ДПС иска не само машинно гласуване, но и машинно преброяване на хартиените бюлетини. Това каза лидерът на ДПС и председател на парламентарната група Мустафа Карадайъ по време на пресконференция след провелия се Централен съвет на партията.

Очаква се въпросът с машинното гласуване да бъде дебатиран на извънредно заседание на парламента във вторник, 23 юли.

Карадайъ заяви, че ДПС е не само за въвеждане на машинно гласуване, но и за машинно преброяване на хартиените бюлетини, защото това ще елиминира субективния фактор при отчитането на гласовете и опитите за манипулиране на изборните резултати. Въпросната позиция е изложена в приета от Централния съвет на партията декларация.

Карадайъ разясни, че ДПС предлага машините да са собственост на държавата, софтуерът да е изработен от "Информационно обслужване", съхранението и охраната на машините да е осигурено от държавата и одита, и сертификацията да бъде направено от държавен орган.

"Машинното гласуване и машинното преброяване на хартиените бюлетини според нас осигуряват до голяма степен елиминирането на субективния фактор", каза Карадайъ.

В декларацията, приета от Националния съвет, се посочва, че изборните правила се променят в последния момент и държавата в лицето на Министерски съвет е абдикирала от своите отговорности да гарантира честни и прозрачни избори. В приетия документ се твърди, че при машинното гласуване на последните избори за Европейски парламент, е имало опит, то да бъде компрометирано.

От ДПС посочват, че отмяната на машинното гласуване, предлагано от управляващите, е "необосновано" и призовават партиите, ангажирани с управлението да бъдат на висотата на своята отговорност, така че да гарантират честни и демократични избори.

Карадайъ обясни, че Централното оперативно бюро /ЦОБ/ на ДПС ще реши във вторник дали депутатите ще се регистрират за кворума на заседанието.

Очаква се ЦОБ да заседава преди насроченото за 14.00 часа извънредно заседание на Народното събрание.

В текста на документа, приет от Централния съвет на партията, се заявява още, че "популистконационалистическото управление на страната е пълен провал и основната отговорност за това носи ГЕРБ"."Демокрацията е заплашена, стабилността на страната е под заплаха, това е наша отговорност. Ние сме длъжни да защитим демокрацията в името на българските граждани", допълни Карадайъ.

Във връзка с приетите от Централния съвет на партията критерии за избор на общински съветници и кметове на предстоящите местни избори - Карадайъ заяви, че за тях е важно запазването на влиянието на ДПС в местната власт.

"Приехме решение, свързано с предстоящите местни избори и избрахме критерии и процедури за кандидати за общински съветници и кметове", посочи той.

"Направихме анализ на резултатите на европейските избори и на обществено-политическата обстановка в страната, състоянието на структурите ни", обобщи председателят на ДПС. "Приехме решение, свързано с предстоящите местни избори и избрахме критерии и процедури за кандидати за общински съветници и кметове", посочи той. "Анализът обхвана и икономическото състояние на страната, липсата на реформи и състоянието на правата и свободите и здравеопазването", уточни председателят на ДПС.