Ще има ли ново затягане на мерките в Германия? Във вторник канцлерката Ангела Меркел отново се събира с министър-председателите на провинциите. Очаква се срещата им да завърши именно с решение за удължаване и дори затягане на сегашния локдаун. В неделя министър-председателят на Саарската провинция Тобиас Ханс и фракционният лидер на ХДС/ХСС Ралф Бринкхаус поискаха още по-строги мерки. "По-добре е сега да действаме решително, вместо до лятото да се влачим с половинчати мерки", каза Бринкхаус.

"В истинския живот това не работи"

Изпълнителният директор на Федерацията на германските градове и общини Герд Ландсберг смята обаче, че би било грешка сега да се въвежда онова, което тук наричат "мега-локдаун" - пълно затваряне. Според него, определено има смисъл от удължаване на сегашните мерки, но не бива да се прекалява, защото това може да подкопае готовността на хората да ги спазват. Ландсберг смята освен това, че не бива да се взима решение за цялостно затваряне на детските градини и училищата.

Образователният експерт на ОИСР Андреас Шлайхер, който в Германия провежда международното изследване "Пиза", също настоява да се отворят детските градини и началните училища. Той предупреждава, че дългосрочните последствия от затварянето най-вече на началните училища могат да бъдат много сериозни, особено за децата в неравностойно социално положение. За "фатални последици" говори и Тобиас Лухт от организацията за подпомагане на децата "Архе". Според Лухт, по време на първия локдаун в Германия много деца толкова са изостанали с учебния материал, че загубеното време почти не може да се навакса.

Маргот Кесман, която дълго време беше начело на Протестантската църква в Германия, критикува друг аспект на сегашните ограничения: правилото, че членовете на едно домакинство могат да се срещат само с още един човек. Според нея, ограничението в рамките на две домакинства е разумно, "но правилото за само един външен човек е глупост, която няма нищо общо с реалността".

Според Кесман, Меркел и министър-председателите нямат никаква представа от всекидневието на хората. "Затваряш детските градини и училищата, забраняваш на хората да се събират, но пък ги пращаш да работят - в истинския живот това не функционира", категорична е теоложката. Тя предупреждава, че семействата вече са на края на силите си и призовава политиците да включат в обсъжданията си не само вирусолози, но и експерти по семейните въпроси.

"Ограничаването на контактите е късогледа мярка"

Председателката на Европейския съвет по етика Кристиане Вопен също критикува сегашните мерки и смята, че концепцията на германското правителство за борба срещу коронавируса е "едноизмерна". Според нея, да се залага единствено на ограничаването на контактите е късогледа мярка. Тя смята, че срещу разпространението на вируса ще помогне друго: да се тестват почти всички граждани в рамките на 2-3 седмици, след което те да продължат да се тестват сами.

Според Вопен, локдаунът не може да бъде трайно решение. В едно свободно и демократично общество трябва да има прозрачност, а гражданите да участват във взимането на решения, припомня тя. "Когато налагаш локдаун, на секундата трябва да изложиш и концепция при какви обстоятелства и с какви стъпки той ще бъде отменен", казва Вопен.

Материалът е публикуван ТУК >>