Вандалските изстъпления в Република Северна Македония ще продължат. Те не искат тези клубове да напомнят за големите български държавници, не искат въобще да ги има. Понеже не могат да се хванат за друго, се хващат за имената им. Това заяви пред bTV историкът проф. Кирил Топалов след поредното нападение над български културен клуб в Охрид.

По думите му причините за тази агресия са, че "майка Югославия така им казва да действат, на нея пък и диктува една друга поголяма майка". Проф. Топалов напомни, че в РСМ от "70-80 години се възпитава яростен антибългаризъм".

"Нашите политици трябва да мислят първо за собствената си държава и след това за кого от комшиите да направим някакво добро. Ако съседът изпълнява регламентите, бъди добър с него, но когато той хвърля камъни и ти чупи прозорците и те нарича "варварин", "фашист", "окупатор", "хитлерист" от къде на къде ти си длъжен да му отвориш дома си и да му кажеш "заповядай, живей с мен". Не е нормално", смята историкът.

По думите му е наивно да смятаме, че българите ще бъдат включени в конституцията на Република Северна Македония.

Днес официално ще бъде открит новият дом на Културно-информационния център на България в Скопие. На церемонията ще присъстват министрите на културата на България и Република Северна Македония Велислав Минеков и Бисера Костадиновска-Стойчевска, зам.-председателите на  българския парламент Надежда Самарджиева и Цончо Ганев, представители на президентската институция и министерството на външните работи на страната ни, депутати, представители на културни и обществени организации от двете държави.