Битката за поста лидер на Консервативната партия на Великобритания и премиер на страната няма да е лека. Кандидатите са няколко, всеки има своите надежди, а решението може и да е неочаквано. Все пак кои от личностите в листата на консерваторите се открояват, анализира "Гардиън".

Борис Джонсън

Бившият външен министър и яростен привърженик на Брекзит играе деликатна игра.Трубностите на Тереза Мей в биттката и с парламента му даде възможност да се изяви като неин критик. Но с последното развитие на ситуацията даде да се разбере, че ще подкрепи споразумението на Мей с Брюксел, ако тя обещае да подаде оставка.

През последната седмица Джонсън се срещна три пъти с Мей, като резултатът от разговорите тепърва ще стане известен.

 Доминик Рааб

Бившият преговарящ за Брекзит е основен конкурент на Джонсън. Неговата стратегия е да прави колкото се може по-малко грешки и да не говори много, за да не си навлече неприязънта на своите колеги. Представител е на твърдо подкрепящите Брекзит консерватори и това му дава шансове да се пребори за поста на лидер на партията.

Джереми Хънт

Външният министър на Тереза Мей е класически кандидат на твърдото крило на консервативната партия за неин лидер. Но да не забравяме, че преди е имал и доста по-различни възгледи, даже не е бил и убеден привърженик на Брекзит през 2016 година. Но според политически коментатори е единственият, който може да спре Борис Джонсън от пътя му към премиерското кресло.

Мат Ханкок 

Бързо набира популярност главно с дейността си като министър на здравеопазването. Стартира планове за защита на тинейсжърите от самоубийства, добра бе оценката и за работата му по ваксинацията на децата. Но връзката му с двете крила на Консервативната партия не са така здрави и едва ли може да разчита на масирана подкрепа.

Въпреки че въпросът за наследник на Тереза Мей вече се обсъжда в британските политически кръгове, все още няма яснота по това кога оставката на премиера ще е факт. Това може да се случи до 12 април, може да стане на 22 май, все ключови дати, но може да се проточи и до септември. Така че кандидатите имат време да направят своята кампания и да спечелят гласове в следващите дни и месеци.

Добър въпрос е и "Кой няма да се кандидатира?" Освен изброените, повече от дузина министри и редови депутати са споменавани като възможни кандидати, очаква се да се появят и други. Мнозина обаче няма да се кандидатират - обикновено доста хора се отказват малко преди да започнат гласуванията на депутатите, като прехвърлят подкрепата си на друг депутат с подразбиращата се надежда да получат приличен министерски пост в случай на успех.

Една ясна разделителна линия ще бъде тази между депутатите, подкрепящи Брекзит, и онези, които, в една или друга степен, подкрепят оставането в ЕС. Сред първите, очевидни фаворити са бившите министри Борис Джонсън и Доминик Рааб, а може би и министърът на околната среда Майкъл Гоув. Стивън Баркли, министърът за Брекзит, както и министърката за международното развитие Пени Мордънт също могат да преценят, че имат шансове.

В списъка на кандидатите, подкрепящи "по-малко Брекзит" лагера се очаква кандидати да бъдат освен  външният министър Джереми Хънт, който сега официално е "новороден" брекзитър, както и вътрешният министър Саджид Джавид. Има и други, които биха могли да се включат в надпреварата -  Амбър Ръд, министърката на труда и пенсиите. Могат да опитат късмета си и някои от редови депутати - например Джордж Фриймън или Джони Мърсър.