Украинският президент Володимир Зеленски каза вчера, че няколко западни страни са готови да доставят бойни самолети на Киев за постигане на победа срещу руската инвазия.

За момента нямаше непосредствено потвърждение за подобно предложение. Но по-долу следват някои подробности за изтребителите, които иска Украйна, и какво може да получи тя.

КАКВИ ИЗТРЕБИТЕЛИ ИСКА УКРАЙНА?

Украйна иска от съюзниците да ù доставят модерни изтребители - наречени от Зеленски в речта му тази седмица пред британските депутати "криле за свобода", които да заменят нейния остарял авиопарк от съветски самолети "МиГ" и "Сухой".

Списъкът с желания на Украйна включва произведени от САЩ "Ф-16" заради тяхната разрушителна мощ и наличност по света. Украйна иска и шведски изтребители "Грипен", макар да казва, че все още обсъжда какви изтребители могат да доставят съюзниците.

Украйна разчита на своя съществуващ авиопарк, за да атакува руските позиции и да извършва полети за прехващане, но нейните военновъздушни сили смятат, че с по-нови изтребители може да се обърне ходът на войната.

Подобни самолети биха "затворили небето" за руски нападения, каза съветникът на Зеленски Михайло Подоляк. Те биха "помогнали за унищожаване на практически всяка мишена" в небето и на земята, каза говорител на украинските военновъздушни сили.

КОЛКО СКОРО МОЖЕ УКРАЙНА ДА ЗАПОЧНЕ ДА ГИ ИЗПОЛЗВА?

Великобритания казва, че може да минат години, докато украинските пилоти се обучат как да управляват новите модели изтребители, след като тази седмица Зеленски поиска в Лондон изтребители "Юрофайтър Тайфун".

Като първа стъпка Лондон се съгласи да започне да обучава пилоти през пролетта и каза, че ще помисли за съкращаване на курсовете за опитни украински пилоти.

"В случая не става дума просто да бъде докаран самолет до границата", заяви за Би Би Си британският министър на отбраната Бен Уолъс.

"Без екип от механици една кола от "Формула 1" по същество не може да тръгне и със сигурност не може да изкара повече от няколко обиколки. Когато започнеш да се занимаваш със сложни оръжия от висок клас - като изтребители, има технически екип, който върви заедно с тях, а ние трябва да зададем въпроси и за това", допълни той.

Великобритания не се е ангажирала да изпрати от своите "Тайфун"-и и казва, че украинските пилоти могат да бъдат обучени да управляват западни самолети едва след края на войната. Уолъс каза, че за да ги изпрати, Великобритания също така би имала нужда от съгласието на другите страни, които произвеждат "Юрофайтър" - Германия, Италия и Испания.

Някои модели изтребители вероятно ще се окажат по-подходящи от други.

Джъстин Бронк от британския Кралски обединен институт за изследвания по отбраната и сигурността каза, че предоставянето на "Тайфун"-и на Украйна би било "много скъп символичен жест".

Изтребителите ще трябва да летят ниско, за да избегнат руските системи за противовъздушна отбрана.

Но "Тайфун"-ите са оптимизирани за летене на голяма височина, за да дадат на ракетите, които носят, по-голям обсег - тактика, която до голяма степен би била обезсилена от руската далекобойна система, заявява Бронк в свой анализ.

Той казва, че изтребителите "Тайфун" и "Ф-16" ще се нуждаят освен това от гладки писти и централизирани бази, докато шведските "Грипен" могат да летят на по-малка височина и да бъдат обслужвани от по-къси, по-неравни писти.

ЩЕ ПОЛУЧИ ЛИ УКРАЙНА ИЗТРЕБИТЕЛИТЕ?

Украйна е уверена, че ще получи изтребители и посочва за пример минали времена, когато съюзниците първоначално не са имали желание да изпращат усъвършенствано въоръжение, но впоследствие са склонявали.

Съединените щати и Франция казват, че не изключват възможността да изпратят изтребители, но Германия изключва това.

Шведският министър-председател Улф Кристершон не изключи възможността за изпращане на изтребители, но намали очакванията, като каза, че в момента въпросът не е на дневен ред за Стокхолм.

Полша - един от най-твърдолинейните поддръжници на Украйна, каза, че не би взела сама подобно решение и е необходимо НАТО да действа като организация.

Словакия се съгласи да изпрати на Украйна 11 изтребителя "МиГ", за да увеличи сегашния ù авиопарк.

Западните правителства са предпазливи и искат да не оставят незащитени собствените си страни, предоставяйки твърде много оборудване на Украйна. Те също така засега избягват да изпращат военно оборудване, което може да нанася удари навътре в територията на Русия, за да не дадат повод на Москва за ескалация на войната. Кремъл казва, че западните страни биха се придвижили към пряк конфликт с Русия, ако изпратят изтребители.