12-годишният Александър от Перник беше намерен жив и в относително добро състояние край Радомир след 9 дни в неизвестност, съобщиха за БТА от МВР.

Щастливата вест потвърди пред БТА и бащата Александър Цветанов. По думите му момчето е намерено в изоставен завод край радомирското село Червена могила.

"Намерен е от съвместни екипи от планинари - хора, подготвени за това нещо - и от колеги." , каза директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Павел Млеканов.

Александър Цветанов изчезна на 11 ноември при разходка с баща си в местната планина Голо бърдо.

Днес той е бил открит в храсти в труднодостъпен район до село Червена могила, казаха източници на Dir.bg. Бил е контактен, но измръзнал, поискал е вода.

Сашко вече е откаран с линейка за преглед в "Пирогов". Предстои да му бъдат направени прегледи и изследвания. Баща му също е там. Пред столичната болница се събират и много доброволци, които се поздравявят.

Още снимки от продължилото над седмица издирване на 12-годишния Сашко ВИЖТЕ ТУК>>

Снимка: Вергил Вердов/Fb

"Малкият Сашко е намерен! Жив е! Благодаря на всички за усилията!!!", написа в социалната мрежа кметът на Перник Станислав Владимиров.

Снимка: БТА

Сашко изчезна на 11 ноември при разходка в местната планина Голо бърдо. В мащабната акция по издирването му се включиха служители на МВР, планински спасители и над 9000 доброволци - освен жители на областта, в доброволните формирования имаше хора и от други райони на страната. Бащата на изчезналия Александър обяви и парична награда от 100 000 лв. за този, който намери сина му и го доведе при него. "От два дни разговарям с приятели и доброволци и тъй като времето напредва, а аз съм отчаян и вече съм на ръба на силите си, искам да обявя награда от 100 000 лева на този, който намери Сашко и го доведе. Или - ако той е в някакво безпомощно състояние, да посочи поне мястото, на което може да бъде открит", заяви вчера по обед бащата.

Днес историята приключи с щастлив край.

Снимка: Надежда Христова, Dir.bg