На символична церемония президентът на Франция Еманюел Макрон предаде ротационното председателство на ЕС, което завършва днес в полунощ, на премиера на Чехия Петр Фиала, съобщи БНТ. Френският президент отбеляза, че "последните усилия" на Париж са били да довърши споразумението между България и Република Северна Македония, за да започнат преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС.

"Убеден съм, че намерихме компромисно решение", каза Макрон по време на пресконференцията си и добави, че то носи сигурност и предсказуемост за всички.

Агенция Ройтерс отбелязва, че на 24 юни българският парламент даде на правителството зелена светлина да одобри рамка за преговори на Република Северна Македония за членство в ЕС.

В Туитър Шарл Мишел - председател на Европейския съвет, написа: "Приветствам решението за споразумение на френското председателство, което ще проправи пътя за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония. Решението отговаря на изразените опасения. По-близко от всякога сме до целта: сега е моментът да кажем "да"."

Пендаровски: Новото в предложението на френското председателство е далеч по-добро за нас, модифицира някои от текстовете

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски е на мнение, че не става дума за ново предложение, а за изменение на някои от текстовете в предложението на френското председателство за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към ЕС, което е далеч по-добро за Скопие от предишния познат вариант, съобщи БТА.

По думите му Макрон го е информирал за съдържанието на променените текстове, както е информирана и българската страна и се очаква официална реакция от София и Скопие след консултации в двете държави. За телевизия Сител Пендаровски допълни, че Република Северна Македония се опитва да направи договор, с който ще има гаранция от ЕС и независимо от това, че френското председателство на ЕС приключва днес по това предложение ще продължи да се работи.

По-рано днес стана ясно, че на пресконференция в Мадрид президентът на Франция Еманюел Макрон е съобщил, че консултациите по въпроса за присъединяването на Северна Македония са продължили "с македонските и българските власти" и въз основа на тези консултации е убеден, че е намерено компромисно решение, което отговаря на чувствителните за двете държави въпроси.

"Това решение носи сигурност, предвидимост и сигурност за преодоляване на спорове, наследени от миналото," подчерта Макрон.

От правителството на Република Северна Македония информираха за официално пристигналото предложение и допълниха, че предстоят широки консултации по него с правителството и коалиционните партньори, а след това с президента, парламента и опозицията, както и с гражданския сектор, експертната и широката общественост в страната.

Премиерът Ковачевски: Историческите въпроси не са част от преговорната рамка

"Забележките на Република Северна Македония се съдържат в предложението, което пристигна в Министерството на външните работи в Република Северна Македония. Историческите въпроси не са част от преговорната рамка", без подробности за предложението представи документа премиерът на страната Димитър Ковачевски, уточнявайки, че официално подробности ще бъдат обявени в рамките на утрешния ден, след като окончателното предложение на френското председателство премине всички консултации.

"Искам да уверя гражданите, че имаме план и стратегия, които дават резултат, каза в кратко изявление Ковачевски, докато в сградата на правителството продължава извънредното заседание на правителството.

Що се отнася до сроковете за вписването на българите в конституцията на Република Северна Македония, Ковачевски заяви: "За гражданите, които се самоопределят по начин различен от включените в Конституцията имаме изявление, че всички партии ще подкрепят вписването им в основния закон. Мисля, че това трябва да се случи с най-широк консенсус, защото така ще направим крачка към първата междуправителствена конференция с ЕС".

Министър Османи: Коригираното предложение е окончателно

Президентът на Франция Еманюел Макрон е представил коригираното предложение за преговорна рамка за преговори с Република Северна Македония като финален документ, доколкото и председателството на Франция приключва, каза за Канал 5 министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи. По думите му в предложението са взети предвид забележките на Скопие, "но доколко и по какъв начин", Османи не пожела да каже, уточнявайки, че още тази вечер ще представи документа на правителството и вероятно още утре обществеността ще бъде запозната с него, съобщи БТА.

"Наша преценка е дали ще го приемем или не, колкото по-бързо завършим този консултативен процес, толкова по-добре," каза Османи, който потвърди, че последните два дни преди да отпътува за Мадрид е бил в София, за да разговаря с българското министерство на външните работи по отношение на "двустранната част от пакета - протокола", а след това в Мадрид са говорили за "европейската част от пакета- преговорната рамка".

По думите му ако Република Северна Македония приеме предложението след обявените консултации, е въпрос на дни страната да започне преговори с ЕС.

Правителството на РСМ с извънредно заседание за обсъждане на промененото предложение

Тази вечер ще се състои извънредно заседание на правителството на Република Северна Македония и пресконференция на премиера на страната Димитър Ковачевски, обявиха от пресцентъра на правителството. На заседанието се очаква да бъде разгледано модифицираното предложение на френското председателство за начало на преговори с ЕС на Република Северна Македония, което днес е пристигнало официално в страната, съобщава БТА.

Междувременно се провежда и извънредно заседание на Изпълнителния комитет на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, откъдето казват, че нямат официална информация за предложението, но първоначалните им информации сочат, че не става дума за много различно от предишното предложение.

Министър Генчовска: Няма второ френско предложение за РСМ, България е готова да подпише протокола

"Няма второ френско предложение за Република Северна Македония", каза пред журналисти в парламента министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска, която беше извикана на председателски съвет в Народното събрание във връзка с руската нота от днес.

На въпрос дали е вярно, че историческите въпроси не са част от Преговорната рамка, тя обясни, че не е слушала какво е казал премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски.

"Казах го и на изслушването в парламента, че това е пакет от три документа - Преговорна рамка, Заключение на Съвета и протокол", посочи Генчовска, цитирана от БТА.

По-рано тази вечер в кулоарите на парламента Теодора Генчовска посочи, че очаква отговорна държавна политика от Скопие. На въпрос във връзка с предложението на френското председателство на ЕС и готовността България да подпише протокола с Република Северна Македония, външният министър в оставка коментира, че очакват отговорна държавна политика от Скопие. "България е готова да подпише протокола", допълни тя.