Тежката катастрофа край Своге със 17 загинали и още десетки ранени върна в дневния ред темата за състоянието на пътищата - тяхната безопасност, строителство и ремонт. Безхаберието в поддръжката на построеното по Живково време и произтичащите от това рискове накараха екип на Dir.bg да тръгне по следите на опасните съоръжения у нас.

В края на август алармирахме за проблем с големия железен мост мост след тунел Витиня на магистрала "Хемус", чиято носеща колона е подривана от вода. Месец по-късно новината е още по-стряскаща. Същият проблем, но в по-голям мащаб, е на лице и при моста на 20-ия километър на магистрала "Тракия" - огромно количество вода в колоните, която бавно и сигурно отслабва бетонната конструкция.

Всички снимки вижте ТУК>>>>

Какво установихме на място?

На пръв поглед новината е добра - на съоръжението в момента върви ремонт. Екип от майстори възстановява изронената външна бетонова мазилка. Но както често се случва, страшното често се крие под повърхността. Проверката на Dir.bg установи, че няколко от колоните под моста на 20-ия км на АМ "Тракия" са превзети от своя най-голям враг - водата. Също като при големия метален мост след Витиня.

Снимка: Дир.БГ

Тук е моментът да припомним думите на един от строителите на виадуктите от Витиня до Правец - инж. Владимир Жиянски, който вече обясни пред Dir.bg защо това е огромен проблем: "Водата просто извлича циментовото съдържание от бетона и така отслабва якостните му показатели".

Съвпаденията с Витиня не свършват дотук. Досущ като при големия железен мост на АМ "Хемус", и на 20-ия км на АМ "Тракия" достъпът до основите на колоните е свободен. Сервизните отвори в основите на колоните преди време са били зазидани с тухли, но сега, явно поради ремонта, са разбити. Това ни позволи да разгледаме всичко от възможно най-близо.

Снимка: Дир.БГ

Ясно се вижда, че заради водата бетоновото покритие върху арматурата е паднало и железата са ръждясали. Трябва дебело да отбележим, че колоните на моста са в ремонт. Работници измазват външната част на колоните, където се е оголила арматурата. Но толкова ли не са видели, че в съседната им колона има вода? Защо не са я отстранили?

Придвижихме се към последните колони в посока Пловдив. И какво открихме там? Отново сервизните отвори на колоните са били зазидани преди време, но сега са разбити. Явно някой е проверявал какво има вътре. Ефект от това обаче няма. Или поне ние не видяхме.

Снимка: Дир.БГ

Една колона държи платното в една посока. До нея се намира друга, която носи тежестта на пътя в обратната посока. От последните 6 колони на моста (б.р.-говорим за 3 в едната и 3 другата посока), в основите на 4 има вода. Най-фрапиращо е положението в една от тях, в която водата буквално прелива. Може да се гребне с ръка, секцията на колоната е пълна догоре. Една колона се състои от две секции, които са по 4-5 квадрата и са високи по 6 метра. Представете си колко вода има. Една или две секции са вкопани в земята, за да е здрава основата на колоната. Всичко това се вижда много ясно във видеото. Оказа се, че вода има и в първите две колони на моста на 20-ия километър в посока София. Става така, че в основите на три поредни колони има вода. Недопустимо, но факт. Вода, вода, вода. Много вода.

Снимка: Дир.БГ

И пак ще повторим, даже потретим - мостът в момента е в ремонт. Основите са като строителна площадка. Около тях е излят бетон, дебел поне 15 сантиметра. А вътре - пълно с вода, която просто го унищожава. Трудно е да се каже с каква цел е излят бетонът. Тук идва резонният въпрос. Какво точно се ремонтира на тези колони, след като основите са им компрометирани? Замазването с цимент отвън по колоната ремонт ли е?

След разходката ни до виадуктите на АМ "Хемус" сигнализирахме за проблема Агенция Пътна инфраструктура и Регионалното министерство. Отговор все още няма.

След като приключихме огледа си, на път към София спряхме и на моста на 17-и километър. Сервизните отвори се оказаха високо и с метални капаци, така че проверка нямаше как да направим. Имаше един отворен сервизен отвор, в който влязохме, но колоната не бе пълна с вода. Там обаче се натъкнахме на друго интересно нещо. Явно мостът е ремонтиран преди време...

Снимка: Дир.БГИ къде обаче смятате, че е изхвърлен строителният боклук, след като асфалтът от пътя е изкъртен и подменен с нов? Сигурно правилно сте си отговорили... Под моста. Всичко, което е свалено от пътното платно, в момента се намира отдолу. Така строителите са създали нов "асфалтно-природен феномен". И някой е приел ремонта на този участък като изпълнен по всички предписания...

Снимка: Дир.БГ

Ще продължим да проверяваме сигналите за проблеми по пътищата. Разчитаме, че ще бъдем полезни на институциите, от които очакваме да предприемат мерки, за да предотвратяваме инцидентите, вместо да се вайкаме с черно знаме подир тях.