Президентът на САЩ Джордж Буш обявява края на войната в Персийския залив на 27 февруари 1991 г.. Войната започва на 9 август 1990 г. Поводът за военната операция, е че президентът на Ирак Саддам Хюсеин обявява Кувейт за 19-та провинция на Ирак.

Съветът за сигурност на ООН приема резолюция 662, която определя анексията като юридически незаконна. На 17 януари 1991 г. започва операция "Пустинна буря" - военна операция на съюзническите сили под командването на САЩ за освобождението на Кувейт.

Операцията се провежда на две основни фази, като първата е въздушна - 37 дни атаките се провеждат по въздух. Въздушната офанзива остава като една от най-мащабните след Втората световна война.

Втората фаза започва на 24 февруари 1991 г. и в рамките на 100 часа коалиционните сили започват силна земна офанзива, с която принуждават Ирак да отстъпи окупираната столица Кувейт.

Ето изявлението на президента Джордж Буш от 27 февруари 1991 г., с което обявява победата на коалиционните сили и края на войната в Персийския залив, цитирано от БТА:

Джордж Буш обяви края на войната

Президентът на САЩ Джордж Буш обяви тържествено, че Кувейт е освободен, а иракската армия е победена, предава тогава кореспондентът на БТА Красимир Друмев.

В обръщението си към нацията, прочетено по радио и телевизионните станции в 21 часа нюйоркско време, Джордж Буш заяви, че в полунощ многонационалните сили прекратяват настъпателните бойни операции. Президентът с гордост говори в няколкоминутното си обръщение за победата на цялото човечество. Той каза, че ако иракски войски стрелят по многонационалните сили, те ще получат решителен отпор.

САЩ и техните съюзници ще се придържат към трайно прекратяване на огъня, след като Ирак освободи всички военнопленници. Заложници от други държави и предаде тленните останки на загиналите.

Джордж Буш призова багдадския режим да изпълни всички резолюции на Съвета за сигурност на ООН по конфликта в Персийския залив.

Сухопътната офанзива на многонационалните сили продължи точно сто часа. По думите на американски военачалници републиканската гвардия на Саддам Хюсеин е оказала малка съпротива, а десетки хиляди иракски войници са бързали да се предадат на многонационалните сили. Командващият операцията "Пустинна буря" генерал Норман Шварцкопф се засмя презрително, когато на пресконференция бе запитан дали Саддам е пълководец.

Пред нас е задачата да се постигне исторически мир в Близкия изток, каза тази вечер в обръщението си президентът Буш. Наблюдатели тук са на мнение, че тази задача може да се окаже по-трудна от военната победа над Саддам.

Джордж Буш заплаши иракския ръководител, че ако не изпълни условията, обявени от коалицията, бойните действия срещу останките от иракските войски могат да бъдат възобновени.

Президентът не криеше гордостта си от постигнатото от американската армия и нейните съюзници. Разгромяването на иракските войски, постигнато за неочаквано кратко време, осигурява висока популярност на Буш и тук се коментира, че преизбирането му за президент изглежда сигурно. Политици посочват, че войната срещу Ирак обедини американската нация, отпрати далеч назад мъчителния спомен за поражението във Виетнам и изведе на преден план сравнението с героизма през Втората световна война.

Джордж Буш е разпоредил на държавния секретар Джеймс Бейкър да подготви заедно със Съвета за сигурност на ООН необходимото за официално прекратяване на войната. Той изрично подчерта, че и занапред иракският народ няма да бъде третиран като враг и САЩ ще продължат да подпомагат страните в този район на света.

***

Кайро, 27 февруари 1991 г. Водачи на кувейтската съпротива обявиха късно снощи, че вече имат пълен контрол над столицата си. Те съобщиха, че отстъпващите иракски войски са взели със себе си като заложници хиляди кувейтски граждани. Иракчаните оставили след себе си голямо количество оръжие и бойна техника - танкове, артилерия, муниции.

Изоставена била и цяла зенитна батарея. Според източници на кувейтската съпротива огромен брой иракски войници били пленени в град Кувейт и били откарани в един местен затвор. Предполага се, че в града все още има укрити иракски войници.

***

Кайро, 27 февруари 1991 г. Общо в течение на 41 денонощия от началото на операция "Пустинна буря" силите на анти иракската коалиция са унищожили 2085 иракски танка, 962 бронетранспортьора, над 1500 оръдия и други артилерийски системи. Пленени са над 30 000 иракски военнослужещи. Това съобщи снощи на специална пресконференция в Пентагона началникът на оперативния отдел на съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, генерал-лейтенант Томас Кели.

За същия срок загубите сред личния състав на американските войски са следните: 55 убити, 155 ранени, 30 - безследно изчезнали и 9 пленени. (...)

***

Кайро, 27 февруари 1991 г. Президентът на САЩ Джордж Буш заяви днес, че освобождаването на държавата Кувейт е почти приключило, но неговият министър на отбраната Ричърд Чейни посочи, че това не е достатъчно. Според Чейни целта е да се разруши нападателната военна мощ на Ирак и това ще отнеме "още няколко дни". (...)

***

Новините през изтеклата нощ

Вашингтон, 28 февруари 1991 г. Кувейт е освободен, иракската армия е победена и нашите военни цели са постигнати, заяви в телевизионно обръщение към нацията американският президент Джордж Буш. Той съобщи, че точно в полунощ вашингтонско време /седем часа сутринта българско време/ всички американски и съюзнически сили ще прекратят нападателните бойни операции, ако иракската армия спре огъня и не изстрелва повече ракети, предава тогава БТА.

Президентът подчерта, че за да спре войната, Ирак трябва да изпълни всички резолюции на съвета за сигурност, приети след иракската агресия, да освободи всички военнопленници, да посочи разположението на минните полета. Буш съобщи, че идната седмица за Близкия Изток ще замине държавният секретар Джеймс Бейкър, за да започне мирни преговори.

***

Обединени нации, 28 февруари 1991 г. Съветът за сигурност на ООН призова Ирак да изпълни и дванайсетте резолюции, които Съветът прие след иракската агресия в Кувейт, съобщи Ройтер. На закрито заседание още веднъж били обсъдени иракските предложения, съдържащи се в разпространеното като официален документ на ООН писмо.

На иракския външен министър Тарик Азиз до председателя на Съвета за сигурност. В него се изразява готовност Ирак да изпълни три от резолюциите, предвиждащи изтегляне от Кувейт, на обявяване на анексията му за недействителна и изплащане на репарации. Според цитирани от Ройтер западни и съветски източници повечето членове на Съвета за сигурност искат Ирак ясно да отговори дали приема всички резолюции. Очаква се председателят на Съвета за сигурност да поиска чрез иракския представител в ООН Багдад възможно най-бързо да уведоми ООН за становището си.

***

Обединени нации, 28 февруари 1991 г. На 27 февруари, на разсъмване по местно време е завършило изтеглянето от Кувейт на всички иракски войски, се казва в разпространеното тази нощ в ООН официално писмо на постоянния представител на Ирак в ООН Абдул Амир ал Анбари до председателя на Съвета за сигурност.

В посланието се подчертава, че изтеглящите се от Кувейт иракски части продължават да бъдат атакувани "от американски и подкрепящи агресора сили".

***

Обединени нации, 28 февруари 1991 г. Иракското представителство в ООН разпространи писмо на иракския външен министър Тарик Азис, в което той заявява, че Ирак приема, без да поставя никакви условия, и дванайсетте резолюции на Съвета за сигурност за иракско-кувейтския конфликт и войната в залива.

Както съобщава агенция Франс прес писмото е адресирано до председателя на Съвета за сигурност и до генералния секретар на ООН.