Отмяната на машинното гласуване е крачка към подмяна на вота. Готвят се за кражба и на местните избори. Който не може да спечели по честен начин, се готви да спечели чрез "технология" на изборния процес. Само преди шест месеца водихме дебат в парламента и приехме машинното гласуване. Сега отново, само три месеца преди местните избори, управляващите, подкрепени от ДПС, внасят промени. Защо? Какво се случи за този период? Това пита лидерът на БСП Корнелия Нинова в обръщение, разпространено от партийния пресцентър.

"Имаше Европейски избори. На тях всички партии, освен БСП, отбелязаха спад в подкрепата спрямо предишните европейски избори. Въпреки целия натиск, само БСП увеличи броя на депутатите и гласовете си. Няма начин това да не е стреснало управляващите и сателитите им. Затова решиха да убият финансово единствената опозиция и да премахнат гаранцията за честен избор - машинното гласуване. Защото машината не подправя протоколи, не дописва мъртви души и не носи чували с бюлетини в зала"Армеец". ГЕРБ отново са съсредоточени само в това- да запазят властта на всяка цена. Нека всички, които искаме промяна, заедно се съсредоточим в оздравяването на общинските болници, инвестиции в общините, нови работни места, подпомагане на младите семейства и децата. Да не позволяваме да подменят тревогите на хората със собствените си тревоги за оцеляване във властта", казва още Нинова в обръщението си.

Още вчера БСП свика пресконференция, на която реагира веднага след като ГЕРБ, Обединени патриоти и "Воля" обявиха намерение да отменят машинното гласуване. На нея зам.-председателят и председател на предизборния щаб на партията Кирил Добрев припомни, че опит за отмяна на преференциите е бил направен преди няколко месеца и левицата е напуснала Народното събрание.

"30 години живеем в демокрация. Помня, че първото ми гласуване беше през 1989 г. От няколко години вече и синът ми гласува. Това са близо две поколения. Но от днес започва обратното броене. ГЕРБ спират парите за партиите. След това отменят машинното гласуване с аргумента, че е трудно с преференциите и хората не се оправят. Да отменим и преференциите тогава", призова Добрев.