Макар съставът на следващия кабинет все още да е голяма въпросителна, Централната избирателна комисия вече преброи 100% от протоколите и докато политическите решения са променлива величина, в следизборната математика нещата изглеждат по-ясни по отношение на депутатските места.

Сметките показват, че "Има такъв народ" може да излъчи 65 депутати, коалицията на ГЕРБ и СДС ще разполага с 63 народни представители, а третата сила в парламента БСП - с 36. "Демократична България" ще излъчи 34 депутати, следвана от ДПС с 29. "Изправи се! Мутри вън!" ще разполагат с 13 депутати в следващото Народно събрание.

Любопитна се оказва надпреварата с преференциалния вот - той размества листата тогава, когато за даден кандидат са гласували поне 7% от далите гласа си за съответната партия или коалиция. Така първите в листите могат да бъдат изместени от последните заради голям брой лични гласове. 

Най-много депутати, избрани с преференциален вот, ще има в парламентарната група на ГЕРБ-СДС, докато в листите на първата политическа сила - "Има такъв народ", нито една преференция не е сработила. "Демократична България" и "БСП за България" също ще излъчат преференциално избрани представители в 46-ия парламент.  

ДПС и "Изправи се! Мутри вън!" няма да имат преференциално избрани депутати. Но е любопитно, че водачът в София-област на Движението за права и свободи Цветан Енчев е изместен от Александър Методиев, известен като Бат Сали, с 1289 преференции. На 4 април той също измести водача тогава - Руслан Коларов, но в крайна сметка се отказа от депутатско място.

Елисавета Белобрадова

Снимка: Матине

Най-голяма популярност придоби случаят на инфлуенсърката Елисавета Белобрадова, позната като Летящата Козила Ерато. Десета в листата на "Демократична България", със своите 7805 лични гласа тя става втора и влиза в парламента от 23-ти избирателен район в София (от там ДБ се очаква да вкара седем депутати), измествайки втората в листата Антоанета Цонева. За сравнение, бившият премиер Бойко Борисов има 7301 преференции (с което печели лидерската битка в софийския 25-ти район). Цонева е изместена и от третото място от Георги Ганев, който бе пети в листата на "Демократична България" за 23 МИР.

Друг интересен случай е, че от Благоевград в парламента отново ще влезе досегашният депутат от ГЕРБ, бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов. От последен в листата Стефан Апостолов се нарежда втори с 6275 преференции. С това той измества Бисер Михайлов. Преференциите не му стигат, за да измести и водача Росен Желязков, но са достатъчни да му осигурят депутатско място от Благоевградска област, която дава на ГЕРБ-СДС 11 мандата. Апостолов си спечели негативно внимание в социалните мрежи през 2018 г. с трудно прочетените от него промени в Закона за физическото възпитание и спорта от парламентарната трибуна. Тогава той обясни, че може да чете и че е "човешко да обърка някоя дума в преподредено в комисия четиво, с което се запознава за първи път". На 4 април Стефан Апостолов отново беше последен в листата, но тогава получи рекордните над 9000 преференции и измести водача ѝ.

Бившият министър на туризма Николина Ангелкова беше изместена от второто място в листата на ГЕРБ-СДС в София-област от бившия народен представител Валентин Милушев. Той я изпреварва с 2263 преференции. И двамата обаче ще влязат в парламента.

Председателят на 44-тото Народното събрание и депутат в няколко парламента Цвета Караянчева сега се разминава с депутатското място, но не заради изместване в листите на ГЕРБ-СДС, а защото мандатът в Кърджали отива за "Има такъв народ". Караянчева бе водач на листата там и не фигурира в друга. След преброяването на всички гласове, се оказа, че този район ще бъде представляван от петима избраници - четирима от ДПС и един от ИТН. 

В София от 24-ти район преференциален вот праща като депутат от "Демократична България" отново бившия лидер на СДС Мартин Димитров, който от четвърти става втори с 4310 гласа, измествайки Цецка Бачкова, и педиатърът д-р Таня Андреева - една от най-активните в кампанията за нова детска болница, която от пета става трета с 3559 преференции. 

Стоп кадър: Нова телевизия

С 2482 лични гласа пулмологът д-р Александър Симидчиев прережда втория - Борислав Сандов в 25 район от "Демократична България". Предполага се обаче, че Симидчиев отново ще е депутат от София-област.

Бившите управляващи от ГЕРБ-СДС би трябвало да излъчат двама депутати, избрани с преференции, от Пазарджик. Това са четвъртият в листата - бившият областен управител Стефан Мирев, който взима 4408 лични гласа, и третият - бившият депутат Димитър Гечев с 2728 гласа. Двамата изместват от второто място областния координатор на ГЕРБ Найден Шопов. 

От Плевен преференциално с 2330 лични гласа влиза икономистът Валери Лачовски от ГЕРБ-СДС. От четвърти той става втори в листата. Ако от там коалицията има още един мандат, преференциално ще влезе и юристът Александър Николов с 1763 гласа. 

От Пловдив-област преференциално избран депутат с 2737 лични гласа ще е общинският съветник от Асеновград Димитър Янев. От пети 36-годишният специалист по туризъм става втори, измествайки Младен Шишков. Последният обаче също влиза в парламента като депутат от втората сила в този парламент със значителни преференции. 

В Сливен последният става първи в листата на ГЕРБ-СДС. Бившият областен управител Чавдар Божурски става депутат с 1610 преференции. Ако бившите управляващи излъчат втори мандат от Перник, той ще е не за бившия заместник-министър на външните работи Георг Георгиев, а за последната в листата педагогът Христина Георгиева, която взима 1970 лични гласа. А при евентуален втори мандат за коалицията от Кюстендил и Ловеч, това ще са съответно д-р Александър Паризов от Дупница, който от пети в листата с 2088 лични гласа се нарежда втори, и инж. Иван Миховски с 1384 преференции. 

Георг Георгиев

Снимка: Кадър от официалния профил във Фейсбук на ГЕРБ

От Велико Търново с 1809 лични гласа като депутат в следващия парламент влиза и Димитър Николов. От трети в листата на ГЕРБ-СДС той става втори и се нарежда след бившия здравен министър проф. Костадин Ангелов. Бившият председател на Общинския съвет в Горна Оряховица може да влезе като депутат вместо колегата си Венцислав Спирдонов, ако проф. Ангелов избере да влезе в парламента от Велико Търново, вместо от Варна, където също е водач на листата. 

Шампион по преференции във Велико Търново е водачът на "Има такъв народ" проф. Андрей Чорбанов с близо 3500 лични гласа. Миналия път директорът на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН, влезе като депутат от София. А личният вот за него сега не променя позицията му в листата, тъй като така или иначе е неин водач в старата столица. 

От Варна преференциално избран депутат на "Демократична България" за втори път ще бъде юристът Стела Николова. Тя беше втора в листата, но с 5628 лични гласа минава пред ортопеда д-р Ивайло Митковски. 

Преференции разместват и листата на ДБ в Пловдив-град, където третият - уважаваният математик и преподавател в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" Ивайло Старибратов с 1842 лични гласа измества втория - издателят Манол Пейков (1506). Най-вероятно обаче и двамата ще бъдат народни представители, тъй като водачът Христо Иванов ще избере да е депутат от София, както го направи след изборите на 4 април. 

В "БСП за България" вероятно ще има поне трима депутати, избрани с преференция, тъй като коалицията ще получи по два мандата в Бургас, Велико Търново и Пловдив-област. Сред тях ще е досегашният депутат Тодор Байчев, който с 1716 лични гласа изпреварва втория в листата - кмета на Стражица Румен Павлов-Пантерата (глобен от съда заради конфликт на интереси след продажба на общински имот на шофьор, който пък го препродал на съпругата му. Засега обаче не е ясно дали той няма да се откаже от мястото в парламента). Павлов със своите 1393 преференции от шесто място се нарежда зад водача в старата столица, и досегашният народен представител Веска Ненчева. И тя от четвърта става втора заради 3108 преференции, изпреварвайки Светлозар Славчев.

В Плевен осмият в листата на социалистите Стефан Бурджев измести втория - Илиян Йончев. 

Ако БСП имат втори мандат в 24-ти избирателен район в София, той ще е за Борис Цветков, който с 1447 лични гласа от 16-и става втори пред Ленко Петканин. Цветков беше избран преференциално и в предишния парламент. Ако БСП получи втори мандат в Благоевград, с 2451 лични гласа го печели досегашният депутат Богдан Боцев. 

В Бургас вторият Жечо Станков взема с близо 300 повече преференции от водача Любен Дилов. Той беше първенец по лични гласове и на 4 април, но тогава не стана депутат.