Под заглавие "Хладен прием на Джон Кери в Китай" американският в. "Уолстрийт джърнъл" отбелязва, че специалният пратеник на САЩ Джон Кери е бил в Пекин тази седмица, за да говори за климатичните промени, но съобщенията от Китайската комунистическа партия и държавните медии разкриват колко малък напредък е постигнал той. Кери не успя да седне на една маса със Си Цзинпин, но китайският президент спомена политиката на страната си в областта на околната среда в речта си тази седмица, посочва вестникът.

Пекин посочи, че в съответстие с необвързващото Парижко споразумение за изменението на климата от 2015 г. емисиите му ще достигнат своя връх до 2030 г., като в изказването си Си Цзинпин потвърди ангажимента си към изпълнението на тази цел. Но това е друг начин да се каже, че Китай възнамерява да продължи да увеличава своите въглеродни емисии още седем години, коментира "Уолстрийт джърнъл".

Вестникът посочва, че от 2015 г. до 2022 г. емисиите на парникови газове в Китай са нараснали с близо 12%, докато САЩ са ги намалили с около 5%, според индекса "Климат екшън тракер" (Climate Action Tracker).

"Пътят и средствата, както и темпото и интензивността за постигане на целите на Китай в областта на климата трябва да бъдат определени от нас самите и никога под влиянието на други", е казал Си според публикация в печатния орган на ККП "Женмин жибао".

Тази седмица Кери изтъкна пред китайски официални лица, че "климатът трябва да има свободна позиция като дипломатически въпрос, защото той е универсална заплаха за всички на планетата". Но не такава бе репликата на най-високопоставения китайски дипломат Ван И, според официалното резюме на разговорите в Пекин. Въпреки че "китайско-американското сътрудничество в областта на климатичните промени има огромен потенциал, то не може да бъде отделено от разбирането и подкрепата на народите на двете страни и не може да бъде отделено от цялостната среда на китайско-американските отношения", каза Ван И, цитиран от в. "Уолстрийт джърнъл".

Американският пратеник по климата Джон Кери, в центъра, върви до посланика на САЩ в Китай Никълъс Бърнс, докато пристигат за срещи в Голямата зала на народа в Пекин

Снимка: АР/БТА

С други думи, коментира вестникът, Китай обвързва своето сътрудничество в областта на политиката относно климата или поне обещанията си за такова сътрудничество с евентуално споразумение със САЩ по други въпроси. В китайското обобщение се казва, че Ван И е споменал как Пекин иска САЩ да "водят рационална, прагматична и позитивна политика спрямо Китай" и "да се справят правилно с тайванския въпрос", наред с други неща.

Китай иска от президента Байдън отстъпки в областта на икономиката и сигурността в замяна на зелени обещания, които Китай вероятно няма да изпълни. Това не е добра сделка за интересите на САЩ, заключава в. "Уолстрийт джърнъл".

Американският вестник същевременно посочва в друг свързан със същата тема материал, че тази седмица Пекин бе домакин на двама бивши държавни секретари на САЩ. И двамата бяха приветствани като приятели на Китай. Но посрещането на единия от тях бе определено като по-топло, отбелязва изданието. "Уолстрийт джърнъл" обръща внимание на приема на Кисинджър в Пекин, включващ и среща с китайския министър на отбраната, който по-рано това лято отхвърли среща със сегашния си американски колега.

Топъл прием за Хенри Кисинджър от китайския държавен съветник Ван И в Пекин

Снимка: АР/БТА

Приемът на Хенри Кисинджър се различаваше значително от този на Джон Кери, държавния секретар от времето на бившия президент на САЩ Барак Обама, който тази седмица прекара четири дни в Пекин като пратеник на Белия дом за климата, опитвайки се да съживи сътрудничеството в областта на климатичните промени. Кери, въпреки че също бе описан от висши китайски официални представители като "стар приятел", не получи среща със Си, отбелязва "Уолстрийт джърнъл". Пътуването на Кисинджър и контрастът му с посещението на Кери подчертават двупосочния подход, който Пекин е възприел, когато става въпрос за възстановяване на силно влошените връзки със САЩ, коментира вестникът.

През юни, когато САЩ и Китай се готвеха да възобновят контактите на високо равнище, които бяха прекъснати, след като президентът Байдън нареди да бъде свален предполагаем китайски шпионски балон, Си Цзинпин се срещна в Пекин с основателя на Майкрософт Бил Гейтс. Си каза на Гейтс, чиято компания има дългогодишни връзки с Китай, че той е първият американец, когото е видял през тази година. Китайски официален представител каза, че Си, който дни по-късно се срещна с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, е искал да се увери, че преди това се е срещнал с по-приятелски настроен американец, посочва в. "Уолстрийт джърнъл".

По време на вчерашната си среща с доайена на американската дипломация Си каза, че отношенията между САЩ и Китай, пет десетилетия след първото посещение на Кисинджър, отново са стигнали до кръстопът. "Надявам се, че вие и други проницателни американци ще продължите да играете конструктивна роля за връщане на американско-китайските отношения в правия път", каза Си на своя гост.

Според съобщения в китайските държавни медии Кисинджър е подчертал какво значение има за Пекин така нареченият принцип на един Китай, като е имал предвид претенциите на Пекин към демократично самоуправляващия се Тайван. Той косвено е упрекнал администрацията на президента на САЩ Джо Байдън за укрепването на връзките с правителството в Тайпе, отбелязва американският вестник.

В същия дух коментира срещата на Кисинджър с китайския президент Си Цзинпин и "Ню Йорк таймс", който излиза със заглавие "Разочарован от Байдън, Китай се обръща към "стари приятели" като Кисинджър".

На срещата си с Кисинджър китайският лидер Си се обръща към американски контакти извън администрацията на Байдън, за да се опита да повлияе на мисленето на Вашингтон за Китай, отбелязва вестникът. По време на посрещането на Хенри Кисинджър 100-годишният бивш държавен секретар на САЩ на червения килим в Пекин президентът Си му каза, че "китайският народ винаги ще ви помни". Той получи похвала и от най-високопоставения китайски дипломат Ван И за неговата мъдрост. Визитата на Кисинджър включваше и среща с китайския министър на отбраната, който многократно е отхвърлял молбите да разговаря със сегашния си американски колега, посочва изданието.

"Ню Йорк Таймс" отбелязва, че ентусиазираното посрещане на Кисинджър от Китай тази седмица е последният пример за това как Пекин излиза извън официалните дипломатически канали, за да разшири обхвата на своето послание и да се опита да повлияе на мисленето на Вашингтон. Пекин се обърна към онези, които смята за по-близки до неговата позиция, тъй като стана по-скептичен към администрацията на Байдън, а понякога и открито разочарован от нея, коментира вестникът.

С посещението на Кисинджър, когото Си и други китайски официални лица нарекоха "стар приятел", Пекин се опита да подчертае сътрудничеството и взаимното уважение между двете сили. С посещенията на бизнес лидери като Бил Гейтс, наречен от Си също така "стар приятел", и Илън Мъск, Китай се опитва да подчертае дългогодишните икономически отношения и опасностите от объркването на глобалните вериги за доставки, коментира "Ню Йорк таймс".

Вестникът прогнозира, че тези усилия могат да станат все по-значими, тъй като Пекин се противопоставя на това, което възприема като усилия на администрацията на Байдън да ограничи Китай в геополитически, военен и технологичен план. Китай също така наблюдава как републиканците и демократите се обединяват в желанието си да запазят твърдата си линия по отношение на Пекин с наближаването на президентските избори в САЩ, на които кандидатите вероятно ще бъдат по-критични към Китай.

"Това много прилича на целенасочена китайска стратегия" за привличане на лица, които могат да помогнат за промяна на мнението във Вашингтон, казва Денис Уайлдър, бивш шеф на отдела за анализ на Китай в ЦРУ. "Китайците активизират лицата, които имат интерес към китайската икономика и цялостните отношения", твърди той.

След няколко месеца на силно охлаждане двете страни започнаха отново да се ангажират с въпроси като търговията и климатичните промени. Но този напредък е ограничен и специалният пратеник на президента Байдън по климатичните промени Кери излезе от разговорите тази седмица в Китай без нови споразумения, а Пекин твърди, че проблемите в двустранните отношения му пречат да сътрудничи с Вашингтон в борбата с глобалното затопляне, коментира в. "Ню Йорк таймс". Въпреки че срещите може би успяха да изградят "база" в отношенията, напрежението остава високо, посочва вестникът.

"Нито САЩ, нито Китай могат да си позволят да се отнасят към другия като към противник. Ако двете страни започнат война, това няма да доведе до никакви значими резултати за двата народа", се казва в китайското изявление относно казаното от Кисинджър, цитирано от британския в. "Гардиън".

Вестникът отбелязва, че от месеци отношенията между двете свръхсили се влошават, но и двете страни изразяват предпазлив оптимизъм, че подновяването на официалния диалог може да изгради основа за подобряване на връзките.

На свой ред "Политико" отбелязва, че САЩ и Китай не са успели да постигнат нови споразумения в областта на климата въпреки "продуктивните" разговори, както заяви специалният пратеник по климатичните промени Кери след четиридневното си посещение в Пекин, резултат, подчертаващ напрежението между двете страни, които са най-големите замърсители с въглероден диоксид и двете най-големи икономики в света.

Изданието цитира думите на Кери, че часовете на срещи при закрити врата с висши китайски официални представители са разкрили "неща, по които ясно постигнахме съгласие", като и двете страни са се ангажирали с редовни срещи, включително още една през следващите няколко седмици. Според "Политико" той все пак е изразил надежда за постигане на пробив, който да предпази планетата от катастрофалните климатични промени.

Снимка: АР/БТА

Американският в. "Вашингтон таймс" също коментира срещите на бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър в Китай тази седмица с висши официални китайски представители, поставяйки акцент, както е било казано на доайена на американската дипломация, че всяко западно усилие за трансформиране на Китай или заобикаляне на страната е "невъзможно". Според направеното от Ван И изявление Кисинджър е един от "старите приятели" на Китай, който е изиграл "незаменима роля" в стартирането на американско-китайските отношения през 70-те години на миналия век.

"Вашингтон таймс" отбелязва, че като очевидна препратка към 40-годишната политика на ангажираност на САЩ с Китай, която се стремеше да смекчи комунистическата система на Пекин най-високопоставеният китайски дипломат Ван И има предвид, че Китай не може да бъде трансформиран или принуден да се откаже от комунистическата си система. "Развитието на Китай има силен, произлизащ отвътре импулс и неизбежна историческа логика, и е невъзможно Китай да бъде трансформиран, а още по-невъзможно е да бъде заобиколен и възпрян", каза най-високопоставеният китайски дипломат.

Според изявлението на Пекин Кисинджър е казал, че както САЩ, така и Китай трябва да поддържат стабилни отношения. "Без значение колко е трудно, двете страни трябва да се отнасят една към друга като към равни и да поддържат контакти, като е недопустимо да се опитват да изолират или да спрат другата страна", се казва в изявлението, цитирано от в. "Вашингтон таймс".

Вестникът посочва, че Кисинджър, който тази година навърши 100 години, бе архитектът на политиката на "китайската карта" по време на Студената война, изразяваща се в търсене на отношения с комунистически Китай, за да се противодейства на бившия Съветски съюз.

След като напусна правителството на САЩ, Кисинджър, според наличните сведения, е спечелил десетки милиони долари в Китай чрез консултантската си фирма "Кисинджър асошиътс", която улеснява сделките в Китай за американски компании, пише "Вашингтон таймс".