Нямам нищо против Северна Македония, но съм против арогантността, заяви в интервю за Dir.bg племенницата на Никола Вапцаров, режисьорът Мая Вапцарова, която потърсихме във връзка със създаването на частен клуб с името на българския поет в Благоевград от македонец, ръководител на емигрантска организация. Близките на Вапцаров не са дали разрешение за подобен акт, а откриването на центъра предизвика остра реакция не само в Благоевград, но и в страната. Вапцарова е лаконична баба ми Елена не може да роди две нации - баща ми да бъде българин, а Никола Вапцаров да бъде македонски поет. Тя е на мнение, че това е недопустим акт за нарушаване на културните и и националните възгледи на България. Според нея, България няма ясна позиция по македонския въпрос. 

- На пресконференция в МВнР обявиха, че роднините на Вапцаров са против откриването на македонския клуб в Благоевград, носещ неговото име. Бихте ли пояснила защо? 

- Ние винаги сме се стремели да не дразним македонците. Аз не съм против деянията на македонците да се вразумят, да си създадат държава или каквото и да е. Аз съм против цялата тази арогантност, която нарушава националните възгледи на българския народ. 

Защо съм против? Първо една майка, като баба ми Елена Вапцарова, не може да роди две нации - баща ми да бъде българин, а Никола Вапцаров да бъде македонски поет. Това дори и великата баба Ванга не е успяла да предрече като знаменувание. Все пак да бъдем точни, това не е приоритет на българската жена. Иначе ние, всички жени, ще бъдем вписани в рекордите на Гинес. 

Направих един филм, който е за създаването на македонския език. Урсула Фон дер Лайен излезе много шегаджийка - изведнъж тя казва, че македонският език е един от най-интересните и великолепни езици в Европа. Съжалявам, македонският език е направен през 1945 година от Венко Марковски, Тодор Павлов, Цола Драгойчева и Крум Кюлявков. И той е създаден в затвора, в София. За това е и филмът ми "Сонетен венец", който го има навсякъде в You Tube.

Освен това бих си задала въпроса, не сме ли и ние виновници при цялата тази измислена история от македонските братя, която върви, като е едно грубо нарушение на националните ни приоритети. Европейският съюз също по някакъв начин е убеден в тезата, че истината се изрича от страната на  Македония, а не се вярва на България. Извинявайте, това също е кощунство по отношение на нациите. Но не сме ли и ние виновни за цялата тази недостоверност. Защо?

Желю Желев първи признава Македония за държава. Откъде накъде един шуменец, който нищо не разбира от македонски въпрос реагира по тази история. По-добре бе да се бе погрижил за Добруджа.

Да продължим със съвременната история. Бившият министър на културата Вежди Рашидов при най-големите протести по жълтите павета реши да премести от центъра на София в Социалистическия музей статуята на Вапцаров, сътворена от скулптора Николай Шмиргела. 

Друг бивш министър на културата Петър Стоянович обаче върна статуята на същото място пред старата сграда на ЕС на "Московска". До ден днешен не последваха реакции нито на Съюза на писателите, нито на Съюза на журналистите. Интелигенцията на България грубо замълча. Моето притеснение идва и предполагам, че това е явление, което избухна след историите на Горан Благоев, че Никола Вапцаров е терорист. Ами извинявайте, не са ли терористи английските снабдители на оръжие, пари и радиостанции за партизаните -  майор Томпсън и синът на Чърчил. Това са неща, които трябва да се разстелят пред българския народ, защото българинът трябва да знае. Фашист, антифашист, комунист, това ли са главните неща за Вапцаров? Той е признат в целия свят - в 94 страни като поет, а не като терорист. 

Вапцаров е българин. Не е и член на кръжока, който е създаден от Сматракалев /бел. ред. македонски литературен кръжок на млади комунисти, поети и белетристи, действал през периода 1938-1941 г,/. Кръжокът е просъществувал в България четири дни.  И все пак този кръжок е роден и просъществувал в България под диктата на Коминтерна и виси като прикачена брошка, която винаги да може да съществува и обратното тълкувание. 

- Каква мислите е целта за създаването на този клуб, информацията е, че той се сформира от ръководител на емигрантска организация, която е против евроатлантическото присъединяване на Македония и участието и в НАТО? 

- Аз ви казах още в началото, че Северна Македония тепърва се създава като държава. На тази държава са й нужни ценности, език, за да може по някакъв начин да блесне пред света. От една страна те успешно имитираха историята - каква древност са, като например фигура като Самуил се тълкува като македонски пълководец. Това е кощунство спрямо България. Аз се чудя откъде накъде една държава може да се бърка във вътрешния ред и да се опитва да влияе върху националните възгледи на една друга държава. Това е невъзможно. 

В Скопие има улица на името на Никола Вапцаров, която води към площада. Как може? Аз съм се снимала на нея. Восъчната фигура на Вапцаров с "Работническо дело " е поставена в музей.  Има и музей във Велес, в който е окачен само портрет на баба ми Елена. Баба ми Елена Вапцарова е била наистина преподавател, но на английски и български език, в Струмица. От това да правиш чак сега импровизация на историята, ми се струва също кощунство. 

Това е непростим акт за нарушаване на културните и националните възгледи на България. В същото време, в което те създават тук клуб, преди два дни в парка в Скопие статуята на Вапцаров е разбита с чук. Нека да дадат обяснение защо правят и двете неща - едните да са мили за пред Северна Македония, другите да са мили за пред България. Ама това не ни омилостивява. 

- Кои са пропуските ни в отношенията с Македония? 

- То ще е така, докато България не изработи позиция за отношенията ни със Северна Македония за Вапцаров, Гоце Делчев и всички останали присвоени герои. Представяте ли си колко време те са се готвили за създаването на този клуб да го направят в Благоевград, а на нас ни се казва преди три дни, че трябва да помагаме. Това не е реакция, България трябва да се позамисли по детайлите, изпратени от Северна Македония и да има отношение по тези външнополитически въпроси.