Народното събрание отмени машинното гласуване за местните избори. Със 129 гласа "за", 69 - "против" и един "въздържал се" депутатите приеха на второ четене промените в Изборния кодекс, с които след общите избори за общински съветници и кметове през 2019 г. се регламентира, че машинното гласуване се произвежда само на избори за народни представители, на избори за президент и вицепрезидент на републиката и на избори за членове на Европейския парламент от Република България, предаде БТА.

Първоначално от ГЕРБ внесоха предложение за отпадане на машинния вот, освен за местните и за парламентарните избори. Между двете четения на законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс Красимир Ципов от ГЕРБ внесе поправка, с която се отменя провеждането на машинно гласуване за предстоящите местни избори, но се запазва - за парламентарните, изборите за президент и тези за членове на Европейския парламент.

В отрицателен вот депутатът от "БСП за България" Иван Иванов се обърна към управляващите с думите: "Гласувах против, защото представителите на вашата парламентарна група не знаят кога са искрени, гласувах против, защото целенасочено от месеци насам движите законодателния процес в тази насока". Той посочи, че до последно членовете на секционните избирателни комисии не са знаели как да ползват машините.

"Аз разбирам, че на всяка цена искате да спечелите местните избори - но не е това начинът", каза още той.

Как преминаха дискусиите преди гласуването

В началото на дебата председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че ще направят всичко възможно да отворят Изборния кодекс след местните избори. "Искам да подчертая, че ние наистина търсим съгласие и заявяваме, че ще направим всичко възможно, заедно с вас, отново да отворим Изборния кодекс след протичането на местните избори и да търсим тези решения, които да гарантират прозрачен изборен процес, коректно отчитане на резултатите", каза тя.

Дариткова коментира, че Изборният кодекс многократно е бил поправян и буквално кърпен. Тя настоя, че той действително трябва да бъде преосмислен, но в рамките на спокойна процедура, след проведени местни избори и призова всички национално отговорни политически партии към консенсусно преразглеждане на Изборния кодекс след местните избори.

Опозицията упрекна управляващите, че умишлено бойкотират машинното гласуване. Драгомир Стойнев, заместник-председател на ПГ на "БСП за България", се обърна към управляващите с думите: "Вашата основна цел е служебна победа на местните избори". "Вие в момента преразпределяте властта и искате чрез местната власт да гарантирате победата си на предстоящите парламентарни избори", каза още той.

Крум Зарков от "БСП за България" отговори, че управляващите са длъжни да гарантират устойчивост и предвидимост на българското законодателство. Той каза, че заявката за отговорност на управляващите не съответства на казаното до тук. "Сега ще гласуваме поредното изменение на един параграф, променен преди три месеца по един начин. Вие заявявате, че след тези избори ще отворите Изборния кодекс и ще го гледаме наново. Какъв е смисълът от това, което пише в закона. Това е закон, не книга игра", посочи Зарков.

Даниела Дариткова прие критиките като призна, че действително трябва да има устойчивост на законодателния процес, но припомни на БСП, че именно приетият от тях през 2011 г. Изборен кодекс е бил цялостно прекроен през 2014 г. "Ние сме готови да се учим от грешките си, за разлика от вас. Ние въведохме машинният вот, което показва, че ние сме последователни", каза тя.

Смиляна Нитова от БСП попита защо точно сега, така бързо и само три месеца преди изборите, се правят промени в изборното законодателство и то при наличие на препоръка от страна на Венецианската комисия - да не се променя изборния закон от 6 до 12 месеца преди провеждането на избори. "Така подготвяте служебната си победа в следващите избори", заяви Нитова.

Хамид Хамид от ДПС заяви, че депутатите от движението ще подкрепят предложението на Красимир Ципов за машинно гласуване на парламентарни избори. Хамид заяви, че това е крачка напред, но от ДПС ще продължат да настояват за машинен вот и за местните избори след тези през настоящата година. Хамид припомни и искането на ДПС за машинно отчитане на резултатите от вота.

Той заяви, че ДПС ще приеме поканата на Даниела Дариткова за цялостно преразглеждане на Изборния кодекс след местните избори.