Историята на Брекзит е историята на отказа да се погледне истината в очите. Самата Тереза Мей също не прави изключение. В ранните месеци на своето премиерство, тя страстно прегърна риториката за безкомпромисния Брекзит, която окончателно поляризира мненията на Острова и втвърди позициите на ЕС.

Постепенно и най-вече, след като загуби абсолютното си парламентарно мнозинство през юни 2017 г., тя се видя принудена да смекчи подхода си и да започне да лавира между компромисите и изборите, които до голяма степен определиха и сделката й с ЕС през миналата седмица.

Дясното крило на партията на торите обаче няма да възприеме този прагматизъм. За тях единственият начин на съществуване е парадирането на увлечението им към идеала, а не към изкуството да живееш според възможностите в момента. Те никога не са имали практическо решение в джоба си. Когато се сблъскат с реалностите, по навик, се оттеглят и напускат кораба.

Опитът им да разклатят стола на Тереза Мей изцяло се вписва в единствената политика, която знаят - тази на постоянното раздразнение, която отдавна е загърбило ежедневните притеснения на хората и бизнеса във Великобритания.

Стигна се дори до малко чудо. Дори флагманите на Брекзит в британските медии -  Daily Mail и Daily Express, признаха с половин уста упорството на Тереза Мей да доведе преговорите докрай, но и това не трогна разпенените брекзитъри в парламента.

Но дори и да успеят с инсталирането на "истински правоверен брекзитър" на мястото на Тереза Мей, този наследник ще бъде най-кратко служилият британски министър-председател в историята. Разпределението на силите в парламента няма как да се промени и дори новият премиер да успее да сервира нов план, той ще бъде набързо  отхвърлен.

В сряда миналата седмица, Тереза Мей заяви, че сега остават 3 избора пред Великобритания - да се приеме нейната сделка, да се отхвърли и да последва no-deal Брекзит и трето, изобщо да няма Брекзит. Последното доста развълнува лагера на десните консерватори, защото прозвуча като признание на растящата публична подкрепа за втори референдум и откриваща се възможност за оставането в ЕС.

Ако министър-председателката оцелее като шеф на Консервативната партия през следващите дни, това ще разчисти сцената на голямото предколедно декемврийско шоу в парламента. В тези дебати, залогът наистина ще е бъдещето на Великобритания и политиците ще са главните действащи лица. Тереза Мей ще хвърли всичките си сили и влияние, за да прекара сделката си през парламента, а отделните фракции в него ще се дърпат и противят, както нееднократно декларираха.

Ако изобщо има момент в британската история, когато депутатите трябва да изберат дали да гласуват според своите убеждения или да останат верни на вота на своите избирателни райони, то той е сега. Процедурният ред също ще има решаващо значение в случая, като трябва да осигури достатъчно време за дебати и отделно внимание на всяка точка.

Засега Тереза Мей не разполага с мнозинство за приемането на договорения от нея Брекзит-пакет и перспективата за втори референдум започва да става все по-осезателна. А задачата да се избави Великобритания от илюзиите на привържениците на Брекзит тепърва предстои.

Автор: "Гардиън"
Превод: Bgben.co.uk