Незабавната и категорична подкрепа на украинския президент Володимир Зеленски за Израел в борбата му срещу Хамас застраши почти едногодишните съгласувани усилия на Киев да спечели подкрепата на арабските и мюсюлманските държави във войната срещу Русия.

Ранните изявления на Зеленски в подкрепа на Израел след изненадващото нападение на Хамас, при което бяха убити над 1400 израелци, помогнаха на Украйна да остане в центъра на международното внимание и я поставиха твърдо на страната на САЩ.

Позицията на Зеленски привлече вниманието и към все по-близките отношения между Русия и Иран, който е основен спонсор на Хамас, заклет враг на Израел, а също и важен доставчик на дронове и други оръжия за Москва.

Хамас и Русия са "едно и също зло и единствената разлика е, че там има терористична организация, която нападна Израел, а тук има терористична държава, която нападна Украйна", заяви Зеленски в реч пред Парламентарната асамблея на НАТО на 9 октомври.

Но след като военната операция на Израел навлезе в четвъртата си седмица, а палестинските цивилни жертви се увеличават, войната в Газа поставя Украйна пред едно от най-трудните дипломатически изпитания след нахлуването на Русия през февруари 2022 г.

Държави като Турция, Саудитска Арабия и Катар, които понякога оказваха решаваща подкрепа на Украйна, обвиниха Запада в двойни стандарти по отношение на Газа, намеквайки за широкото осъждане на цивилните жертви в Украйна в сравнение с приглушените критики към Израел.

Напрежението с мюсюлманските и арабските страни обаче е само един от рисковете пред Киев, който сега трябва да се бори и с вниманието на света, насочено основно към новата война в Близкия изток, както и с конкуриращи се искания за военна подкрепа от САЩ в момент, когато републиканците от Камарата на представителите току-що избраха нов председател - Майк Джонсън, който се противопоставя на изпращането на допълнителна помощ за Украйна.

Някои експерти отбелязват, че Израел вече е дал да се разбере, че няма да отвърне с по-голяма подкрепа за Украйна.

Ранда Слим, експерт по въпросите на изграждането на мира в Института за Близкия изток, заяви, че Израел не е имал друг избор, освен да поддържа отношенията си с Москва, отчасти поради контрола на Русия над Сирия, и посочи, че Израел е отхвърлил предложението на Зеленски да го посети след нападението на Хамас.

Произраелската позиция на Зеленски "няма смисъл", казва Слим и добавя, че много арабски и мюсюлмански страни виждат повече прилики между Израел и Русия - като агресивни военни сили - отколкото между Израел и Украйна.

"Това е мястото, където се намира арабският регион", каза тя. "Те няма да приемат това, което казва Байдън, сравнявайки Русия и Хамас. Те по-скоро сравняват Русия и Израел, що се отнася до броя на жертвите и до действията им срещу цивилни граждани".

Според нея Зеленски би могъл да спечели повече приятели, ако "е готов да каже, че това, което Русия прави в Украйна, е същото, което Израел прави в Газа". Но тя добавя, че "не вижда Украйна да е готова или да иска да направи това".

Точно както руският президент Владимир Путин първоначално не поднесе директни съболезнования на Израел и не отправи твърд упрек към Хамас, Зеленски не бързаше да говори за необходимостта от защита на палестинските цивилни в Газа, докато Израел засилваше ответните въздушни удари.

Когато новината за нападението на Хамас достигна до нас за първи път, Зеленски и членове на екипа му сравниха Хамас с Русия, като заявиха, че украинците имат "специално разбиране за това, което се случва" на израелците. (В Израел живеят голям брой украински и руски имигранти).

Едва 10 дни по-късно Зеленски косвено намекна за бомбардировките в Газа, като призова за необходимостта от защита на цивилното население и за деескалация.

Междувременно Зеленски избягва да критикува израелските удари, въпреки че в Газа загинаха хиляди палестински цивилни граждани и най-малко 21 украински граждани.

Външните министри на Турция и Катар, които изиграха важна роля в преговорите между Украйна и Русия по въпроси като размяната на военнопленници и руската блокада на украинския износ на зърно, направиха съвместно изявление, в което обвиниха Запада в лицемерие.

"Не е допустимо да се осъжда убийството на цивилни граждани в един контекст и да се оправдава в друг", заяви Мохамед бин Абдулрахман ал Тани от Катар. Хакан Фидан от Турция добави, че неуспехът на Запада да осъди убийствата в Газа "представлява много сериозен двоен стандарт".

В интервю за Си Ен Ен кралицата на Йордания Рания също отправи остри критики: "Нима ни се казва, че е погрешно да убиеш семейство, цяло семейство, но е нормално да ги обстрелваш до смърт?"

Други експерти заявиха, че усилията на Зеленски да направи сравнение едва ли ще намерят отклик в арабските страни. Украйна "никога не е била на преден план за арабския свят. Това е конфликт, който не ги засяга.", казва Кристиан Улрихсен, сътрудник в университета "Райс", който е писал за украинско-арабските отношения. "Израел заема толкова голяма част от лентата, че не мисля, че някой в Близкия изток наистина мисли за Украйна в момента", допълва той.

Този уикенд Украйна трябваше да бъде домакин на трети кръг от преговори, целящи да насърчат глобалната подкрепа за нейния "мирен план" - който призовава за едностранно изтегляне на руските войски от окупираната украинска територия и пълно възстановяване на териториалния суверенитет на Украйна.

За разлика от първата среща на мирната формула за Украйна през август, чийто домакин беше Саудитска Арабия в Джеда и на която присъстваха делегати от почти всички големи необвързани сили, не беше ясно дали саудитски представители ще присъстват на събитието в Малта този уикенд.

Зеленски разговаря в понеделник със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, като в отчета за разговора, публикуван от Рияд, не се споменава за конференцията в Малта или за по-нататъшна помощ за Украйна.

Китай, който през последните дни се присъедини към Русия в призива за връщане към решението за две държави за уреждане на израелско-палестинския конфликт, не присъства на събитието в Малта, съобщи Блумбърг.

Турция планираше да изпрати делегация в Малта, но през последните дни турският президент Реджеп Тайип Ердоган се изказа категорично срещу Израел и определи Хамас като съпротивително движение - рязък контраст със заявените от Зеленски позиции.

След като Русия засилва атаките си на източния фронт, Украйна едва ли може да си позволи да загуби приятели. Това е особено вярно, като се има предвид нарастващата съпротива на републиканците в Конгреса срещу изпращането на повече помощи за Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън предложи допълнителна помощ за Украйна в размер на 60 млрд. долара и в неотдавнашна реч обвърза това с увеличаване на финансирането за Израел и за засилване на защитата на границите в САЩ.

Сега обаче Белият дом трябва да се справи с Джонсън, новия председател на Камарата на представителите, който многократно е гласувал против допълнително финансиране за Украйна и заяви пред "Фокс нюз", че възнамерява да отдели финансирането за Украйна от помощта за Израел.

Джонсън заяви, че Вашингтон няма да изостави Украйна, но постави под въпрос крайните цели на Белия дом. Междувременно в Европа унгарският министър-председател Виктор Орбан, който неотдавна се срещна с Путин в рамките на конференция в Китай, се опитва да отхвърли предложението на Европейския съюз за помощ от 50 млрд. евро за Украйна.

Пакетът на ЕС ще бъде гласуван през декември като част от бюджета на блока за периода 2023-2027 г. и за да бъде одобрен, е необходимо единодушие на 27-те държави членки.

Бившият украински министър на икономиката Тимофий Милованов изрази увереност, че администрацията на Зеленски ще излезе с план за повторно увеличаване на международната подкрепа за Украйна и за поддържане на вниманието към войната в краткосрочен и средносрочен план.

Министерството на външните работи на Украйна, администрацията на украинския президент и говорителят на Зеленски не отговориха на молбите за коментар относно това какво може да включва техният план.

Междувременно Украйна се подготвя за възможността подкрепата на САЩ да намалее, казва Ория Луцевич, директор на програмата за Украйна в Чатъм Хаус, базиран в Лондон мозъчен тръст.

"План Б" за Украйна - за което свидетелстват неотдавнашните съвместни предприятия с германски и турски оръжейни компании, както и преговорите с британски и американски производители - е да се дистанцира максимално от външната политика, казва Луцевич.

"Ако Америка напълно изостави Украйна, ще бъде много трудно", каза Луцевич. "Но Украйна ще продължи да се бори с ресурсите, с които разполага сама и които има от европейските си съюзници."