Вторият по големина град в България ще бъде арена на един от най-напрегнатите сблъсъци на местните избори тази година. Общо 14 са кандидатите за стола на отказалия се Иван Тотев, като от тях се открояват четирима.

Предварителните проучвания дават несъществени разлики между Здравко Димитров от ГЕРБ и Славчо Атанасов от НФСБ и ВМРО. Единствената сигурна прогноза е явяването им на балотаж. Ситуацията е толкова непредвидима, че всяко социологическо проучване в полза на единия от кандидатите е способно да предизвика обвинения за фашификация от страна на срещуположния щаб.

Очакванията за втори тур правят изключително важно участието на още двама от кандидатите - Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" и Николай Радев от БСП. Те попълват голямата четворка, от чиито гласоподаватели зависи името на новия кмет на Пловдив.

Кои са фаворитите?

Обединява ги и това, че до един са критици на градоначалника Иван Тотев, а първото, с което обещават да се заемат, е ревизия на двата му поредни мандата. И четиримата са добре познати на пловдивчани лица, като трима са били кандидати и на предишни избори, а един ги е печелил.

Славчо Атанасов беше кмет на Пловдив от 2007 до 2011 година. Още в първата година на власт се скара с ГЕРБ. Последва разцепление с ВМРО, накрая му се наложи да управлява с общинските съветници от БСП. В следващите два местни вота стигна до балотаж с Иван Тотев. При първата загуба се яви с алтернативната формация ВМРО-НИЕ, а през 2015-а, когато отстъпи с фотофиниш от кандидата на ГЕРБ, беше издигнат от НФСБ и ВМРО. Също като сега, но с разликата, че днес патриотичните формации, и той като техен народен представител, управляват страната в коалиция с партията на Бойко Борисов.

22 декември 2009 г. Кметът Славчо Атанасов и заместниците му прерязват лентата на новооткрит пътен участък в Пловдив

Снимка: "Булфото"

Приятелският огън със Здравко Димитров се подклажда и от това, че кандидатът на ГЕРБ беше кмет на район "Западен" именно в периода, когато Славчо Атанасов властваше Под тепетата. Пътищата им се разделиха, когато единият стана депутат от Патриотичния фронт, а другият - областен управител на Пловдив.

Самият Здравко Димитров е възприеман като свежият полъх от ГЕРБ за втория по големина град в България. От 2011 г. насам той многократно е критикувал стила на управление на Иван Тотев. Със самостоятелното си явяване на предишните избори, подкрепен от Реформаторския блок, той даде еднозначен сигнал и дори бе на ръба да бъде изключен от ГЕРБ, но коректият тон на кампанията съхрани мястото му в партията. Зико, както е по-известен в града бившият баскетболен национал, се ползва с личното доверие на Бойко Борисов. Това му дава увереност да гарантира осигуряването на необходимия бюджет за заличаване на финансовата дупка в общинския бюджет.

6 май 2019 г. Областният управител на Пловдив Здравко Димитров приема поздравление от папа Франциск при посещението на Светия отец в Раковски

Снимка: "Булфото"

С издигането на вътрешен опозиционер в Пловдив ГЕРБ опитва едновременно да върне в електоралното лоно разочарованите от Иван Тотев и да запази доверието на твърдото си ядро. Но крайният успех няма да мине без подкрепа отдясно на очаквания балотаж.

Най-близо до ГЕРБ през годините стои най-младата от топ кандидатите - Дани Каназирева. И в положителния, и в отрицателния смисъл. Тя влезе в политиката като съпредседател на групата на ГЕРБ в Общинския съвет, но беше изключена от партията след шумен скандал през 2010 г. По-късно стана областен координатор на Движение "България на гражданите". След това самостоятелно пое лидерството на партия "Съюз за Пловдив", а кандидатурата й за кмет през 2015-а спечели около 14% от гласовете срещу малко над 10% за Здравко Димитров. През годините Дани Каназирева беше във взаимодействие и с "Нова република", а отношенията й с ГЕРБ наподобяват тези на столичната градска десница с управляващите - от най-обикновено до необходимо зло.

Дани Каназирева заема важна роля в Пловдивския общински съвет от 2009 г. насам

Снимка: Официалния сайт на Дани Каназирева

Въпреки че също е познато лице - дългогодишен председател на групата общински съветници на БСП, червеният кандидат Николай Радев единствен от водещите кандидати дебютира в кметската надпревара. Математикът е директор на най-елитното училище в града ЕГ "Пловдив", а преди това 23 години преподава в местната Математическа гимназия. За мнозина това е достатъчно да видят в него еквивалент на успешните мандати на Йорданка Фандъкова като кмет на София. Други свързват добрата му репутация с това, че е сред малкото политици в града, които не са изневерили на своята партия. Въпреки че не е заемал кметския пост, той често е бил втори по важност човек в града заради сложните коалиционни конфигурации в общинския съвет. От него сега се очаква да мобилизира с авторитета си гласоподавателите, така че резултатите да гарантират най-малкото достатъчен брой съветници за решаващо присъствие на БСП в следващия Общински съвет.

Снимка: Dir.bg

Основните приоритети на кандидатите стъпват върху болните места на Пловдив. В кампанията на Здравко Димитров те са решаване на проблема с трафика и зелените площи, а обещанието му - до края на мандата градът да стигне София по жизнен стандарт. Според основния опонент Славчо Атанасов опитът му като кмет показва, че преди всичко трябва да се стабилизират икономическите дела в общината, за да е ясно с какъв капацитет разполага общината. Николай Радев очаквано залага на двете социални пера - образование и здравеопазване, а най-младата от кандидатите Дани Каназирева - на нова експертиза, повишаване темпа на развитие и далеч от партийните схеми и договорки.

Водещите кандидати в Пловдив са обединени в несъгласието си с досегашната политика на Иван Тотев. Най-видни са щетите през зейналата дупка от над 65 млн. лв. в общинския бюджет. Това е причината и четиримата да обещават ревизия на досегашните дела и да обещават повишаване на събираемостта.

За по-високи местните данъци никой не отваря дума. Дори напротив - Славчо Атанасов и Дани Каназирева възнамеряват да намалят налога за автомобил и такса смет. Здравко Димитров е готов да инициира национален дебат за децентрализация на бюджета. Идеята му е общината да оформи собствени ставки за местните данъци, която да развърже ръцете за по-гъвкава политика. От своя страна Николай Радев смята да дисциплинира финансите с въвеждане на програмен бюджет с дълбока перспектива. Това според него ще позволи планиране на данъците по начин, който да не повишава стойността им.

Високата гъстота на населението в Пловдив отдавна е запушила транспортната му система. Транспортният проект на Иван Тотев претърпя крах, като все още са пресни спомените от абсурдните надписи по неизправните електронни табла на спирките. Проблемът с движението в Пловдив е толкова наболял, че нито един от кандидатите за кмет не го подминава. Първата стъпка за всички в тази посока е въвеждане на нова система за регулиране на светофарите с работеща зелена вълна.

20 април 2005 г. Задръстване в района на Сточна гара в Пловдив

Снимка: "Булфото"

Прави впечатление, че Николай Радев смята да направи това, без да харчи общински пари - с ревизия на плащанията по Транспортния проект и довършването му за сметка на испанската фирма "Индра системс". Като решение за по-бързо преминаване на повече хора през трафика на големите булеварди той вижда обособяването на бус-ленти, а за по-малките улици - въвеждане на еднопосочно движение. Николай Радев обещава и изграждане на нова автогара за в покрайнините на Пловдив, която също да помогне за разхлабване на тапите в центъра.

И четиримата кандидати обещават завършване на важните инфраструктурни проекти, като булевард "Северен", проекта "Модър-Царевец", като Здравко Димитров и Славчо Атанасов добавят гаранции за Околовръстното шосе, а Дани Каназирева - за разширяването на Коматевско шосе. Тук представителят на партията на Бойко Борисов очаквано вдига летвата, като обещава изграждане на кръстовища на две нива, многоетажни паркинги в центъра и буферни в широкия център. Славчо Атанасов отговаря с безплатна синя зона в часовете за завеждане и взимане на деца от училище, както и пред болниците, а Дани Каназирева вижда решение в обособяване на паркоместа по западен образец - тип "джобове".

Намаляване на автомобилния трафик е цел, която присъства в програмата на всеки от кандидатите, като средство за справяне с екологичния проблем. Акцент са и междублоковите пространства. Дани Каназирева планира да ги превърне в забранена за застрояване зона, а Николай Радев ще върне в употреба съществуващата, но неизползвана поливна система, която да ги превърне в "малки зелени дробове на Пловдив". На изграждане на нови паркове пък залагат Славчо Атанасов и Здравко Димитров. Кандидатът на ВМРО и НФСБ ще покрие зелените площи с безплатен интернет, ще засади 150 хил. дръвчета и ще възстанови гражданските съвети с назначаване на отговорници във всеки блок. Здравко Димитров от ГЕРБ пък ще изгради зелен пояс около града и ще завърши изпълнението на прокет "Въча" за чиста питейна вода. Дани Каназирева ще кандидатства и за нови електробуси и връщане на тролейбусната мрежа, а Николай Радев смята, че миенето на улиците трябва да бъде извършвано ръчно, за да се намлят твърдите частици във въздуха.

Цветният герб на Пловдив

Снимка: "Булфото"

Екологичният проблем е водещ и в намеренията на Каназирева за дисциплиниране на най-големия ромски квартал на Балканите - "Столипиново". Тя възнамерява да контролира с видеосистема, колите, които опитват да изхвърлят боклуци край река Марица. Още по-далеч стига Николай Радев. Според кандидата на БСП присъствието на общината в махалите трябва да е безкомпромисно - с пълно описване на живущите и вкарване на децата в училище - "ако се налага, и принудително". Твърд е и подходът на Славчо Атанасов, който категорично възнамерява да въведе в употреба изпълнението на програмата на Красимир Каракачанов и ВМРО за нареченото от тях "решаване на ромския въпрос". На последователна политика по темата залага Здравко Димитров. Той възнамерява, общината, както и досега, да продължава с премахването на незаконни постройки в "Столипиново".

 

И докато кандидатите са обединени и в друга позиция на недоволство от работата на Иван Тотев - това, че Пловдив трябва да вземе спешни образователни мерки. Всеки един от тях обаче поставя акцент върху различни целеви групи. Директорът на Английската гимназия Николай Радев планира приемане на Общ устройствен план, който да осигури терени за изграждане на нови училища и детски градини. Здравко Димитров и Славчо Атанасов обещават да осигурят съответно по две и по една нова детска градина за всеки район на Пловдив, а Дани Каназирева обръща внимание на още по-малките. Според нея трябва да се обърне приоритетно внимание на съществуващите детски ясли, които ще разширят капацитета си с допълнителни пристроявания след анализ на сградния фонд.

Кампанията до този момент затвърждава водещата тенденция в Пловдив. Независимо от политическата принадлежност, успешното разчупване на статуквото е неотменно свързано с разграничаване от стила на управление при Иван Тотев. Здравко Димитров налага различното лице на ГЕРБ, Славчо Атанасов подрежда разтуреното от наследника си, Николай Радев инвестира в интелектуалния капацитет на младите, а Дани Каназирева преобръща ритъма на властта с европейския ентусиазъм на новото поколение. Във втория по големина български град има много работа за вършене. Откъде ще започне тя и в каква посока ще продължи, решават пловдивчани.