Коледа вече е дошла за хиляди български майки и техните деца с увреждания. Добрини и красоти се предават от човек на човек във Фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". Тя беше създадена в началото на октомври като място, на което затворените вкъщи майки да показват изработени от тях предмети и сувенири и да си докарват допълнителен доход от това.

За два месеца групата събра над 76 хиляди членове, хора с труден живот, и хора, готови да помагат. Няколко седмици преди коледните празници майките са затрупани с поръчки за украса, а техните деца всеки ден получават поне по един подарък от напълно непознати, които искат да стоплят сърцата на тези семейства.

В седмицата, в която отбелязахме Международния ден на хората с увреждания, Dir.bg ви среща с две от дамите, членуващи в най-позитивната група, както я определя нейният създател Ина Маринова. Те са майки на тийнейджъри с тежки увреждания и могат да работят само от вкъщи.

"Помагаме си един на друг, доколкото можем. Страшно е да видиш, че има толкова много болни деца, но разбираш, че не си само ти, и че тези родители не се предават" - така изглежда животът в групата през погледа на Надя Василева. Тя е от Разград и заедно със съпруга си се грижат за две момчета - 18-годишният Веско, който е с мускулна дистрофия и не може да се движи самостоятелно, и 11-годишният Александър.

От няколко години Надя си стои вкъщи, за да се грижи за Веско. Обича да плете. Започва да го прави, за да подарява на свои приятели, но след това се увлича по модерни техники и решава, че може да изкарва допълнителни доходи от своето хоби.

Към групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане" Надя се присъединява малко след създаването й. И става известна с плетените на една кука детски играчки. Особено търсени са Прасето Пепа, Мечо Пух, както и различни герои от анимационните филми. В навечерието на Коледа обаче Надя плете най-вече еленчета, джуджета и дядо Коледа, които могат да се сложат под елхата или до прозореца като украса. Плете също топки за коледното дърво, а хит са нейните глави на джуджета в различни цветове.

Благодарна е на хората за списъка от над 100 играчки, които трябва да изработи, и се извинява на други, приели да изчакат до следващата Коледа, за да получат еленче или джудже.

Подобни са заниманията на Доротея Иванова, майка на 15-годишната Никол. Двете живеят сами в Ловеч, като Доротея е неотлъчно до дъщеря си, прикована на инвалидна количка с множество увреждания.

Доротея и нейната дъщеря Никол

Снимка: Личен архив

Преди няколко години майката изпада в депресия и нейна приятелка я запалва по техниката декупаж. С времето Доротея става търсен автор на различни предмети, украсени чрез декупаж, а към момента хобито й, превърнато в начин за допълнителен доход, включва изработване на коледни венци и коледни късмети. През последните пет седмици, благодарение на групата във Фейсбук, дамата получава над 1000 поръчки за коледни късмети - малки дървени шайби, украсени с копчета, шишарки, помпони и други дреболии, в които могат да се поставят листчета с късмети или с пожелания. Доротея казва, че се търсят най-вече за подаръци за предстоящите празници.

Освен че са затрупани от работа, двете майки са очаровани от инициативата в групата - да се изпращат коледни подаръци на децата с увреждания. Направен е списък на хората, които искат да подарят нещо, и всеки е разпределен към дадено семейство на такова дете.

18-годишният Веско с първите си коледни подаръци

Снимка: Личен архив

Синът на Надя, който обича да чете книги, е изненадан преди няколко дни с подаръци от различни хора. Сюжетите са фантастични, а Веско е едновремено щастлив и притеснен, че му се обръща такова голямо внимание. Майка му не може да повярва каква съпричастност се разпространява между хиляди хора.

Другата майка, Доротея пък не вярва, че е възможно да има толкова доброта. "Хората се обаждат и питат от какво има нужда Никол, след което изпращат не едно, а няколко неща. Получихме суичер, пантофки, музикална играчка и куп хранителни продукти", разказа пред Dir.bg жената.

Тя е благодарна на движещите сили в групата - Ина Маринова, Гергана Маврова и Шенай Мустафа, както и на всички хора, които подкрепят майките, като купуват техните неща.

"Това е шанс за майките да изразяват себе си, да се чувстват полезни, да са значими", казва Доротея и пожелава на всички да имат най-големия дар - здраве!