Азербайджан съобщи днес, че арменски сили са подложили на ракетен обстрел вторият му по големина град Гянджа, предаде Ройтерс.

Армения отрече да е откривала огън срещу Азербайджан, но лидерът на Нагорни Карабах Араик Харутюнян заяви, че негови части са разрушили военновъздушна база в Гянджа.

Ескалацията носи риск от избухване на пълномащабна война между Азербайджан и Армения, която може да въвлече и други държави - Азербайджан има подкрепата на Турция, а Армения е сключила отбранителен пакт с Русия, отбелязва Ройтерс.

Откриването на огън по територията на Азербайджан от територията на Армения е явна провокация и разширява зоната на враждебни действия, заяви азербайджанският министър на отбраната Закир Хасанов.

Гянджа, с население от 335 000 души, е разположен на около 100 км северно от Степанакерт, главния град на Нагорни Карабах, и на около 80 км от арменския град Варденис. Азербайджан по-рано обвини Армения, че изстрелва ракети по неговата територия от Варденис - твърдения, които Ереван отхвърли.

Армения твърди, че Азербайджан е използвал летището в Гянджа като база за военни самолети, бомбардиращи Нагорни Карабах. Харутюнян заяви, че силите му ще вземат на прицел военни съоръжения, разположени в големите градове на Азербайджан.

Според министерството на външните работи на Азербайджан при обстрела на Гянджа е загинал един цивилен, а четирима са били ранени, допълва ТАСС.

Министърът на външните работи на Армения Зограб Мнацаканян е обсъдил развитието на конфликта с върховния представител на ЕС за външните дела Жозеп Борел в телефонен разговор, съобщи пресслужбата на министерството.

Жертвите на сблъсъците през изминалата седмица вече са стотици, макар да е невъзможно да се получат точни цифри, отбелязва Ройтерс.