В 21.10 ч. на 31 май 2000 г. се излъчва последното предаване на Ефир 2 - филмът "Снимка за сбогом!" на Екатерина Генова, водеща на "Ах, тези муцуни!". След него има една последна емисия новини, филм и концертът "Само една нощ с Рики Мартин".

В телевизионната кула са генералният директор на БНТ Лиляна Попова и изпълнителният - Радомир Чолаков. Двамата са занесли бонбони и шампанско. Половин час преди сигналът да бъде изключен, на екрана се появява надпис "Ефир 2 благодари на българските зрители". Попова и Чолаков заедно с екипа се разписват в дневника на излъчването, който се води за всяко предаване.

"Тръгвайки от кулата, взех дневника и още си го пазя вкъщи", спомня си Радомир Чолаков.

40 минути след полунощ сигналът е изключен. Така, след 25 години станалата емблематична втора програма на БНТ спира да съществува, за да освободи честота за първата частна телевизия у нас - bTV.

Как започва всичко?

На 11 декември 1973 година с протокол 696 на Политбюро на Централния комитет на Българската комунистическа партия е взето решение за създаването на втора програма на телевизията, като се предвижда тя да се синхронизира с програми на регионалните телевизионни центрове. Първото експериментално излъчване е осъществено на 9 септември 1974 г., а точно година по-късно тогавашният директор на телевизията Иван Славков дава старт на новата програма.

Първото включване е от новия регионален телевизионен център в Благоевград, който предава 9-септемврийската манифестация в града.

Основните цели на новата програма са развитие на духовните потребности на личността, като се набляга на научно-образователните програми и програмите за култура и изкуство. В началото, редовните излъчвания са само за София три пъти седмично - във вторник, четвъртък и събота - от 19 до 22 ч. От началото на 1977 година обаче в програмната схема на Втора програма се появяват новините. Кратките информационни емисии започват от 24 май, като всеки ден от 19 часа се предават "Новини от БТА", а в 22 часа тече повторение на "По света и у нас".

Снимка: БНТ

Към 1978 г. предавателната мрежа на Втора програма включва 9 основни предавателя и 15 ретранслатора, а година по-късно бъдещият Ефир 2 постига около 65% покритие на страната. През същата година, като нови насоки за развитието на Втора програма са посочени "укрепване на морално-политическото единство на народа", започват й излъчвания на нови образователни и спортни програми.

От 1980 г. Втора програма започва да излъчва всеки ден, с програма от 18.30 до 22 часа, а от 2 януари 1981 г. новините придобиват свое собствено име "Днес" и се излъчват всеки ден в 21.30 ч.

В началото на 1986 г. по Втора програма стартира нова рубрика за кино "Десета Муза" с водещ проф. Александър Грозев.

Как Втора програма стана Ефир 2

Сериозни промени в Българската телевизия започват през пролетта на 1992 г., след избирането на Асен Агов за генерален директор. От 1 юни 1992 г. Първа програма е преименувана на "Канал 1", а Втора програма е наречена "Ефир 2". Между двата телевизионни канала на единствената телевизия в България се заражда вътрешна професионална конкуренция на новинарските предавания и програмната дейност. Ръководството на първа програма е поверено на Стефан Димитров, втора програма - на Нери Терзиева, а спортната редакция - на Сашо Диков.

Екипът на Ефир 2 успешно налага новаторски практики в българския телевизионен ефир - с амбицията да се прави като журналистическа телевизия, с различно поднесени новини, с предимство на живите предавания, с културни рубрики, с различен спорт и шоу програми.

В интервю за "24 часа" от 13 май 1992 г. Нери Терзиева обяснява: "Ще се опитаме да налучкаме кое е най-важно за зрителя и кое стои на върха на ценностната йерархия на хората. В момента медии и хорски ценности се разминават изцяло. Телевизията се интересува само от политиката, а хората се интересуват само от прехраната. Ние ще търсим адекватното подреждане на ценностите".

А вечерната новинарска емисия започва с първите тактове от култовата песен на "Сървайвър" от 1982 г. - "Окото на тигъра".

Години по-късно Терзиева ще коментира: "Новините на Ефир 2 бяха едно нещо, което беше изпреварило времето си".

Снимка: Архив

Първите оригинални предавания на Ефир 2 са тричасовия публицистичен блок "Очевидци", водено на живо от нови лица с познати радио-гласове, "Шок" - авторско предаване на Светослава Стаева (днес Рудолф - бел.ред), "Отвъд заглавието" с Петко Георгиев, "Маратон" със Сашо Диков, "Ах, тези муцуни" с Екатерина Генова.

През октомври 1993 г. е въведена нова, оригинална графична опаковка на Ефир 2 под девиза "Две е повече от едно".

На 29 октомври 1993 г. за първи път се излъчва публицистичната рубрика "Частен случай". Основната задача на "Частен случай" е да защитава обикновените хора от бездушието и мързела на държавните чиновници, да показва дребната корупция в институциите, не подминава и битовите измами и мошеничеството. В "Частен случай" започват кариерата си на журналисти като Георги Крумов, Румен Василев, Роберт Ковачев, Найо Тицин, Мария Чернева, Даниел Чипев, Цветелина Атанасова, Мая Димитрова, Катрин Бинбашиева, Венета Райкова, Димитър Богданов и много други.

През декември 1993 г. "Всяка неделя" се завръща на екран на честотите на Ефир 2. Кеворкян е глас зад кадър, а като водещи в следващите години се изявяват Веселин Дремджиев, Игор Марковски, Мартин Захариев и Стойчо Керев.

През 1997 г. именно Керев прави интервю във "Всяка неделя" с Тодор Живков. То ще се окаже последното за бившия Първи.

Други нови предавания от 1993 г. са авторската аналитична програма "Наблюдател" на Димитри Иванов и Тома Томов, икономическото предаване "Кеш ТВ".

От 1 януари 1994 г. програмата на Ефир 2 започва да се излъчва чрез цветната система PAL (Phase Alternation Line), на 24 октомври започва излъчването предаването "Как ще ги стигнем американците с … Тодор Колев", на 30 декември стартира телевизионното състезание с решаване на кръстословица "Риск печели, риск губи" с водещ актьора Къци Вапцаров.

През 1999 г. Министерският съвет решава втора национална телевизионна мрежа да бъде приватизирана. На 26 юли 1999 г. е излъчена последната редовна емисия новини "Днес" на Ефир 2. През следващите 10 месеца каналът продължава да излъчва ежедневно от 18 до 24 часа предимно филми и програми на запис, а в 18 и 22 часа се излъчват повторения на новините "По света и у нас".

През есента на 2007 г. се появява информация, според която, във връзка с цифровизацията на ефирното излъчване, БНТ планира да поднови излъчването на Втора програма и на 16 октомври 2011 г. БНТ стартира новия канал БНТ 2.