Ноември 2018 г. България. Протести, оставки, шествия и още протести. Противопоставяне и озлобяване. Дори и сред тези, които от сърце желаят промяна към по-добро.

Във втори епизод от поредицата "Издирени истории" ще ви покажем един работещ модел за социална, обществена и професионална интеграция на хора с увреждания. "Проглеждане" всъщност е срещата ми с четирима души, които с дейността си нагледно ми показаха, че има как промяната да идва и с позитивни решения. За съжаление отново без помощта на "системата".

Незрящите в България са десетки хиляди. Процентът на безработни сред тези в трудово активна възраст гони 90%. Изглежда, че и за тази социална група в обществото ни държавата влиза в ролята по-скоро на мащеха. В "Проглеждане" ние ще забравим замалко институциите. Не за да им спестим отговорността, а защото ни омръзна да показваме проблемите, за които е отговорна системата, а промени не идват.

Снимка: dir.bg

Затова този път ще ви срещнем с три образовани, работещи и квалифицирани български жени. Също и с един предприемач, който вижда първо това, което те умеят, а не това, което им липсва - зрението.

Анита и Ралица работят в администрацията на Фондация "Синергия", чийто съосновател е Евгени Митев. Той вярва, че между зрящите и незрящите в България има пропаст и се опитва да постави устойчив мост, който да свързва двата й края.

"Това са два свята, които имат нужда всеки да направи стъпки към другия. Всеки трябва да опознае другия. Има взаимни страхове и взаимни предразсъдъци", ми казва Евгени, докато аз си давам сметка, че в последните 13 години съм работил в 4 различни големи компании със стотици служители и никога не съм имал незрящ колега.

Анита и Ралица са двата турбо-двигателя на "HI-Touch" - студио за масажи, което работи само с незрящ персонал. Двете поемат цялата организация на работния процес. Масажистите също са незрящи или със сериозни зрителни увреждания, а всички приходи от този проект се реинвестират обратно в социалното предприятие. И докато Евгени мечтае да намери начин подобни инициативи да бъдат устойчиви и самоиздържащи се, сам признава, че повечето проекти на различни фондации и НПО-та обикновено работят с кампанийни бюджети и "на парче".

Снимка: dir.bg

Анита и Ралица споделят обща съдба. Зрението им е буквално изгорено от голяма доза кислород в кувьоза още първите дни след раждането им. Те не познават цветовете като мен и не са виждали магическата гледка на слънцето, което изскача над остров Св. Йоан и те кара да вярваш, че караваната на къмпинг Градина е център на Вселената всяка сутрин. Те обаче виждат с душите си.

"За мен не е важно как изглеждаш. Представата ми за теб е в душата ми. Глас, образ, енергия...", ми казва Ралица, която признава, че незрящите рядко се интересуват от теми, които забелязвам, че са водещи в обществото ни.

Ходила е на 30 интервюта преди да си намери тази работа. Най-много се дразни, че с три висши образования и желание да работи, тя често дори не получава директен, искрен отказ от фирмите, в които кандидатства. А колегата и Анита добавя:

"Хората казват - супер, много готино, завършила си три образования, само дето как точно ще работиш за нас - ти му обясняваш, че можеш да работиш с компютър, той обаче не винаги ти дава този шанс да опиташ".

А извън трудното ежедневие, изпълнено с препятствия из столичните улици, Ани и Рали намират време и за добро настроение, и за хобита, и дори за шеги с увреждането си... Но това, което често ги вади извън кожата им е съжалението на хората и отношението им към тях.

"Здрава съм. Права съм. Научих се, че светът е такъв. Оправям се, доколкото ми позволяват възможностите, и не мисля, че съм заслужила нечие съжаление".

Снимка: dir.bg

Другият проект на тези чудесни момичета е една незабравима тактилна разходка. Тя ни поставя в техните обувки, макар и за 30 минути. А след това, вярвайте ми, светът е различен!

Гледайте "Проглеждане"! Защото в "Издирени истории" оставяме изводите и емоциите да бъдат чисти и лични. Всеки сам може да види проблемите в системата, всеки сам може откровено да отговори пред себе си какво е направил и какво още може да направи, за да живеем сред повече справедливост.

П.С.: За себе си знам. Знам къде да отида, ако ми потрябва масаж. Знам какво преживяване да подаря на приятели, които са ми на гости в София. Зная, че когато срещам Ани, Рали или някой от хилядите незрящи у нас, не гледам със съжаление на тях като на "рохки яйца". Знам и че когато някой ден имам свой бизнес, ще наема квалифициран персонал, който да вижда с душата си. Пък дали зрителният орган функционира... Майната му!


* Документалната поредица "Издирени истории" e първият авторски проект на най-новите попълнения в екипа на Dir.bg Деян Веселинов и Ренета Веселинова. Двамата са познати лица от телевизионния екран, а отскоро отговарят и за видео съдържанието в портала.