През 1919 г. испанският инженер Хуан де ла Сиерва изобретява жироплана (б.р. среща се и като жирокоптер) - самолет с въртящо се крило, който използва ротор, въртящ се свободно в режим на авторотация, за да създаде тяга. Винтът е разположен над фюзелажа и е задвижван в ротация от енергията на двигателя. Развитата от него сила е насочена нагоре и в посока на полета, създавайки повдигащ и тягов момент.

Снимка: Wikipedia

През 1920 г. де ла Сиерва патентова своето откритие - способността на ротор с положителни ъгли на острието да се върти под действието на входящия въздушен поток, създавайки тяга.

Първоначално той дава на изобретението името "autochiroptero".

На 27 август 1920 г. де ла Сиерва получава патент за "нов самолет", а през 1923 г. - за думата "автожир".

Отначало отношението на представители на Кралската академия на науките и Международната авиационна федерация към идеята на испанския дизайнер е доста скептично.

Виждайки полета на автожир с ротор с пет лопатки и гумен мотор, задвижващ витлото, де ла Сиерве предсказва скорошно падане. Въпреки това той последователно развива своите разработки. И скоро към тях възниква огромен интерес.

"Зрелищните полети на жироплани носят слава на изобретателя и търговски успех", пише в книгата си Юрий Савински "Светът на хеликоптера".

Кадър: smithsonianchannel

През 1925 г. кралят на Испания вижда жироплан С-6. Де ла Сиерва получава титлата кавалер на Гражданския орден на Алфонс XII. През същата година де ла Сиерва се мести в Англия, където с подкрепата на шотландския предприемач Джеймс Уиър основава акционерното дружество Cierva Autojro Co, което започва да произвежда жироплани съвместно с Avro Aircraft.

През 1928 г. с жироплана С-8 де ла Сиерва прави успешен полет от Париж до Лондон.

През 1929 г. американският авиатор Харолд Питкерн придобива правата върху изобретенията и патентите на де ла Сиерва за $300 хил. След това изобретателите решават да обединят усилията си.

Компанията за жироплани Pitcairn-Cierva е създадена в САЩ. Все повече хора гледат на жироплана като на добра "летяща машина". Смятало се е, че в близко бъдеще тези устройства ще започнат да транспортират хората масово като автобус или такси.

Още през 1929 г. жироплан С-19 с излетно тегло от 635 кг и диаметър на ротора 10,4 м започва да се произвежда серийно.

Засилена е рекламата за пускането на първите масово произвеждани машини, предназначени за американския пазар, които се подготвят във фирмата на Питкерн. По отношение на смелостта на своите идеи компанията изпреварва много времето си.

Кадър: smithsonianchannel

През периода на американските национални състезания на 8-10 януари 1931 г. в Маями пилотът на Питкерн - Джеймс Рей от Филаделфия, кацна в градската градина на Маями и е глобен от полицията за паркиране на грешното място.

Този факт е широко отразен от пресата. Рекламната кампания на фирмата в Питкерн, освен че организира подобни трикове, публикува статии в пресата, използва радио и филми.

Икономическата криза, която разтърсва Америка, не засяга веднага Питкерн. През март 1931 г. шест жироплана излитат за първи път над летището на Питкърнско поле: RSA-1B, четири RSA-2 и RAA-2 с триколесно шаси.

На 2 април търговският отдел издава сертификат за летателна годност за RSA-2, според който този жироплан може да се използва за превоз на пътници и за лични цели.

Така жиропланът в Америка престава да бъде експериментален апарат.


На 12 април 1931 г. пилотът Амелия Еърхарт, управлявайки американския жироплан RSA-2, построен с участието на де ла Сиерва, се издига на височина 5613 м.

Същата машина извършва успешни излитания и кацания на палубата на самолетоносач. Това е значително постижение и така жиропланът уверено си проправя път.

На 22 април 1931 г. в Белия дом се провежда тържествена церемония. Президентът на САЩ Хърбърт Хувър от името на Националната авиационна асоциация връчва на Питкерн наградата "Робърт Колиер" "за разработването и използването на жироплан и демонстрация на неговите възможности и перспективите за използване като надежден въздушен транспорт. "

По време на събитието се случва атракция, която привлича вниманието на медиите.

Пилотът Джеймс Рей приземява своя жироплан на южната поляна на Белия дом пред погледа на президента Хувър и цялото ръководството на авиационната индустрия.

Пилотът излита от летище Вашингтон в 11 часа и кръжи над града в района на Белия дом 30 минути. Улиците около сградата са претъпкани със зрители. Скоростта на вятъра достига 24 км/ч. Решавайки да кацне с жироплана на площ от 30 до 90 м, Рей прелита два пъти, оглеждайки повърхността. Той прелита над жиците над Белия дом и кацна от третия опит.

Кадър: smithsonianchannel

Хувър позира за снимки с Рей и Орвил Райт, който печели наградата "Колиър" през 1911 година.

Внуците на президента са развеселени от появата на самолета, докато служителите от охраната са видимо напрегнати.

Ситуацията обаче е овладяна от самия президент Хувър. Той уверено пристъпва към жироплана и внимателно го оглежда, без да влиза в пилотската кабина. Така RSA-2 става първият самолет в историята, кацнал в Белия дом.

"Изобретяването на жироплана от г-н де ла Сиерва е едно от изключителните постижения в създаването на самолети, казва президентът на САЩ. - Способността му за безопасно повдигане и спускане в почти изправено положение го прави практичен. Това е решителна стъпка напред. Преди шест години вие, г-н Питкерн, осъзнахте стойността му и по-късно го донесете в Съединените щати, където вие и вашите колеги постоянно разработвахте това устройство. Тази работа спечели обществено доверие до такава степен, че Националната авиационна асоциация намери за оправдано да присъди наградата "Колиер" за най-голямото постижение на авиацията в Америка."

В отговор Питкерн отдава почит на създателя на жироплана. "Приемайки наградата, моите колеги и аз бихме искали да споделим тази чест с Хуан де ла Сиерва, изобретателят на жироплана, чийто гениалност и постоянство ни позволиха да участва в развитието на тази машина", казва той.

Кадър: smithsonianchannel

RSA-2 е закупен от големи търговски фирми, частни лица и правителствени организации. Американският флот през 1931 г. има три такива машини на разположение.

Де ла Сиерва умира в разцвета на кариерата си.

На 9 декември 1936 г. самолет "Дъглас" DC-2 по пътя от Англия за Германия се блъска в сграда по време на полет в мъгла. Инженерът е само на 41 години.

Като цяло през живота си испанският дизайнер е създал над 30 вида жироплани, писал е книги и научни статии.

В началото на Втората световна война последното му изобретение, C-30A, участва в боевете с Кралските военновъздушни сили.

Жироплани патрулират по брега на Балтийско море, търсят и взривяват плаващи мини, доставят храна и лекарства на замръзнали в леда кораби и са използвани при спасителни операции.