Предполагаемата смърт на наемническия ръководител Евгений Пригожин в пламъците на самолетна катастрофа укрепва позициите на Владимир Путин в краткосрочно бъдеще, като премахва една влиятелна фигура, която оспорваше авторитета на руския президент и заплашваше да направи така, че той да изглежда слаб.

В същото време обаче Путин се лишава от мощен и проницателен играч, който доказа, че е полезен на Кремъл, като хвърляше своите бойци в някои от най-кръвопролитните сражения във войната с Украйна и прокарваше руските интерес в Африка.

След 24 часа на мълчание Путин изказа "искрени съболезнования" на семействата на десетте души на борда на катастрофиралия северно от Москва самолет и отдаде дължимото на "талантливия бизнесмен" Пригожин. Така и все още не е ясно каква е причината самолетът да падне от небето.

Путин обеща пълно разследване, но резултатите от него едва ли ще променят широко настанилото се убеждение, че Пригожин е убит от отмъщение за бунта му в края на юни.

САЩ разглеждат редица версии за причината за падането на самолета, включително и поразяване от ракета земя-въздух, каза за Ройтерс американски представител, без да бъде назован. Според анализатори предположението, че Кремъл е намесен, всъщност може да обслужи целите на Путин.

"Каквито и да са причините за самолетната катастрофа, хората винаги ще я приемат като акт на възмездие и разплата, а Кремъл няма да полага особени усилия да промени тази представа", отбелязва Татяна Станова, основателка на консултантската платформа за политика "Р.Политик" (R.Politik).

"От гледна точка на Путин, както и на мнозина в средите на силите за сигурност и армията, смъртта на Пригожин трябва да е за урок на всички негови потенционални последователи", допълва тя.

Грешно предположение

Катастрофата е точно два месеца, след като Пригожин и неговите наемници вдигнаха бунт, с който завзеха един град на юг (Ростов на Дон - бел. ред.) и поеха към Москва, като по пътя си свалиха редица самолети на руските военновъздушни сили и съответно убиха техните пилоти. Путин, който в миналото е говорил за своята омраза към предателите, определи действията през юни като "нож в гърба".

Откакто бунтът утихна, Пригожин беше поспрял враждата си с руското министерство на отбраната, но иначе продължаваше операциите си, като се движеше свободно през границите на Русия въпреки сделката с Кремъл, по силата на която трябваше да се установи в Беларус.

По думите на Абас Галямов, бивш текстописец на речите в Кремъл, а сега обявен от Русия за "чуждестранен шпионин", Пригожин е направил грешното предположение, че е незаменим за Путин поради мащаба и значимостта на своите дейности.

Тук става въпрос за мащабните операции в Африка, където "Вагнер" разшири обсега на своите наемнически услуги в страни като Мали и Централноафриканската република в замяна на концесии на златни и диамантени мини.

Под прикритието на чисто търговска частна операция Кремъл употреби "Вагнер" да разшири руското влияние на африканския континент в конкуренцията със западни или като Франция и САЩ.

Пригожин "е предположил, че Путин няма да рискува всичко това", каза Галямов. "(Той) подцени колко е важно за Путин да изпрати послание на всички потенциални бунтари: Момчета, не мислете, че може да го направите и после да останете живи".

"Игра на тронове"

И все пак Путин ще плати някаква цена за смъртта на Пригожин, ако тя бъде потвърдена.

Според анализаторите се задава непредвидима борба за контрола върху огромната икономическа империя "Вагнер" и е възможен разрив между прагматиците, които държат на сътрудничество с руското министерство на отбраната, и фракцията на опечалените ултранационалисти, които вече изливат гнева си в социалните мрежи.

"Мисля, че до голяма степен ще станем свидетели на ситуация на безвластие от типа на сериалите "Игра на тронове" и "Семейство Сопрано", в която ще наблюдаваме боричкането на по-малки фракции и още по-малки издънки на "Вагнер", казва Андрю Борийн, изпълнителен директор на частната разузнавателна компания за предотвратяване на заплахи "Флашпойнт" и бивш служител на американското разузнаване.

"По мое мнение това е стратегическа загуба (за Русия) в дългосрочен план", заявява той.

Според Самюъл Рамейни, анализатор в лондонския мозъчен тръст Кралски институт за комплексни услуги (РУСИ), загубата на широкообхватната мрежа, създадена от Пригожин, би отворила пробойна в политиката на Путин.

"По този начин Путин губи много от личните контакти, създадени и развити от Пригожин на африканския континент, включително и тези, които са необходими за износа на злато и диаманти от страни, подложени на санкции, като Мали и ЦАР", казва Рамейни в телефонно интервю за Ройтерс.

Самолетната катастрофа се случи в същия ден, в който руските държавни медии оповестиха премахването на бившия главнокомандващ на руските части в Украйна Сергей Суровикин от поста на ръководител на руските въздушно-космически сили. Широкопопулярни, но непотвърдени версии гласят, че срещу Суровикин тече разследване за възможно съучастие в бунта на Пригожин през юни.

Падението на тези двама мъже - смятани за най-ефективните изпълнители на руски операции във война, в която Кремъл вече претърпя много смущаващи провали - може да ограничи способностите на Москва да провежда трайни настъпателни операции в следващата една година, отбелязва Рамейни. Анализаторът твърди, че ако Путин наистина е отговорен за смъртта на Пригожин, това показва, че той прилага брутална репресия при всеки случай на несъгласие с неговата позиция.

"Путин обаче издава и своята уязвимост, защото сега той се нуждае от сила, за да репресира тези ултранационалисти, които преди беше способен да усмири и да накара да си сътрудничат, като ги вкарваше в коалиции. А това не говори добре за непоклатимостта на Путин от 2024 година нататък".

Робeрт Хорват, специалист по Русия в университета "Ла Троб" в Мелбърн (Австралия), е на мнение, че позициите на Путин остават нестабилни.

"Проблемът с убийството на Пригожин е в риска от провокиране на отмъщение от страна на десетки хиляди наемници, сражавали се под знамената на "Вагнер" - някои от тях са калени в битки военни ветерани, а други - престъпници с присъди. Другият риск е да се привлече отново вниманието върху популистките кампании на Пригожин, който заклейми мотивите на Кремъл за войната и огромната пропаст, отделяща безнаказаните синчета на руския елит от децата на обикновените хора, които се връщат в ковчези от фронта", казва Хорват. (БТА)

Превод: Иво Тасев/БТА