През последните месеци организации с откровено незаконни цели набират скорост в интернет, шумят около дейността си бабаитски, но властите предпочитат да не виждат тяхното присъствие.

Службите ги наблюдават с широко затворени очи, въпреки че част от тези организации се изявяват като паравоенни образования, призовават за промяна в управлението, говорят за сформиране на батальони за специални операции, за обучение в чужбина и стрелби. Още по-притеснителен е слухът, че се ползват с подкрепата на чужди държави.

Такъв е случаят с Българския воински съюз "Васил Левски", който нашумя с патрулите за залавяне на чужденци по границата с Турция. Организацията претендира да обединява на доброволни начала възпитаници на всички средни и висши военни и полицейски училища в социалистическата НРБ. Съюзът се заявява като наследник на Военния съюз от 1919 г.

Както "Сега" писа, организацията се похвали, че е започнала "ускорено формиране на отделно подразделение за специални операции и антитероризъм". То трябваше да се обучава в чужди военни училища, за което се набираха средства. Петнадесетина негови проруски настроени представители вчера се сбиха с украинци в Бургас. Поводът беше опитът за демонстрация срещу посрещането на рокерите от "Нощните вълци".

Подобен профил имат и някои други образувания - "Организация за закрила на българските граждани" (ОЗБГ), както и БНО "Шипка".

Учения и обучение на доброволци

Отпреди 10-ина дни организациите, които са много активни в социалните мрежи, обявиха, че организират "оперативно-тактически учения близо до границата" и набират доброволци сред "членове на авто-, мото-, офроуд АТВ, еърсофт, туристически и по спортно ориентиране клубове". Според съобщенията на 25 и 26 юни в Странджа Първа Шипченска бригада била провела учение. В три от четирите "бази" на лагера се е плащало за нощувка и храна - между 20 и 50 лв., според bnoshipka.org.

... Дали граничните полицаи са засекли "учението" и как са реагирали - остава загадка. Както и загадка е численият състав на шипченци - един, двама, даже и повече... За дейността им може да се съди от техния разказ:

"Частите на Първа Шипченска бригада, които в това време (25-26.06.) бяха затворили района около Бръшлян, 48 пирамида, констатираха, че първо оградата вече се строи навътре в българската територия, а не по самата граница! Освен това скритите ни наблюдателни постове докладваха за наличието на 6-ма турци с автомати, навлезли доста навътре в българска територия! При това на мястото бяха видени и български полицаи, които констатираха този факт, но без да реагират. Явно поради липсата на указания от София. За съжаление не успяхме да вземем мерки за неутрализиране на наглите турски аскери, защото това означаваше да влезем в сблъсък и с родните си полицейски служители, които явно са с вързани от правителството ръце и абсолютно невинни."

Както личи, най-голямото достойнство на Първа Шипченска бригада е било нейното невидимо присъствие около граничната пирамида.

Телевизионен героизъм и разкази за руска връзка

Според филм на германската телевизия ZDF патрулите на съюза се обучават безплатно от руснаци. От телевизията са успели да придружат една от групите по време на техните "акции". "Кой тръгва напред, кой е отзад", пита "Саша" - по негови собствени данни бивш руски войник, който е дошъл да обучава и ръководи доброволческите отряди.

След това думата взима "Георги", който също говори руски без акцент. И двамата руснаци не желаят да кажат истинските си имена. Това прави само Владимир - българин, командир на групата. Според думите му 800 негови хора са на мисия по турската граница в момента и ловят бежанци. До този момент твърдението за такъв сериозен брой хора, които щъкат по границата, не се потвърждава официално...

На 20 февруари в Бургас се провежда форум, който приключва с възникването на ново формирование, наречено "Обединени за България". В него влизат "Организация за закрила на българските граждани" - Бургас, "20-и април", "Възрожденци", Г.О.Р.А., Клуб "Дертлиев", "Комитет за национално спасение", Воински съюз "Васил Левски" и Българското народно опълчение "Шипка.

Два месеца по-късно във Варна е проведен още един форум на "Обединение за България", на който е създаден комитет за "Национално спасение". Градът не е избран случайно. Освен че там е централата на воинския съюз, районът е с най-голям брой руски граждани. Според сайта burgasnovinite.bg обединението е във връзка с руския проект "Балканский фронт Болгария" с лидер Евгений Новиков (депутат 1990-1995). В момента той е водещ в канал "3Беларус". Новиков има двойно гражданство - руско и беларуско. Негови пропагандни материали, свързани с България, се публикуват в russiapost.su и в youtube.

Във видеото му от 5 април Новиков определя новосъздаденото формирование в България като обединение на патриотичните сили. "Това се обяснява с продължаващата социално-икономическа криза в страната, както и с кризата с бежанците ", твърди Новиков и заявява, че управляващите в България са продажни лидери. Във видеото от Минск той призовава страната да излезе от НАТО, да се въоръжи армията и полицията, да се затвори южната и западната граница, да започне военна подготовка на българите...

Мълчание с елемент на съгласие

До този момент властите в България се правят, че нищо не се случва. Повечето депутати от специализираните комисии по отбрана и вътрешна сигурност отказаха да коментират пред "Сега" дейността на организацията и призивите на Новиков... Дори председателят на комисията по отбрана ген. Михо Михов, който пръв обърна внимание на създаването на съюза, сега предпочете да запази мълчание.

Единственото изключение е от 8 ноември м.г., когато МВР съобщи, че са били арестувани 10 души, подготвящи провокации по време на протеста на полицаите в София, Варна, Бургас и Пловдив. "Сред задържаните няма служители на вътрешното министерство. Предотвратяването на провокациите е извършено от ДАНС и "Национална полиция", обясниха от вътрешното ведомство. Според Воинския съюз арестуваните са "регионални координатори, симпатизанти на Български воински съюз "Васил Левски"... След арестите на МВР координаторите не намаляват, а се увеличават, похвалиха се от сайта на организацията - bnoshipka.org.

Проверка в регистъра на домейни whois показва, че сайтът е регистриран през 2013 г. Името и контактите на собственика му обаче са скрити. Набирането на популярност накара през последните седмици част от хората на организацията да излязат на светло. Първоначално като лице за контакт беше записан човек с псевдоним Валтер Калашников. Според webcafe.bg това всъщност е 57-годишният Дончо Русев от с. Българово. Той е бил старшина от БНА, монах, създател на първия сексшоп във Велико Търново, охранител без лиценз, а накрая - отривист русофил и борец за евразийското бъдеще на България.

В края на януари в интервю за Дарик радио излизат наяве други две лица на Воинския съюз и на БНО "Шипка". Това са говорителят Владимир Русев и организационният секретар Красимир Симеонов... Двамата заявяват, че не възнамеряват да се занимават с политика и да участват в избори.

Един месец по-късно явно плановете им са се променили, след като през април се създава "Обединение за България" и Комитет за "Национално спасение". Това вероятно се дължи и на факта, че социологическите агенции отчитат рязък скок на подкрепата за гражданските арести по границите и строгите мерки срещу мигрантите.

Според априлското изследване на "Алфа рисърч" с твърдо "да" на въпроса дали одобряват "гражданските арести" са отговорили близо 30%. При 25.4 на сто отговорът е "по-скоро одобрявам" - точно колкото е делът и на тези, които по-скоро не одобряват. Категорично неодобрение са изразили едва 17.5%... Почти с една четвърт е нараснал броят на българите, които смятат, че бежанците са риск пред сигурността на България - от 55.5 на сто през 2013 г. на 79.4% сега.

Подобни са и данните на агенция "Сова Харис". Според нея 60 процента от българите посочват, че бежанците са заплаха за националната ни сигурност. Все потенциални избиратели. А те със сигурност ще се увеличат на фона на очаквания евроскептицизъм, който ще залее Европа след решението на Великобритания за напусне ЕС. Така че разцветът на гражданските арести е гарантиран.

- - -
* Със съкращения.

Оригиналният пълен текст е публикуван тук