Комисарят на ЕС по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви, че е време публичният и частният сектор да изпълнят визията за превръщането на EdTech в ключов фактор в европейската дигитална образователна система. В статия за икономическото и бизнес издание Delano българският еврокомисар представя визията си как да се случи това. 

Времената на криза често благоприятстват иновациите и творчеството

В сектора на образованието и обучението по време на пандемията от COVID-19 домашното обучение привлече вниманието на всички към потенциала на технологиите за образованието. С началото на войната на Русия срещу Украйна децата, разселени от Украйна, трябваше да продължат обучението си, което понякога включва и дигитални средства. Има и много други, различни фактори, които допринесоха за това, че през последните две години в Европа образователните технологии (EdTech) достигнаха етап на зрялост.

EdTech е използването на софтуер и хардуер за целите на образованието и в класните стаи: таблети, интерактивни екрани и програми, комплекти за роботика, онлайн съдържание и платформи. Това означава също така нови подходи в ученето и все повече инициативи за това как най-добре да преподаваме нови знания и умения на хора от всички възрасти. Всички знаем колко бързо се развиват технологиите. Секторът на образователните технологии се развива също толкова бързо.

И има някои наистина впечатляващи резултати: през 2021 г. Европа бе един от най-бързо развиващите се региони на световната EdTech сцена. Това беше годината, в която се появи първият така наречен EdTech "еднорог" - частна компания с оценка, надхвърляща 1 млрд. долара. А до средата на 2022 г. общият размер на инвестициите е достигнал повече от 7,5 млрд. долара.

EdTech изисква техническо ноу-хау, но и креативност. И аз съм много горда, че Европа иска да бъде водеща в тази област.

Секторът на EdTech също така доказа за колко солидарен и ценностно ориентиран бизнес става дума: По време на пандемията компаниите отвориха безплатно своите EdTech услуги за учащи се, учители и образователен персонал. Направиха го отново за украинските бежанци. Новият украински училищен хъб, който дава достъп до образователни ресурси на разселените учащи, е съфинансирана от ЕС инициатива, зад която твърдо заставам.

И все пак EdTech е изправен пред редица предизвикателства, за да затвърди позициите си в развиващата се цифрова образователна екосистема в ЕС. Фрагментацията на националните пазари и култури или трудностите при изграждането на ефективни партньорства с министерства, училища и университети са само част от препятствията, пред които са изправени EdTech предприемачите в ЕС днес.

Време е да осъществим една смела визия

През юли 2021 г. създадох група от европейски EdTech компании, за да разберем по-добре индустрията и нейните нужди. По време на дискусиите на кръгла маса обменихме мисли за опита след пандемията, за състоянието на EdTech в ЕС и за възможните пътища за по-нататъшно сътрудничество.

Резултатът беше обща визия, която секторът създаде за своето бъдеще, представена по време на първия Форум на заинтересованите страни в областта на цифровото образование, на който бях домакин през март 2022 г. Това е смела визия. И аз вярвам, че сега е моментът секторът да действа в съответствие с тази визия и да постигне резултати.

Първата и решаваща стъпка е да докажем на онези учители и учащи се, които все още се съмняват в качеството на много EdTech решения. EdTech инструментите не са допълнение към развлекателния софтуер. Педагогиката и нуждите на учащите се са преди търговския успех. Те могат да доведат до подобряване на образователния процес и неговите резултати, те наистина могат да подготвят учащите се за успех в нашия дигитализиран свят.

Въпреки че съм убедена в потенциала на EdTech, не очаквам този млад сектор да завърши пътя си сам. Както е посочено в нашия План за действие в областта на цифровото образование, придвижването на европейското цифрово образование напред не трябва да става изолирано. Необходимо е всички да се включат в него и да имаме високо ефективна екосистема за дигиталното образование.

Ето защо реших да продължа дискусиите на кръглата маса с European EdTech с трета среща на 8 ноември. За първи път разгледахме темите за осигуряване на качеството и ефективните публично-частни партньорства, както и как можем да се справим с тези предизвикателства заедно.

Позволете ми да споделя някои от моите изводи

Първо, когато разработват своите инструменти, много европейски EdTech компании оценяват официалните учебни програми на училищата, за да видят как най-добре могат да подпомогнат постигането на учебните цели чрез своите инструменти. Това е много умно и добре дошло. Но за да се затвори цикълът, е важно EdTech компаниите също така да проследят въздействието на своите инструменти. Били ли са те толкова ефективни, колкото са се надявали? Това може да се оцени чрез проследяване на завършилите обучението си и чрез сътрудничество с изследователски институции за определяне на резултатите от обучението в дългосрочен план.

Второ, необходими са допълнителни усилия за осигуряване на добро и гладко сътрудничество между публичните образователни системи и частните компании, особено става дума за стартъпове или малки и средни предприятия. И двете страни могат да извлекат голяма полза от съвместната работа, но осъзнавам, че тя все още е малко необичайна. Нещата просто никога не са били правени по този начин. Убедена съм, че с течение на времето ще успеем да изградим среда на доверие, прозрачност и иновации.

Програми за финансиране

Не започваме от нулата. Вече съществуват добри практики като съвместно създаване, постоянно сътрудничество и обществени поръчки, насочени към стартиращи компании в областта на EdTech. Те проправят пътя към разширяване на сътрудничеството и изграждане на партньорства.

Ясно е, че разглеждането на тези теми е от съществено значение за напредъка и приветствам ангажираността на EdTech компаниите, с които се срещнах. Успешните примери вече са налице, но разбрах, че се нуждаем от по-координиран и амбициозен подход.

И аз се ангажирам да помогна

В ЕС имаме различни програми за финансиране, които предлагат възможности за EdTech сектора. С "Еразъм+", водещата програма на ЕС за образование, ще подкрепяме сектора от 2023 г. с възможности за финансиране на EdTech проекти, които формират ефективни публично-частни партньорства. А програмата "Хоризонт Европа" например предлага финансиране на сектора, за да стигне до още по-далечни решения чрез Европейския съвет за иновации и Европейския институт за иновации и технологии.

Пътуването на образователните технологии едва сега започва. И аз с голямо нетърпение очаквам да следвам този път, да предлагам подкрепа и да се възхищавам как техният творчески и предприемачески дух ще тласка образованието към качество и приобщаване за всички в не толкова далечното бъдеще.

Превод: Денис Коробко, Dir.bg