Руският философ и главен идеолог на евразийството Александър Дугин описа един от сценариите за ядрен апокалипсис и световна война, предизвикана от събитията в Газа . Според него, ако бъде допуснато ескалиране на събитията, те може да тръгнат в необратима посока.

"Нека се опитаме да опишем един от възможните сценарии за по-нататъшна ескалация в Близкия изток", започва Дугин.

"Палестинското въстание обхваща Западния бряг и се разгаря в Източен Йерусалим. Махмуд Абас не може да овладее ситуацията. Виждайки как Израел извършва пълномащабен геноцид в ивицата Газа, палестинците започват тотален бунт. Въоръжението сили на Израел продължават да избиват цивилни в ивицата Газа.

По света нарастват протестите срещу западните проамерикански либерални елити, единодушно подкрепящи Израел. Хизбула се намесва в конфликта, а тълпи араби от Йордания пробиват кордоните, пазещи границата с Израел.

САЩ нанасят превантивни удари срещу Иран, който е все по-намесен в конфликта, а Иран отвръща с удар срещу Израел. Сирия влиза във войната, атакувайки Голанските възвишения. Следва бърза мобилизация на целия ислямски свят.

Проамериканските ислямски държави - Саудитска Арабия, ОАЕ, Катар и др. - са принудени да се включат в конфронтацията на страната на палестинците. Към тях се присъединяват Пакистан, Турция и Индонезия. Новините за пристигането на войски на талибаните в Близкия изток от фалшиви новини стават истински. Черните знамена на Хорасан се развяват над света (бел.ред. - Според устните предания за пророка Мохамед, той обявил, че черни знамена от Хорасан ще ознаменуват пришествието на последния негов приемник).

Проблемите между салафитите и традиционалистите, включително шиитите, остават на заден план. Започва големият джихад на ислямския свят срещу Запада и Израел.

Русия заема първо неутрална позиция, но не бърза да подкрепи Израел, тъй като е във война в Украйна със Запада, който от своя страна е изцяло на страната на Израел.

В някакъв момент от въстанието в Източен Йерусалим палестинците обявяват необходимостта да барикадират джамията Ал-Акса за защитата й от армията на Израел (бел.ред. - джамията "Ал Акса" е място за поклонение на мюсюлманите с почти толкова голяма важност колкото Мека и Медина. Тя се намира на храмовия хълм в Йерусалим.).

Джамията Ал-Акса се споменава и в началото на въстанието, тръгнало от ивицата Газа - операцията "Потопът Ал-Акса". Израел, в хода на битка с въоръжените палестински милиции и при самоотбрана, изстрелва ракетна атака срещу джамията. Тя е разрушена. Пътят към изграждането на Третия храм е разчистен. Но... един милиард мюсюлмани, от които 50 милиона (официално) са в Европа, започват въстание в самия Запад (бел. ред. - Третият храм е бъдещ храм, който според юдейската традиция ще бъде построен на мястото на стария Йерусалимски храм и ще бъде свещено място за всички последователи на юдаизма. Създаването на храма е предречено в Стария завет и свързано с идването на юдейския Месия).

В Европа избухва гражданска война. Някои европейци са на страната на ЛГБТ, Сорос и атлантическите елити, а други сключват съюз с мюсюлманите (по модела на Ален Сорал) и се присъединяват към антилибералната революция.

САЩ използват тактически ядрени оръжия срещу Иран. Русия нанася тактически ядрен удар срещу Украйна, която се стреми да се вкопчи в Запада на всяка цена и провокира Москва по всякакъв възможен начин.

Третата световна война избухва с използването на тактически ядрени оръжия.

Русия най-накрая решава и застава на страната на мюсюлманите. Американските диспенсационалисти осъзнават, че часът е настъпил (бел.ред. - диспенсационализмът е система на теологията, която тълкува Библията буквално и която смята, че църквата не е изместила Израел от Божия план и старозаветните обещания за Израел не са се прехвърлили към църквата).

Русия напада - макар и непряко - Израел. Гог е тук (бел.ред. - според Стария завет Гог е името на бъдещ лидер на митичната северна страна Магог. Гог и Магог ще поведат армия, за да атакуват Израел. Те се споменават като основните врагове, които ще бъдат унищожение с идването на юдейския Месия. В Откровение на Йоан Гог и Магог са народите, които ще съставят армията на Сатаната).

Според Русия обаче Западът е под прякото управление на Антихриста. Много световни лидери умират, появяват се нови с много по-радикални убеждения.

Китай напада Тайван, отвличайки вниманието на САЩ и НАТО към нова цел. Индия се въздържа от пряката подкрепа, на която САЩ разчитат. Вечерта на историята престава да бъде вяла. Феминистки, гей активисти и природозащитници изискват край на всичко това, но никой не ги слуша.

Западът е принуден да воюва срещу всички в името на някаква цел, която вече не може да артикулира - старите тези за "правата на човека", "гражданското общество" и други заклинания са изчезнали в суровата реалност на предстоящата тотална смърт.

Илон Мъск признава, че напълно е спрял да разбира какво се случва.

Израел започва, под удари от всички страни, да строи Третия храм. Само Месията (бъдещият изкупител на еврейския народ - бел.ред.) може да спаси положението... Тук текстът на пророческия анализ рязко свършва."

Това гласи апокалиптичният сценарий, публикуван от Александър Дугин в социалната мрежа Х (бившият Twitter).

Малко по-късно Дугин постна по-кратък коментар на развитието на събитията около ивицата Газа.

"Забавянето на наземната операция може да има различно обяснение от времето. Предполагам, че САЩ, наблюдавайки бързата консолидация в мюсюлманския свят на антиамериканска основа, се колебаят дали да позволят на Израел да направи това или не. Изчислението на преките последици (от навлизане в Газа - Бел.ред) показва пълен крах на американската политика спрямо ислямския свят. Никой мюсюлманин не би се съгласил с етническо прочистване на Газа - Накба 2.0.

Много страни, движения и хора биха реагирали. Някои от тях насилствено. Западът като цяло е изправен пред пряка конфронтация с глобалния ислям. Никой не може да остане неутрален. Наземна операция = пресичане на последната линия, която все още разделя човечеството от необратимо разцепление, война на цивилизации и пълно унищожение", пише Дугин.

Западните издания многократно са наричали Дугин "главния идеолог" или дори "мозъка" на Путин. Опозиционните издания в Русия не отричат връзките на Дугин с Кремъл, но не придават толкова главна роля на философа.

Според "Медуза" философът работи за определена аудитория - ултраконсервативната в страната и чужбина. Постепенно ролята му нараства след войната на Русия срещу Украйна и днес той помага за формулирането на руската идеология по принцип. Дугин обаче не попада в близкия вътрешен кръг около Путин. Пречупени през тази призма, изказванията на Дугин, могат да бъдат и целенасочени.

Изказванията на философа относно конфликта в Газа обаче не са толкова апокалиптични на личния му блог на руски.

"Ескалация в Израел може да доведе до верижна реакция. Палестинците нямат шанс в такава война, защото не могат да унищожат Израел или да му нанесат значително военно поражение.

Разбира се, възможно е конфликтът да обхване и други територии. Възможно е в него да бъдат привлечени Иран и Хизбула, което означава потенциално прехвърляне на военни действия на териториите на Ливан и Сирия. И в самия Израел има достатъчно палестинци, които мразят евреите с ярост. Всичко това може да има непредвидими последици.

Според мен САЩ и глобалистите ще се опитат да потушат всичко, тъй като не могат да извлекат изгода от по-нататъшната ескалация.

В израелско-палестинския конфликт за Русия е трудно, поне засега, да избере само една страна. Всяка конфигурация има плюсове и минуси. Имаме стари връзки с палестинците и те, разбира се, са жертви. Но политическата десница в Израел също се стреми да следва неутрална приятелска политика спрямо Русия. И с това се отклонява от дивата и недвусмислена русофобия на колективния Запад", разсъждава Дугин.

"Да, и разбира се, не бива да се изпуска от поглед есхатологичното измерение на събитията. (Есхатология е тематичната област в теологията, която разглежда темата за края на света в Библията - Бел.ред.).

Палестинците нарекоха операцията си "Потопът Ал-Акса", т.е. напрежението отново расте около Йерусалим и месианските (за Израел) хоризонти на изграждането на Третия храм на Храмовия хълм - невъзможно без разрушаването на джамията Ал-Акса.

Палестинците се опитват да разпалят есхатологичната чувствителност на мюсюлманите - както шиитите, които винаги са по-чувствителни към това, така и сунитите (все пак мотивите за края на света и последната битка не са им чужди).

Доколко това е сериозно, ще видим скоро. Но така или иначе е ясно, че пренебрегващият есхатологията няма да разбере нищо от съвременната голяма политика.

Вниманието е отклонено от Киев. Време е да действаме. Началото на дръзката офанзива на Хамас срещу Израел може да е събитието "черен лебед", което тотално да промени баланса на силите в глобалната игра.

Относно ядрените оръжия на Израел. Това изобщо не е панацея. Той може да ги използва, но къде ще отиде морето от разярени араби?

...Никой, дори и да иска, не може да каже на евреите и арабите да се успокоят. Междувременно левите либерали на Сорос не намериха нищо по-добро от това да се бият с десните ционисти в Израел. Тъй като войната вече е в ход и всички умират в нея, естествено е тя да засяга не само източните славяни, но и всички останали. Освен това и двете сили в случая се борят за невъзможното.

Нека си представим, че Израел, заедно с колективния Запад, започва широкомащабна война срещу исляма. Но съществуват Русия, Китай, Индия, БРИКС. Те определено няма да последват безпрекословно Запада. И ще действат сами. И където е тънко, там ще се разкъса. След началото на "Специалната военна операция" научихме слабите си места. И правим изводи. Сега е ред на другите.

PS: Руският елит сега е фантастична гледка. Той е съставен от една трета антиционисти, които се радват на палестинското въстание. Една трета обаче са проционисти, тъй като израелската десница е толерантна към Путин и "Специалната военна операция" (Яков Кедми е чест гост в шоуто на Соловьов). Останалата една трета са про-западни глобалисти, но за тях изобщо не е ясно какво трябва да кажат и направят. Все пак Сорос е против Израел, а те са за Сорос (приблизително). Коя линия ще спечели? Може да са и трите едновременно, както обикновено", заключва Дугин в блога си.