Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва и Анкара може да пристъпят към разработката и производството на високотехнологична военна техника, предаде ТАСС.

"Ние напълно можем да пристъпим към съвместно разработване и съвместно производство на високотехнологична военна техника", каза Путин на пресконференция след преговорите с руския президент Реджеп Тайип Ердоган, който му гостува в Москва.

Руският президент заяви, че е обсъдил с турския си колега темата за доставката в Турция на противовъздушни ракетни системи S-400 (на снимката), както и други настоящи и бъдещи проекти за военно-техническо сътрудничество на двете страни.

"Обсъдихме състоянието на сътрудничеството между Русия и Турция във военно-техническата сфера, по-специално изпълнението на договора за снабдяване на Турция с противоракетни ракетни системи S-400 "Триумф". Стана дума и за други настоящи и бъдещи проекти в рамките на военно-техническото сътрудничество",  каза Путин на пресконференция след разговорите си с турския президент.

На общата пресконференция Ердоган пък заяви, че покупката на S-400 от Русия е суверенно право на Турция. Ние вече сме подготвили пътна карта за реализиране на сделката за S-400, направихме съответните стъпки, всичко вече е завършено, каза турският президент.

Ако ние сме се договорили вече и сме подписали това споразумение, естествено ние ще продължим да се придвижваме напред. Това е наше суверенно право, това е наше решение, никой не може да иска от нас да се откажем от него, каза той. Според Ердоган първите доставки на С-400 се очакват през юли, допълва Франс прес.

През ноември 2016 г. стана известно, че Турция и Русия преговарят за доставка на S-400. През септември 2017 г. Москва потвърди сключването на договора. Тогава Ердоган каза, че вече е извършено авансово плащане по договора. САЩ все още се опитват да попречат на Турция да закупи S-400, за да могат да продадат своите системи "Пейтриът".

Американското правителство призова Турция да избере между руските системи и американския изтребител F-35, който Турция също иска да купи. САЩ преустановиха миналата седмица временно доставката на Турция на оборудване за тези самолети, но обучението на турски пилоти продължава.