Трима от четиримата евродепутати на БСП отсъстват от предложения от председателя Корнелия Нинова списък на кандидатите от социалистическата партия за новия ЕП. Имената на Сергей Станишев, Петър Курумбашев и Георги Пирински въобще не фигурират, а това на Момчил Неков е поставено на несигурната 7-а позиция.

След като президентът на ПЕС предупреди, че подобен подход излиза от рамките на проевропейската перспектива, с нескрито разочарование темата коментираха още Петър Курумбашев и Георги Пирински.

"Понеже това предложение ми се стори като подигравка - за всичко, което съм направил досега, отказах. И така се разделихме. Благодаря на всички членове и организации на БСП, както и на Съюза на тракийските дружества, за доверието и получените номинации. До нови срещи!", гласи разпространената до медиите официална позиция на Курумбашев.

Колегата му Георги Пирински говори пред журналисти на влизане на заседанието на Националния съвет на БСП.

"Още преди повече от месец заявих, че няма да се кандидатирам за евродепутат, но това, че нито един от другите колеги не е в листата е повече от странно, да не кажа - неприемливо. Едва ли не се създава впечатление, че хора, които не са членове на БСП имат предимство", смята Пирински. Според него това ще се отрази отрицателно на резултатите на БСП.

По-рано позицията си изрази и президентът на ПЕС Сергей Станишев: "Какво е отношението и посланието към европейските ни партньори и политическата ни семейство в Европа? Защото близо година се води яростна кампания, която изтъква различията между БСП и ПЕС. И това неизбежно поражда въпроса: "А що дирите там?" Не е достатъчно да кажеш, че няма да напускаш ПЕС и че никой не те гони. Този разлом очертава цялата политика на ръководството. А днешната листа го доказва".