Украйна е изправена пред критичен демографски проблем, който назрява от дълго време - в страната има много малко млади мъже. Здравите мъже под 30-годишна възраст, които формират гръбнака на повечето армии, са част от най-малкото поколение в съвременната история на Украйна.

Украйна трябва да балансира между необходимостта да се противопостави на безмилостното руско настъпление чрез увеличаване на числеността на войските и риска от заличаване на цяло едно поколение.

По-рано този месец президентът Володимир Зеленски предприе политически болезнената стъпка да намали наборната възраст от 27 на 25 години, която все още е много висока според стандартите на повечето държави. В САЩ, например, мъжете могат да бъдат призовани в армията от 18-годишна възраст.

Причините за сегашния демографски проблем са отпреди повече от век. Последиците от Първата и Втората световна война в Украйна са видими и през 90-те години на миналия век - по време на всеки от конфликтите са се раждали по-малко деца, което е довело до две малобройни поколения. Разпадането на Съветския съюз през 1991 г. е направило малобройното поколение още по-малко, тъй като раждаемостта рязко спада по време на икономическата депресия.

Рязкото намаляване на броя на населението продължи повече от десетилетие и остави Украйна с най-малкото поколение в съвременната ѝ история. Родените по онова време момчета сега са на възраст между 18 и 27 години - най-борбената възраст. Но в Украйна има два пъти повече мъже на 40 години, отколкото 20-годишни.

Решението на Зеленски за призоваване на мъжете в армията от 25-годишна възраст рискува още повече да свие това малко поколение украинци. А много от ограничения брой 25- и 26-годишни мъже - около 467 000 според правителствената оценка за 2022 г. - вече служат в армията, живеят в окупираните територии или са извън Украйна. Други имат работа или увреждания, които ги освобождават от наборна военна служба.

Последиците от военния конфликт за следващото поколение украинци стават очевидни сега. От 2021 до 2023 г. броят на ражданията е намалял почти наполовина.

Демографите смятат, че един от важните фактори за този спад е, че около 800 000 украински жени на възраст от 18 до 34 години са избягали в страните от ЕС, сочат данни на Евростат.

Но намаляването на наборната възраст рискува да доведе до допълнително намаляване на броя на малобройното поколение. Според Олександър Гладун, заместник-директор на Института за демографски и социални изследвания "Птуха", перспективите за бъдещата раждаемост зависят от два фактора: колко мъже ще загинат на фронта и колко жени ще се завърнат от Европа. Според него обаче Украйна няма друг избор, освен да привика млади мъже в изтощената си армия.

Украйна може да загуби, ако САЩ не изпратят на украинските въоръжени сили повече боеприпаси, и то бързо, смята американски генерал. "Ситуацията е изключително сериозна", заяви командващият Европейското командване на САЩ и върховен главнокомандващ на Обединените сили на НАТО в Европа Кристофър Каволи пред Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите.

САЩ предоставят на Украйна повечето от два критични боеприпаса, които в момента са в недостиг - артилерийски снаряди и ракети за противовъздушна отбрана. "Ако не продължим да подкрепяме Украйна, много скоро ще им свършат артилерийските снаряди и ракетите за противовъздушна отбрана... Въз основа на моя повече от 37-годишен опит в американската армия, ако едната страна може да стреля, а другата не може да отвръща на ударите, губи страната, която не може да отвръща", казва Каволи.

Генерал Каволи, специалист по Русия в американската армия, рядко говори публично. Коментарите му по време на годишното му обръщение към Конгреса, където представя искането за бюджет и приоритетите на командването си, бяха отрезвяваща оценка на последиците от забавянето на САЩ да изпратят на Украйна пакет от помощи в размер на 60 млрд. долара.

Според Каволи украинските въоръжени сили пестят артилерийските снаряди, защото нямат надежден западен доставчик. Това позволява на руските сили да обстрелват украинските сили в съотношение 5 към 1, заяви генералът. "Без допълнителна американска помощ това съотношение ще се увеличи до 10 към 1 в рамките на седмици", добави той.

Генерал Каволи, към когото се присъедини Селесте Валандер, главен говорител на Пентагона по въпросите на политиката за Украйна и Русия, поиска от законодателите да одобрят помощта за Украйна. След като в продължение на месеци отказваше да разгледа законопроекта за помощта, сега председателят на парламента Майк Джонсън търси начин да го придвижи напред въпреки заплахите на консервативните републиканци да го отстранят, ако го направи.

Почти всички демократи от Комисията по въоръжените сили призоваха Джонсън да подложи законопроекта на гласуване. Републиканецът Майк Роджърс, който председателства комисията, също призова за подкрепа на помощта за Украйна. "Ако САЩ не могат да изпратят допълнителни оръжия на Украйна, Путин ще спечели... Почти всички пари, които харчим за въоръжаване на Украйна, не напускат страната ни... Те отиват директно в американски компании и американски работници, за да произвеждат по-бързо повече оръжия", каза Роджърс.

Според Селесте Валандер 48 млрд. долара от 60-те млрд. долара, предвидени в законопроекта, ще отидат при производители на военно оборудване в 40 щата, за да произвеждат оръжия за Украйна или да попълват запасите на Пентагона.