Докато САЩ се опитват да убедят света в правилността на своите действия за разрешаване на сирийския конфликт, съюзниците им от Близкия изток все повече предпочитат да работят с Русия, която засили влиянието си в региона, пише в свой коментар "Блумбърг".

Традиционните съюзници на САЩ в Близкия изток губят търпението си към политиката на Барак Обама в Сирия и все повече предприемат стъпки в посока на набиращата сила Русия. Някои във Вашингтон виждат в тези нови взаимоотношения заплаха за интересите на САЩ, докато администрацията на Обама смята, че сегашната ситуация засилва сътрудничеството с Русия като партньор в стабилизирането на Близкия изток.

В петък Кери призова за среща във Виена между министрите на външните работи на Русия, Саудитска Арабия и Турция и изрази надежда, че четирите страни могат да работят ефективно за разрешаване на конфликта в Сирия. Въпреки това, докато Кери се опитва да убеди Москва да застане на страната на Запада, близкоизточните съюзници на САЩ все повече се убеждават в необходимостта да се вслушват в Русия като държава с внушително влияние в региона.

Така принц Турки ал Фейсал, бивш посланик на Саудитска Арабия във Вашингтон и бивш шеф на разузнаването, изрази увереност, че стратегията на Москва ще бъде по-ефективна от усилията на САЩ и също така подчерта, че руската гледна точка заслужава внимание и уважение.

Съюзници на САЩ, които не са активни участници в многостранните срещи по уреждането на кризата в Сирия, също се стремят да установят по-тесни връзки с Москва. След посещението на премиера Бенямин Нетаняху в Москва, Израел се съгласи да обменя информация с Русия, за да се избегне сблъсъци между въоръжените сили на двете страни. Египетският президент Абдел Фатах ал-Сиси след среща с президента Владимир Путин обяви намерението на Кайро да си сътрудничи с Москва в борбата срещи „Ислямска държава”