През последните месеци вътрешнополитическият блок на руската президентска администрация е започнал редовно да кани ултраконсервативни философи и историци - особено Александър Дугин, Александър Проханов и Вардан Багдасарян - да изнасят "беседи" в Кремъл, пише "Медуза" като се позовава на източници, близки до администрацията на руския президент и до ръководството на партията на властта - "Единна Русия".

Тези фигури не участват в срещи по конкретни въпроси (като подготовката за президентските избори през 2024 г.), а имат друг работен фронт. "С тях се провеждат частни разговори и срещи, на които се обсъждат конкретно идеологически въпроси - каква е целта на Русия, какво иска тя", обяснява един от източниците на изданието, близък до Кремъл.

Кои са тези "идеолози"

Александър Дугин е евразийски философ, политолог и един от най-изтъкнатите идеолози на "Руския свят". От началото на 2000-те години той се застъпва за идеята за Евразийски съюз, който да включва всички страни от бившия Съветски съюз. Една от основните му теории се основава на конфронтация между Русия и "колективния Запад". Мнозина мислители обвиняват Дугин, че изповядва по същество фашистки възгледи.

Александър Проханов е "патриотичен" писател и главен редактор на в. "Завтра". При опита за преврат срещу Михаил Горбачов в СССР през 1991 г. той е поддръжник на т.нар. ГКЧП (тоест противник на Горбачов). Автор на концепцията за "атомно православие" - държава, която съчетава чертите на съветския сталинизъм и православна царска Русия. Придържа се към имперски възгледи.

Историкът Вардан Багдасарян е по-малко известен на широката публика от Дугин и Проханов. Той е член на авторския колектив на сталинисткия вестник "Завтра" на Проханов и е поддържал близки контакти - и дори е издавал съвместни книги - с Владимир Якунин, бившия ръководител на Руските железници.

Багдасарян често пише и за сблъсъка на цивилизациите и нарича Донбас "цивилизационната граница на Русия".

"Донбас се оказва не само плацдарм за освобождението на Украйна от нацизма, но и платформа, от която се задава векторът на цивилизационното самовъзстановяване на Русия. В замята на Донбас се ражда нова руска идеология. Тя се ражда не чрез теория, а чрез кръв и смърт. И само една идеология, сакрализирана с кръвта на героите, може да има реална историческа перспектива", разсъждава Багдасарян в своите статии.

Историкът се застъпва за въвеждането на официална идеология в Русия и нарича хората, които са напуснали Русия заради мобилизацията, страхливци.

"Екзистенцията на въпроса за живота и смъртта се завърна и всички бохемски извращения се оказаха неуместни. В Донбас се формира нов тип младеж, различна от постмодернистките студенти в столицата. И тези момчета, които са преминали през войната, рано или късно ще навлязат в цивилния живот. И тогава младежите от столичните кръгове ще си имат проблеми", уверен е Багдасарян.

Багдасарян също така е не по-малко убеден, че "държавите на Запада" се контролират от "корпоративния център, света на транснационалните корпорации, глобалната система на олигархата".

Освен това, според източниците на "Медуза", Кремъл е започнал да се "консултира" и с основателя на телевизия "Царьград", "православния олигарх" Константин Малофеев. Преди това политическият блок на кремълската администрация е бил в обтегнати отношения с бизнесмена. През 2019 г. той решава да се занимава с публична политика и се присъединява към "Справедлива Русия" - подразбра се, че ще финансира обновяването на партията и ще се присъедини към нейното ръководство. Малофеев обаче се опитва да поеме пълен контрол над партията, което не се харесва нито на лидерите й, нито на Кремъл.

Според източници, близки до Кремъл, Малофеев, Дугин, Проханов и Багдасарян трябва да помогнат на Кремъл "да напипа някои очертания на нова идеология". С "идеолозите" се срещат и ръководителят на политическия блок на Кремъл Сергей Кириенко, и най-близките му съратници като ръководителя на Департамента по въпросите на Държавния съвет Александър Харичев и Сергей Новиков, ръководител на Департамента за обществени проекти.

Източниците на Медуза твърдят, че на такива срещи се създават не само "контурите" на идеологията, но и конкретни опорни точки, които Кириенко и Владимир Путин могат да използват в речите си.

"Русия винаги е печелила всяка война, ако тази война се е превърнала в народна. Винаги е било така. Със сигурност ще спечелим и тази война: и "горещата" война, и икономическата война, както и психологическата, информационната война, която се води срещу нас. Но за целта тя трябва да бъде народна война, така че всеки да се чувства съпричастен", каза Кириенко в реч през октомври. Същите дни Кириенко говори на Световния руски народен събор, където разсъждава за "запазване на историческите традиции на народа, традиционните духовни ценности, сред които са силното семейство, майчинството, уважението към старостта и здравословният начин на живот".

Според източник на "Медуза", близък до ръководството на "Единна Русия", Дугин и Проханов са си сътрудничили с Кремъл и преди - например в края на 2000 г., когато Владислав Сурков оглавяваше политическия блок АП. Но през последните години тези контакти са били редки.

Освен това, според източниците на "Медуза", Дугин и Проханов вече имат нова роля. Докато преди, според замисъла на Кремъл, те е трябвало да работят за определена аудитория (ултраконсервативната), сега те помагат за формулирането на руската идеология по принцип.

"Сега речникът на Дугин и Проханов е в устата на Путин", подчертава един от близките до Кремъл събеседници. Той добавя, че преди медиите често са преувеличавали влиянието на Александър Дугин. Например западните издания многократно са го наричали главния идеолог или дори "мозъка" на Путин. Според източниците на "Медуза" обаче доскоро руският президент е бил повърхностно запознат с възгледите на философа. Всичко това се променя покрай убийството на дъщерята на Дугин Даря в края на август 2022 г.

Путин "проявява сериозен интерес" към Дугин вече след това - изпраща му съболезнователна телеграма и всячески одобрява контактите на администрацията с евразиеца. Месец след убийството на Дария Дугина, на 30 септември, Путин за първи път използва в публична реч едно от любимите понятия на Дугин - "англосакси".

"[Смъртта на Дугина] беше представена правилно, включително и на президента: враговете атакуват привържениците на традиционните ценности, антизападните хора", обяснява източник "Медуза".

Два източника, уверяват, че самите служители на президентската администрация, включително Кириенко и Харичев, не споделят тази ултраконсервативна идеология. Както обяснява един от събеседниците, Кириенко е "привърженик на пазарната икономикя и на твърдото корпоративно управление", а геополитиката му е принципно далечна, докато Харичев е "добросъвестен изпълнителен служител без ясни убеждения".

Според един от събеседниците, това, че Кириенко се обръща към консервативните мислители е лесно за обяснение. Първо, той се опитва да си сътрудничи с хора, чиито възгледи в момента вече са близки до тези на Владимир Путин. Второ, понастоящем сред политическите стратези и политолозите, които са готови да си сътрудничат с Кремъл, няма "идеолози, способни да предложат някакъв разбираем, проект, който да не е вътрешно противоречив, който да се хареса на държавния глава. Според тях няколко такива "идеолози" дори са напуснали Русия през последните месеци.

"Експерти има, има и изпълнители. Но няма умерени идеолози, и то такива, които да работят по необходимия на президента начин, такива няма и затова работят с десни консервативни идеолози. С такива, каквито има... Сега сме във война - имаме нужда от войнствени", казва източник на "Медуза", близък до президентската администрация.