Как ще посрещнем новия коронавирус, ако пътници с такава диагноза кацнат на Летище София? Отговорът на този въпрос даде проведеното днес учение. То започна на аерогарата и завърши в сградата на Военномедицинска академия.

Участниците разиграха сценарий, при който са открити двама души с опасното заболяване, и демонстрираха как транспортират, настаняват и изолират във ВМА пациентите.

Всички снимки вижте тук >>

Целта е да се тества как властите ще работят в синхрон при подобен случай. Решение за провеждане на учението взе създаденият вчера щаб към правителството, който ще следи ситуацията и ще информира обществото.

След края на демонстрацията началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев говориха пред журналисти.

Добрата новина е, че към момента няма данни за заразени с коронавирус в България. Венцислав Мутафчийски обяви, че на всички гранични пунктове в страната ще бъдат разположени 100 термокамери, както апаратурата се очаква в края на седмицата.

Снимка: БТА

Изработени са брошури за чужденци, влизащи в страната, за мерки против разпространението на инфекцията, както и към кого да се обърнат за помощ, добави Мутафчийски. По думите му чуждите граждани, както и тези, които нямат личен лекар, могат да потърсят помощ в регионалната здравна инспекция. Телефонът, открит в Министерството на здравеопазването за въпроси, свързани с коронавируса, ще работи денонощно.

Снимка: "Булфото"

През последното денонощие 35 хиляди души са преминали през граничните пунктове на странати ни, 12 500 са автомобилите, преминали през сухоземните граници. Всички летища се контролират с термокамери, увери Мутафчийски.

Снимка: "Булфото"

Той отново обясни, че изследване при липса на симптоми не е необходимо и то би дало фалшив резултат. Той отправи апел към пристигащите в страната да не отказват медицинско наблюдение или оставането под карантина. Ако някой откаже, ще бъде конвоиран до лечебно заведение, увери Мутафчийски. В болница "Пирогов" също има резервни легла, ако се наложи хоспитализиране на пациенти.

Снимка: "Булфото"

Обществените прояви към момента не са забранени, силно непрепоръчителни са пътуванията към места с данни за разпространението на коронавирус, каза още той. За 3 март са отменени военните мероприятия на закрито.

Снимка: "Булфото"

Все още в София не са изпратени проби за изследване за коронавирус на завърнали се в Сливен от Китай, каза от своя страна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Неизпращането на проби за изследване може да се направи "само от хора, които искат да изживеят звездния си миг, да има някаква паника и вдигат само шум", добави той.

Снимка: "Булфото"

Жената, пристигнала от Италия в Пловдив, няма коронавирус, потвърди проф. Кантарджиев.

Снимка: "Булфото"

Всяка дългопротичаща вирусна инфекция намалява имунитета, което води до податливост на организма към различни инфекции. По думите му няма научни доказателства засега, че боледували от новия коронавирус отново са заразени с него. Има официални данни от Китай, че хора, преболедували коронавируса и оздравели, в кръвта си имат антитела, помагащи на нови болни да оздравеят бързо. Това е серотерапия, поясни той.

Снимка: "Булфото"