"Машинното гласуване е панацея за решаването на изборните проблеми в страната, но и една технология, която може да ни помогне да елиминираме човешкия фактор при броенето на бюлетините и отчитането на гласове", коментира социологът Цветозар Томов в Bulgaria ON AIR.

Вчера на извънредно заседание депутатите решиха на първо четене без машинно гласуване на местните и парламентарни избори. 122 народни представители гласуваха "за" премахване на машинното гласуване, 96 бяха "за" въвеждането му, а един се въздържа.

По думите на Томов сегашната система, по която се обработват изборните резултати, има един основен недостатък и той е, че резултатите се отчитат от преуморени и недобре образовани хора.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Според него, ако искаме да цивилизоваме изборния процес, трябва да се справим с проблема с броенето на гласове и машините могат да елиминират техническите грешки на избирателя.

Той е на мнение, че освен това има много случаи, в които бюлетините се правят недействителни умишлено от хора, работещи в избирателните секции.

Томов обясни, че машините могат да помогнат на изборния процес, но зависи от какъв тип са. Ние използваме такива за електронно записване.

"Този тип устройства са свързани с гафове в други държави. За електронното записване се използва клавиатура, бутони, машината трябва да го запише и да издаде контролна разписка. Те са по-податливи на хакерски атаки, поне такъв е световният опит", обясни социологът.

По думите му в същото време навлизат друг тип устройства - системи за оптично сканиране.

"При тези за оптично сканиране вотът на избирателя може да бъде подаден от хартиена бюлетина, която машината да разпознае като маркирана, да обработи и да съхрани в отделна кутия като избирателна урна. Първо, са по-сигурни. Второ, дават избор на избирателя да гласува както е свикнал", уточни Цветозар Томов.

Относно предстоящите местни избори социологът прогнозира балотаж в столицата.

"В София при очевидния спад на подкрепата за ГЕРБ, а може би за госпожа Фандъкова, за пръв път от 2005 г. ще има балотаж. Но ГЕРБ ще остане първа политическа сила, това е почти сигурно", заяви Томов.

Той коментира и промяната в размера на субсидията, която ще получават партиите за действителен глас. Според него един лев е твърде малко, за да могат партиите да имат нормални възможности да развиват своите дейности.

Пред БНТ социологът каза, че има риск в частното финансиране за партиите, защото тогава те могат да бъдат изцяло зависими. Целия проблем си го създадохме сами, защото 11 лева бяха наистина много пари, но пък 1 лев е прекалено малко за правене на политики, каза Томов.

По думите му липсва сериозна регламентация относно начина, по който да се финансират партиите.

,,Трябва да се върне един нормален размер на партийната субсидия. В крайна сметка партиите са необходимо зло и те се нуждаят от някакъв тип финансиране, за да функционира цялата политическа система'', посочи Томов.