Да се изключи Турция от програмата за самолети Ф-35 би било предизвикателство заради интегралната роля на Анкара в процеса, но не е невъзможно. Това заявиха източници от САЩ, запознати със ситуацията, цитирани от Ройтерс.

Миналата седмица агенцията съобщи, че Съединените щати може скоро да замразят подготовките за предаването на изтребители Ф-35 на Турция - ход, който би задълбочил пукнатината между Анкара и Вашингтон, допълва БТА.

В същината на проблема стои настояването на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Турция да се сдобие с руска зенитно-ракетна система С-400, която според САЩ ще компрометира сигурността на самолетите Ф-35, отбелязва Ройтерс.

САЩ предложиха на Турция по-скъпата система Пейтриът с отстъпка от цената, но при условие, че Анкара се откаже от С-400. Американската оферта изтича в края на март. Досега Турция не е дала знак, че планира да се откаже от руската система.

Два източника от САЩ, запознати с въпроса, смятат, че Турция може да бъде сменена. Официални представители на Пентагона и турското посолство отказаха коментар.

"Има около 800 части, които Турция произвежда за Ф-35, а от тях много малко са единствен източник", каза човек, пряко запознат с позицията на САЩ, като обясни, че алтернатива на тези части от Турция могат да предложат доставчици, които преди това са представили оферти да ги изработват.

По думите на същия източник заменянето или намирането на заместител за турските компоненти би забавило производството за тримесечен период в завода на Локхийд Мартин, който строи самолетите.

Компанията също е отказала коментар пред Ройтерс.

Няколко компонента, произвеждани в Турция, обаче лесно може да бъдат заменени, казват още източниците.

Междувременно още турски пилоти предстои да започнат да се обучават във военновъздушни бази на САЩ, присъединявайки се към колегите си от Турция, които вече са там, и Анкара продължава да се надява да получи два от самолетите през ноември, отбелязва агенцията.