"За двустранните ни отношения с България, с оглед европейската интеграция на Северна Македония няма особено значение кой в България ще формира правителство и кой ще бъде премиер, защото за разлика от преди, ние имаме европейска преговорна рамка и преговаряме с ЕС и ЕК, двустранните преговори приключиха, а в скринингите, които започнаха в различни области се говори само за отделните клъстери, не се говори за Гоце Делчев и цар Самуил". Това каза в интервю за телевизия Телма президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, цитиран от специалния пратеник на БТА в РСМ Маринела Величкова.

Попитан "докога като държава Северна Македония ще позволява такива дръзки провокации, като откриването на новия клуб "Цар Борис III" в Охрид", Пендаровски отговори, че още след откриването на Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля е смятал, че по най-бързия начин трябва да бъде променен и в него да има регистър на имена, които не могат да се ползват от сдружения и фондации.

"Не мисля, че комисията, която тепърва ще се формира, може да реши проблема, защото и министърът каза, че не може да се работи ретроактивно. Културния клуб "Иван Михайлов" е регистриран през 2019 г., това, че сме спали като държава не ни оправдава. Тази комисия не искам да я коментирам, преди да е заработила още, но това обективно ще бъде неформална структура, която може да дава само препоръки. Съвсем друго е да има закон . Не разбирам в какво е трудността, защото това са 2-3 члена в закона и управляващите и опозицията могат да ги приемат за половин ден", каза Пендаровски по повод повдигнатите въпроси за наименованието на гражданското сдружение "Цар Борис III" и клуба, чието откриване е обявено за 7 октомври.

Според Пендаровски промяната в Конституцията, с която българите да бъдат вписани в преамбюла на основния закон, не трябва да бъде пръв политически приоритет за страната.

"Какво по-логично има от това, ако на 31 декември 2023 г., когато скринингът на ЕС ще е приключил, а имаме още няколко месеца до изборите и който спечели изборите да търси 2/3 мнозинство, за да направи тези промени, ако иска. Очевидно в този момент няма 80 човека, които да вдигнат ръка за това", коментира Пендаровски необходимостта от мнозинство в парламента на Северна Македония, необходимо за конституционните промени.

Според него реториката между Северна Македония и България през последния период се е успокоила, като причината е приетата преговорна рамка.