Американският президент Доналд Тръмп призна, че предишната американска администрация на Барак Обама е направила грешка, като се е отказала да достави отбранителни системи Пейтриът на Турция, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу на конференция в рамките на двудневната среща на външните министри на страните от НАТО, предаде ТАСС.

Чавушоглу каза, че Турция смята за окончателно решен въпроса за покупка на руски системи С-400. На молба да уточни дали ще уведоми за това държавния секретар на САЩ Майк Помпейо и съветника по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън на предстоящите срещи с тях, Чавушоглу отговори: "Определено. Това е решен въпрос."

Турският външен министър подчерта, че даже президентът Тръмп в телефонен разговор е признал, че неспособността на САЩ да продадат Пейтриът на Турция е била грешка на администрацията на Обама, без да уточни с кого е разговарял Тръмп и кога е казал това.

"Неотдавна ние получихме предложение от САЩ, но то не гарантира, че САЩ ще бъдат в състояние да продадат Пейтриът на Турция, ние не можахме да го получим през последните 10 години. Затова се наложи да купуваме от Русия. Опитахме се да купим и от други съюзници в НАТО, но не успяхме", каза Чавушоглу.

Той подчерта, че Турция се нуждае неотложно от системи за противовъздушна отбрана заради заплахите в региона, и добави, че "всички имат ракети".