Продължаващата война в Украйна отново разделя чехите и словаците - или поне техните правителства. През последния месец на преден план излязоха явните различия между твърдо прокиевското правителство в Прага и приятелски настроения към Русия словашки премиер Роберт Фицо.

От една страна, чехите са инициатори на план за доставка на отчаяно необходимите артилерийски снаряди за фронтовата линия в Украйна, като се търсят боеприпаси от арсеналите на държави от цял свят. От друга страна, Фицо, популист и четирикратен министър-председател, който се върна на власт в края на миналата година след период на опозиция, спря военната помощ за Украйна, след като се обяви за това да не изпраща "нито един куршум повече" в Киев. Той неведнъж е призовавал войната да приключи със значителни украински отстъпки пред Русия.

Пропастта между двете правителства се задълбочи този месец, след като Прага преустанови традицията на неофициални съвместни заседания на кабинета с Братислава след срещата между словашкия външен министър и руския му колега Сергей Лавров.

Самопровъзгласилата се за "суверенна" външна политика на Фицо е подобна на позицията на неговия съюзник в Унгария, нелибералния министър-председател Виктор Орбан, който е в близки отношения с руския президент Владимир Путин. Фицо не играе същата упорита роля като Орбан на ниво Европейски съюз, но въпреки това се противопоставя на тенденцията сред европейските съседи на Украйна, които са за безрезервна подкрепа на нейната отбрана.

"Мисля, че мога да кажа, че между нас има различия. Няма да крия, не би имало смисъл, че се различаваме във вижданията си за причината за руската агресия срещу Украйна и начините за нейното решаване", заяви чешкият министър-председател Петр Фиала в кулоарите на срещите в края на февруари на четиристранния блок, включващ неговата страна, Словакия, Полша и Унгария.

След края на Студената война и последвалото разделяне на Чехословакия двете възникнали държави поддържат топли братски връзки, дори когато управляващите правителства в Прага и Братислава са с различни политически убеждения. Но разногласията относно това как да се подкрепи или не Украйна доведоха до безпрецедентен разрив. "Дори в най-лошия си момент в миналото отношенията бяха взаимно безразлични, но никога не се стигаше до открита реторична конфронтация", казва Далибор Рохач, старши научен сътрудник в Американския институт за предприемачество.

Фицо отговори на решението на Фиала да прекрати междуправителствените консултации между кабинетите на двете страни, като обвини правителството на Фиала, че застрашава връзките с историческите им братя и има "интерес да подкрепя войната" в Украйна. След това Фиала прие словашкия опозиционен лидер Михал Симецка в Прага и приветства общите им възгледи за външната политика. "Знаем кой е агресорът и кой е жертвата, а също така знаем на кого трябва да се помогне", каза Фиала по повод нахлуването на Путин в Украйна.

Фицо открито оспорва западната ортодоксалност, предлагайки гледната точка на предполагаем прагматик, който иска мир и признава, че Украйна няма да може да си върне голяма част от загубените територии в южната и югоизточната част на страната. Той също така представя откритата подкрепа за Украйна като опит за подкопаване на Русия и се подиграва с идеята за украински суверенитет, предполагайки, че Киев е изцяло зависим от Съединените щати. "Не съм убеден в искреността на Запада да постигне мир в Украйна", заяви Фицо във Facebook този месец. "И отново ще повторя, че западната стратегия за използване на войната в Украйна за отслабване на Русия в икономически, военен и политически план не работи".

Напрежението, което се демонстрира, може би не е толкова свързано с разделението между двете страни, колкото с това вътре в тях. Предшественикът на Фиала, Андрей Бабиш, е подобен на лагера на Фицо - популист, който се опасява от диктата на ЕС и е по-приятелски настроен към Москва. И в двете страни критична маса - макар и не мнозинство - от избирателите е скептично настроена към Запада и отворена към руската гледна точка за войната. "Когато Фиала упреква Фицо, той упреква и Андрей Бабиш и различните прокремълски гласове у дома", казва Рохач. "Разликата между Фиала и Фицо е, че първият вижда войната в Украйна като екзистенциална. Вторият пък я разглежда като чисто външно събитие, което може да бъде използвано инструментално за постигане на политическите му цели у дома - също като Бабиш", допълва той.

През януари 2023 г. Бабиш претърпя сериозно поражение на президентските избори, като загуби със значителна разлика от прозападния бивш генерал Петр Павел. Но Петер Пелегрини, друг бивш министър-председател и съюзник на Фицо, е основен претендент за президентския пост в Словакия, където този уикенд ще се проведе първият тур на изборите.

Това може да има по-дълбоки последици в момент, когато опонентите на Фицо предупреждават за усилията му да затегне хватката си върху властта и да подкопае контрола и баланса в полза на своите интереси и тези на редица олигархични съюзници.

В Чешката република и Словакия президентите играят предимно символична роля, но имат възможност да контролират парламентарните маневри и законодателството.

Победа на Пелегрини "би отслабила още повече механизмите за контрол и баланс в Словакия и би лишила страната от важен наблюдател на демокрацията в регион, който се бори с отстъплението на демокрацията", отбелязва Барбара Пиотровска, преподавател в Кралския колеж в Лондон. Тя допълва, че в съчетание с връщането на Фицо на власт и властното управление на Орбан в Будапеща, това ще изпрати "силен сигнал, че ситуацията в региона далеч не е стабилна и демокрацията остава крехка" и ще постави Словакия на "курс на сблъсък" с ЕС.

Най-близките съседи на Словакия са обезпокоени. "Притеснени сме, че Словакия е на грешен път", заяви пожелал анонимност чешки служител пред британския в. "Гардиън".