Пътят му тръгва от циганското гето, а днес е софтуерен инженер в реномирана компания. Учи сам онлайн, така и не се отказва, започвайки от училище, където често ходи гладен, с обувки без подметки. За да стигне до днес, натрупал сериозен опит в професията.

Така започва историята на Исус Костов, който успява да победи средата, предубежденията и дори себе си, за да постигне мечтата си. Роден в третия най-голям ромски квартал у нас - старозагорския "Лозенец" - наричаният от колегите си просто "Джизъса" е силен пример как човек може да преодолее всичко, за да постигне онова, за което мечтае. Колкото и да изглежда далечно, дори невъзможно.

Историята "Дигитални истории": Исус. Програмистът, дошъл от гетото" - доказателство, че животът е най-непредвидимият сценарист, бе разказана от Георги Караманев. Той е победител в категорията "Истински истории" на Web Report - конкурсът за чиста журналистика на най-големия български интернет портал Dir.bg.

Георги е един от 13-те журналисти, отличени в седмото издание на Web Report. Победителите бяха избрани от 16 от водещите професионалисти от конкурентни български медии сред близо 200 участници, кандидатствали с над 700 материала.

Георги Караманев е победителят в категория "Истински истории" на Web Report 2024

Снимка: Булфото

Оказва се, че за да преодолееш вековните порядки на общността, в която си роден и към която принадлежиш, и да промениш битието си - имаш нужда от две неща - характер и учител. В живота на Исус характерът се проявява заради безпаричието, глада и студа. 

"Не ми харесваше нито леката нощ, нито доброто утро. И започнаха да се появяват мисли - как да направя живота си по-добър? Какво трябва да променя, за да мога утре да купувам храна. На мен и на семейството ми, защото семейството значи всичко...", спомня си младият мъж.

А учителката, която му дарила най-ценното - грамотността - е Марияна Христова. 

"Ромите се сблъскват с много пречки, включително дискриминация, бедност, лош достъп до образование и здравеопазване", казва Исус. "В резултат много млади роми се изправят пред трудности, които ограничават техните възможности. Другата причина е, че ние сме доста безхарактерен народ, винаги оставяме трудните неща за по-натам."

Излизайки на сцената Георги Караманев отбеляза, че от седем издания на Web Report той за пети път е сред наградените: "Всеки път е вълнуващ за моята one man медия, която правя в свободното си време. Включвам се в дискусиите и в общественото пространство. Важните въпроси не са за AI. Важните въпроси са докъде ни доведоха технологиите. Младите трудно се вълнуват дали технологиите ще ни водят в прекрасно бъдеще и ще летим в космоса или ще ни отнемат свободата. Аз ще търся тези въпроси. Много благодаря".

Наградата му бе връчена от Методи Владимиров, изпълнителен продуцент "Новини" в NOVA.

"Изключително удоволствие е да връча точно тази награда. В крайна сметка всеки, който се занимава с журналистика и медии, трябва да намери тази историята, независимо дали от Чепръчене или на границата, която ще ни хване за врата и за която ще се говори много дълго време", заяви Владимиров.

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Инвестбанк АД, Delta.bg, Chivas Regal, Katarzyna Estate, Балдаран

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".