оставя генерал Петров начело на болницата, той го правеше добре", подчерта Каракачанов и върна лентата назад:

"Имаше 6 или 7 възможни кандидатури. След като в рамките на има-няма един месец се запознах с качествата на тези хора - някои от тях познавах и отпреди, стигнах до убеждението, че полковник Мутафчийски е най-подходящ. Аз го предложих на Министерски съвет и на Президента, такава е процедурата за даване на висше офицерско звание генерал. Така се стигна до неговия избор."

Той акцентира, че за да бъде сигурен в избора си, е направил и конкурс с участие на медицински експерти:

"Явиха се четирима, назначих си комисия за концепция. Моето мнение се потвърди, че Мутафчийски е най-подготвен и след това резултатите го показаха".

Снимка: Тед Георгиев, Dir.bg

За Красимир Каракачанов повишаването на личния рейтинг на Венцислав Мутафчийски не е изненада, а логичен резултат от ефективността на мерките срещу коронавируса в България. Той обаче не пожела да прогнозира дали началникът на Националния оперативен щаб би имал бъдеще в политиката:

"Когато един човек излеззе на сцената, без значение дали е политик, лекар или друго, и обществото оцени, че той е полезен и има качества, е нормално да му се вдигне рейтингът. Оттук нататък е въпрос на личен избор на генерал-майор Мутафчийски дали ще се ориентира към политиката или ще остане в медицината, това си е негов личен избор. Нито имам намерение да разговарям по този въпрос, защото не е моя работа, нито имам идеята да му давам съвети в една или друга посока. Ние сме набори с него като възраст, т.е. достатъчно зрели мъже сме с достатъчно опит в това, с което се занимаваме до момента, и всеки може да прецени. Да, рейтинг има, защото мерките, които бяха взети, макар и в началото да имаше недоволни, предпазиха в голяма степен България от негативните резултати, които сполетяха... айде, да оставим Италия и Испания, но вземете балканските държави, включително една Македония - има повече заболели, повече смъртни случаи, отколкото България, въпреки че е 2 милиона население. Мерките са били правилни. Това е оценката. А дали той ще влиза в политиката, това си е негово лично решение".

Как вицепремиерът гледа на нововъведената извънредна обстановка и какви мерки могат да ни спасят от най-гладната зима за последните десетилетия?

Гледайте цялото интервю на Красимир Каракачанов в Студио Dir: