ЕС подготвя резервен план на стойност до 20 млрд. евро за Украйна, като използва дългова структура, която заобикаля възраженията на унгарския президент Виктор Орбан относно финансирането на разкъсваната от война страна.

След като по-рано този месец лидерите на ЕС не успяха да постигнат съгласие по предложения четиригодишен пакет за Украйна на стойност 50 млрд. евро, официалните лица търсят алтернативи, които да спасят Киев от надвисналата бюджетна криза, ако различията в блока не могат да бъдат преодолени.

Длъжностни лица, участващи в разговорите, заявиха, че един модел, финансиран чрез дълг, е придобил популярност като най-практичния начин за предоставяне на подкрепа, ако Орбан откаже да отхвърли ветото си на планираната среща на върха на 1 февруари.

Тази схема би включвала участващите държави-членки да издадат гаранции за бюджета на ЕС, което ще позволи на Европейската комисия да заеме до 20 млрд. евро на капиталовите пазари за Киев през следващата година, твърдят запознати с преговорите. Точните условия все още се обсъждат, а окончателната сума ще бъде определена в зависимост от нуждите на Украйна, допълниха те.

Договореността е подобна на структурата, използвана през 2020 г., когато Комисията предостави до 100 млрд. евро евтино финансиране на държавите от ЕС за краткосрочни схеми за подкрепа на работата по време на пандемията от COVID-19.

От решаващо значение е, че вариантът няма да изисква гаранции от всички 27 държави - членки на ЕС, стига сред основните участници да са държави с най-висок кредитен рейтинг. Това ще позволи на ЕС да заобиколи ветото на Унгария, тъй като няма да изисква единодушна подкрепа.

Някои държави, включително Германия и Нидерландия, ще се нуждаят от парламентарно одобрение за национални гаранции - процес, който длъжностните лица се надяват да бъде завършен навреме, за да се предостави помощ на Украйна до март.

Един от запознатиje с дискусиите заяви, че никакъв "технически проблем" не блокира начините за предоставяне на бюджетно финансиране на Киев, но че от политическа гледна точка "е по-сложно".

Ако лидерите на ЕС се споразумеят за този план на 1 февруари, ще се даде увереност на МВФ да отпусне следващия си транш от финансирането за Украйна на стойност около 900 млн. долара, заявиха служителите, запознати с разговорите.

Това би трябвало да осигури на Киев достатъчно финансиране, за да не се налага да прибягва до парично финансиране, при което правителството ще печата пари, за да поддържа дефицита си, и ще рискува инфлацията да се разрасне, добавиха те.

Един от недостатъците на тази схема в сравнение с първоначалното предложение, основано на бюджета на ЕС, е, че тя ще бъде ограничена до заеми и няма да включва безвъзмездни средства. Държавите членки все пак биха могли да решат да предоставят безвъзмездни средства на двустранна основа.

Друг резервен вариант, който се разглежда, включва разгръщане на структурата на финансиране, използвана тази година, в рамките на която ЕС предостави на Украйна евтини заеми в размер на 18 млрд. евро, за период от няколко месеца и до една година. За този вариант ще е необходимо съгласието на претеглено мнозинство от държавите.

Официалните лица обаче подчертават, че предпочитаният от тях вариант е да се одобри непромененият пакет от помощи, предложен за първи път през юни, но блокиран от Унгария.

Това допълване на бюджета на ЕС, което остава предпочитано от Комисията, тъй като обхваща четиригодишен период, включва и 4 млрд. евро за други приоритети, включително инвестиции в отбраната и миграцията.

Независимо от избрания модел, ЕС е обещал на Украйна, че ще предостави финансиране най-късно до март, според официални лица, информирани за разговора между финансовите министри от Г-7 миналата седмица.

Говорител на Комисията отказа коментар.