Ако Турция не получи бойни самолети F-35, страната ще трябва да намери друга възможност да удовлетвори нуждите си, заяви външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу. "Има F-35, има и руско производство изтребители. Ако ние не разполагаме с F-35 (на снимката), то ще бъдем принудени да удовлетворим нашите нужди от изтребители от където и да е. И така ще бъде, докато ние не започнем да произвеждаме собствени самолети", заяви още Чавушоглу в интервю за турска телевизия.

Ще получи ли Турция F-35

Чавушоглу заяви, че в базата на ВВС на САЩ "Люк" в щата Аризона вече е бил прехвърлен четвърти изтребител пето поколение F-35, предназначен за Турция. Провежда се и обучение на турски пилоти.

Но държавният секретар на САЩ Майк Помпейо предупреди властите в Турция, че след разполагането на руските зенитни ракетни системи S-400 Анкара вече няма да може да участва в програмата по създаване и придобиване на F-35.

Турция е част от консорциума от 7 държави, който произвежда части за двигателите на тези самолети. Миналата година производителят "Локхийд Мартин" показа на тържествена церемония пред турски представители един макет на самолета, но засега само толкова.

Ще може ли Анкара да произведе свой изтребител?

Турция се милитаризира все повече и много настоява да получи достъп до технологии за производство от живоинтересуващи ги компоненти за още по-голям военен суверенитет и по-малка зависимост от чужди доставки и държави. Има амбицията да произвежда изтребител бомбардировач 5-о поколение. Но няма най-важното - двигателите за бойните машини, и не може да ги направи. Турция опитва партньорство с Южна Корея, Япония, Украйна. Британската фирма "Ролс Ройс" преговаряше с турско-британската BMC ("Бритиш мотор корпорейшън") за готови двигатели за изтребителите по турско задание, за предоставяне на технологии. Неотдавна обаче официален представител на "Ролс Ройс" е уведомил, че се оттеглят от преговорите заради това, че финансирането се извършва от Катар и поради липсата на гаранции, че технологичните тайни няма да бъдат споделени с трета страна, разказа наскоро пред Dir.bg експертът, дългогодишен дипломат в българското посолство в Турция, Любомир Желев. Той отбеляза, че Турция вече залага на производството на бойни хеликоптери Атак, танковете Алтай. 

S-400 или Patriot - Русия или САЩ

Преди два дни турският президент Реджеп Ердоган заяви на обща пресконференция в Москва с руския президент Владимир Путин, че покупката на S-400 от Русия е суверенно право на Турция. Това е наше решение, никой не може да иска от нас да се откажем от него, а първите доставки на S-400 се очакват през юли, отбеляза турският президент.

Ако САЩ не поискат да ни продадат ракетен комплекс "Пейтриът", то утре ние можем да купим втори комплекс S-400, можем да купим и други системи за противовъздушна отбрана, каза турският външен министър.

Русия е заинтересована от разширяването на военно-техническото сътрудничество с други страни и е готова да разгледа възможността за сключване на нови договори за доставки на зенитно-ракетни системи S-400 в Турция, заяви днес пред журналисти по повод изказването на Чавушоглу говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Страната ни има съответните възможности и технологични компетенции и, разбира се, търси възможности за разширяване на това сътрудничество, отговори говорителят на Путин, запитан дали Москва е готова да обсъжда с Анкара вариантите за ново споразумение за доставки на S-400.

Владимир Путин пък на пресконференцията с Ердоган каза, че Москва и Анкара може напълно да пристъпят към съвместно разработване и съвместно производство на високотехнологична военна техника, без да дава повече подробности какво има предвид.

Това е политиката на Турция - да седи на два стола. Да настройва своите съюзници един срещу друг и много ловко и добре изпълнява тази си роля. А Русия проявява учудваща наивност, като все още вярва, че Турция ще бъде отдалечена от НАТО, дори че ще напусне НАТО. Това никога няма да стане, коментира Любомир Желев.

Абсурдно е да бъде поставяно под въпрос членството на Турция в НАТО заради сделката за руските системи S-400, категоричен е и самият Мевлют Чавушоглу.