Политологът Първан Симеонов определи в интервю за Dir.bg изминаващия парламентарен сезон като един от най-важните в новата българска история. Често налаганото вето от президента е борба на политически разкази с управляващите и те ще продължат. Предстоящите местни избори ще бъдат трудни за всички политически сили и ще изискват находчиви решения, смята Симеонов.

- Г-н Симеонов, как бихме могли да обобщим изминалия парламентарен сезон?

- Това е един от най-важните сезони в новата политическа история на България, защото беше изтласкан г-н Цветан Цветанов. Едно от ключовите неща е сделката със самолетите. Иначе ГЕРБ и преди е побеждавал на избори, макар че и това е едно от важните неща за този политически сезон. Като че ли ГЕРБ направи няколко грешки от леко самозабравяне, а тези на БСП бяха от предозиране. Патриотите вече не са толкова обединени. ГЕРБ и ДПС изглеждат подозрително често в синхрон.

- Как повлияха темите за машинното гласуване и намаляването на субсидиите от 11 на 1 лев за глас?

- Тепърва ще видим. Според мен, намаляването на субсидиите ще повлияят положително за ГЕРБ. А що се отнася до машинното гласуване, не съм много сигурен, че обществото ужасно много се интересува от тази тема. Засега не виждам и нещо свръх бурно като обществена реакция и на тема НАП /бел. ред. хакерската атака, при която изтекоха лични данни на милиони българи/, но имайте предвид, че тези неща се наслояват. Борисов прекрасно знае, че голямата разлика на тази победа на европейските избори дойде за сметка на едни по-зависими вотове, да ги наречем така. Когато вотът беше политически, се видя, че на много места ГЕРБ се износва и това е нормално, когато си във властта. Такива имиджови пробойни, като например, че ГЕРБ се опита да замете преференциите, но не се получи. Или пък Апартаментгейт и т.н. Тези неща си се трупат, имат си отложения ефект и водят до умора. Не съм сигурен дали ГЕРБ го вижда, но Борисов го вижда. Знаем, че това са два различни образа донякъде. И Борисов неслучайно се мъчи да прави рестарт, ще се откаже от някои от кметовете, отказа се от Цветанов. Той не е изгубил инстинкта си.

- Какво мислите за активната позиция на президента да налага вето на приети в НС закони?

- Голяма част от ветата не минават, но друга е тяхната цел. Президентът се мъчи с наличните му средства на институцията да бъде постоянно активен и да изпълни максимално възможностите на институцията. Даже на моменти му казват - "Това е прекалено". Вероятно ще продължи да е активен с всякакви вета. А ГЕРБ ще продължат да разказват, че ветото се обезценява. Това е борба на политически разкази, нормално. Когато става дума за политическия смисъл на ветата, нека не забравяме, че президентската институция няма много други опции.

- Ще повлияе ли разпадът на малката коалиция върху управлението, макар че Каракачанов увери, че всяка една партия може да се договори поотделно с ГЕРБ?

- Много е забавно, аз го казвам отдавна, че понякога изглежда, че колкото по-нестабилна е малката коалиция, толкова по-стабилна е голямата, защото Борисов по-лесно може да менажира разделени патриоти, отколкото обединени. Той обича да разделя и да владее. Респективно това, което е казал Каракачанов, е в тази посока. Той е имал предвид, че по никакъв начин разпадът на малката коалиция не би трябвало да води до разпад на управленския микс въобще. Тук, разбира се, има един друг въпрос. Сидеров много пъти е успявал в последния момент, така да се каже, през последните години на мандати, да се препозиционира и да започне да разказва своето поведение като остро опозиционно. Не бива да се подценява нюхът на Сидеров за такива препозиционирания и е възможно в даден момент той да заиграе и по-ярка солова роля, защото в крайна сметка "Атака" е силна, когато е протестна, а не когато е част от статуквото. Това важи и за по-голяма част от по-малките партии в България. Но във всеки случай първо трябва да изчакаме местните избори.

- Каква е Вашата прогноза за разпределението на силите на местните избори и кое ще бъде най-характерно за тях?

- Тези избори няма да бъдат лесни. За БСП е ясно защо, тъй като ГЕРБ е партия на местната власт. Точно по тази причина и за ГЕРБ няма да са лесни, защото миналите местни избори толкова мощно победиха, че направо не се вижда как могат да скочат отново тази летва и БСП може да разкаже това като известно отстъпление. За ДПС, принципно, местните избори не са най-удобни. За патриотите тези избори ще бъдат трудни, предвид на ситуацията, в която сега ги виждаме.

Най-характерното за тези избори ще бъде, че всички ще се опитват да измислят някакви нестандартни, неправолинейни, според мен, ходове. Нямат много друг избор. БСП, ако разчита просто на партийното, няма как, по-скоро ще трябва да се намират някакви хитри кандидати, които да могат да събират личен протестен вот срещу статуквото, както стана на президентските избори. Т.е. БСП ще трябва да играе хитро и находчиво. ГЕРБ също, ето вижте казуса Пловдив. Много е любопитно какво ще прави Борисов в Пловдив. На тези избори ще се срещнат една партия, която горе-долу усеща износването, което не може да бъде покрито от булото на победата от европейските избори. Вижте и София. Стана ежедневие да се говори срещу модела "Фандъкова", докато преди време не бе така. От другата страна ще е една партия, която наскоро разбра, че греши в поведението си, което я изолира, вместо да събере периферия около нея. И сега ще трябва да поправя това движение и да събира периферия и да надмогва партийния си монопол и ревност. Избори, които ще бъдат трудни и ще изискват находчиви решения.

Аз с най-голямо любопитство очаквам евентуални балотажи, като с най-голям интерес ще се гледат областните центрове, разбира се. В тази ситуация ще е интересно дали по места ще могат да се намерят кандидати, които да успеят да фокусират различните протестни настроения. Най-любопитно е в София, естествено, дали ще се стигне до балотаж, кой ще е основният кандидат срещу Фандъкова и дали той ще успее на втори тур да канализира всичките много различни опозиционни настроения. И респективно то се пренася и върху другите градове.

- Очаквате ли някакви нови играчи за тези местни избори или вече е късно?

- Колкото общини, толкова и възможности. Аз, ако съм генерален нов играч и искам да се заявявам като партия или движение, не бих избрал точно местните избори. Бих избрал да градя национален образ, по-лесно е. А през местни избори ще трябва да събирам някакви хора по места, които накрая ще се окаже, че някой от тях ще ме провали. Но ако е ярка личност, тя може да се яви на местни избори.