Благоевград е мултинационален град, тук от години живеят хора с различни националности, нямаме никакъв проблем помежду си, напротив, ние сме една общност, каза за БТА кметът на Благоевград Илко Стоянов. Коментарът на градоначалника е във връзка с предстоящото откриване на македонски културен клуб на името на Никола Вапцаров в града.

Илко Стоянов посочи, че клубът се разкрива върху частен имот и общината няма отношение. Получено е единствено уведомително писмо за предстоящото откриване. Уведомлението е от "Сдружение за защита на основни индивидуални човешки права".

До този момент не е имало напрежение в града, надявам се и занапред да няма и този клуб да не е повод и да не е с цел създаване на напрежение, посочи Илко Стоянов. Той допълни, че Благоевград е в "чудесно взаимодействие с местните власти на Република Северна Македония (РСМ), защото това е нашето ниво - на местна власт". По думите му община Благоевград и общини от другата страна на границата работят по трансгранични проекти.

Клубът, който предстои да се открие в Благоевград, е насочен към "нова култура на взаимоотношения", каза  Атанас Мазев от сдружението, което е инициатор за разкриване на македонския културен клуб на името на Никола Вапцаров в Благоевград.

Атанас Мазев посочи, че РСМ на този етап няма връзка с разкриването на клуба и това е изцяло инициатива на сдружението. Финансовата подкрепа е от "наши етнически братя от Канада", посочи Мазев.

Във връзка с изказване на премиера на РСМ Димитър Ковачевски за подготвяне на документация за разкриване на културен център в Благоевград, Мазев каза, че е вероятно Ковачевски да има предвид друга структура, "ако има предвид нас, аз бих се радвал".

"Ядрото" на сдружението, което инициира откриването на клуба, е от седем души, около което има и други хора, каза още Мазев.

През 2019 г. в Окръжен съд - Благоевград е образувано дело по искова молба на Окръжна прокуратура - Благоевград, във връзка с учредяване на сдружението и целите, които са набелязани пред него. В решението на съда се посочва, че са налице предпоставки за прекратяване на сдружението с мотива, че част от формулираните в устава му цели и средства за тяхното постигане противоречат на Конституцията на Република България. Делото е обжалвано и пред по-горни инстанции.