Макар пандемията от ХИВ все още да не е отзвучала, в световен мащаб значително намалява броят на новодиагностицираните с ХИВ. Това стана ясно по време на хибридна пресконференция по повод днешния Световен ден за борба със СПИН. Пресконференцията "ХИВ - 40 години по-късно" има за цел да повиши осведомеността сред обществото за ХИВ.

Всъщност Световният ден за борба със СПИН е първият световен ден на здравето и тази година се навършват 40 години от откриването и началото на тази вирусна пандемия. Днес, 40 години по-късно, може да се говори за ХИВ като хронично заболяване, а голяма част от пациентите с ХИВ доживяват до късна възраст и могат да бъдат част от обществото. Най-възрастният пациент у нас е на 81 години. Той се чувства добре благодарение на прилаганата Антиретровирусна терапия (АРТ).

Проф. Татяна Червенякова, главен координатор на Експертния съвет по инфекциозни болести към Министерството на здравеопазването, която помни и първия пациент, диагностициран с ХИВ у нас, посочи че АРТ терапията и откриването на еднотаблетковите режими са невероятен успех за медицината. Световната здравна организация препоръчва още през 2016 г. всички, живеещи с ХИВ, да получават АРТ терапия. Проф. Червенякова увери, че няма проблем с осигуряването на лекарствата у нас в периода на пандемията от COVID-19.

Едва 25 са пациентите, които са отказали АРТ терапия в София от общо 1335. Останалите се лекуват в отделението по придобита имунна недостатъчност в СБАЛИПБ "Проф.Иван Киров" ЕАД. Като най-голям проблем проф. Червенякова открои незнанието и стигмата по отношение на заболяването и отношението в обществото спрямо хората с ХИВ.

Доц. д-р Нина Янчева от Катедрата по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина на Медицинския университет в София посочи, че както сега по отношение на превенцията на разпространението на COVID-19 има конспиративни теории за ваксините, така и в миналото е имало такива по отношение на АРТ терапията, която се е появила 1995 г. Такава, по думите й, е появилата се в периода 1998 г. и 2000 г. теория за "ХИВ Дениализъм". Доц. Янчева обясни, че тези, които я поддържат, са учени, които смятат, че ХИВ е безобиден вирус. "Както слушаме в момента, че SARS-CoV-2 e безобиден вирус и хората умират не от самия вирус", коментира тя.

По думите й именно тази теория се е възприела много положително от тогавашния президент на Южна Африка. В резултат години наред държавата отрича АРТ терапията, а загиналите от ХИВ вируса са стотици хиляди.

Доц. Янчева каза, че в момента в Южна Африка има седем милиона ХИВ позитивни. От тях само около 70 процента са на АРТ терапия. Именно този факт се свързвал с появата на новия вариант на SARS-CoV-2 вируса - "Омикрон". Твърденията, че е възможно тези мутации на SARS-CoV-2 да се случили, защото вирусът е попаднал в пациент с ХИВ инфекция и дълго време да е излъчван, имат своя резон, обясни експертът.

"Ние имахме пациентка с ХИВ, която не приемаше своята АРТ терапия, многократно спираше през годините си терапията, яви се сега с COVID-19 и два месеца тя беше положителна за SARS-CoV-2. За съжаление тя почина. Имаме само два смъртни случая от COVID-19 и то точно на пациенти, които са с тежък имунен дефицит, които не са приемали АРТ терапията си", посочи доц. Янчева

Проф. д-р Татяна Червенякова открои някои от съществуващите митове по отношение на заболяването СПИН. Такъв е например митът, че заразяването с ХИВ можело да се осъществи по въздушно-капков път или с целувка.

"Наистина, вирусът може да съществува в телесните течности, но в количества, които той да не бъде отговорен за предаване на заболяването", отбеляза проф. Червенякова.

Тя посочи, че ХИВ инфекцията се случва при обмен на телесни течности и подчерта, че най-сигурният метод за предпазване е използването на латексова бариера - кондом при всеки вид сексуален контакт.

Проф. Червенякова посочи, че профилактиката е много важна, защото тя може да удължи живота на пациента.

"В онези първи етапи, когато започна тази пандемия - 80-те години, 83-та година е изолиран вирусът, днес 40 години от това начало, ние вече говорим за липса на разлика между нормалната популация и популацията, която е инфектирана с този вирус, защото държим в ръцете си еднотаблетковите режими, които са невероятен успех за медицината", каза тя.