Представители на "Продължаваме промяната" и ГЕРБ започнаха новата седмица, без да дават каквито и да е положителни знаци за съвместни действия. В предаването на Нова тв "Здравей, България" Венко Сабрутев нарече ГЕРБ токсична партия, а Тома Биков определи ПП като "радикална левица". 

"Ставаме свидетели на това, че ГЕРБ бяга от отговорност. Това е токсична партия, с която никой не иска да се коалира", заяви Венко Сабрутев и подчерта, че партията няма да подкрепи експертно правителство, а но ще дава гласовете си за конкретни политики в парламента.

"Най-важното за България е да има стабилно управление. ГЕРБ свали едно стабилно правителство като това на Кирил Петков. Те го направиха с идеята да управляват. Сега е тяхна отговорност да направят правителство", заяви Сабрутев.

Той коментира и призива на ГЕРБ за преговори за управление. "Първо казаха, че ще пратят пратеници да преговарят. Когато им отказахме, те казаха - не бе не искаме коалиция с вас. Така и не разбрахме - искат ли или не искат коалиция с нас", каза Сабрутев. "Ние ще гласуваме против тяхно правителство. От ГЕРБ се опитват да ни кажат, че всеки следващ избор ще бъде същият. Това не е така. В последните няколко избора политическата картина се променя все повече и повече", продължи Сабрутев.

Той отново припомни, че миналата година от ПП с 67 депутати са съставили коалиция. "Ако ГЕРБ не успее да състави правителство, изводът ще е - ако гласуваш за ГЕРБ, получаваш нестабилност", каза Сабрутев. Според него от ГЕРБ се опитвали да намерят вина в другите партии, за това, че не могат да съставят правителство.

Ако се стигне до втория мандат, от ПП ще свикат Националния си съвет и ще решават как да процедират.

От своя страна Тома Биков от ГЕРБ, който също гостува в сутрешния блок на Нова тв, беше категоричен, че в лично качество няма да подкрепи кабинет на "Продължаваме Промяната".

"Не знам партийната позиция. Тези хора са некомпетентни. Те са абсолютно сбъркани и те не трябва да управляват страната. ПП е една радикализирана левица. Тези хора трябва да бъдат въдворени с усмирителна риза за известно време, за да се успокоят и да почнат да бъдат полезни", каза ощетой.

Биков уточни, че не са предлагали управление на ПП, а разговор.

"Те са втора политическа сила. Реализирането на кабинет с втория мандат винаги е злополучно. С третия може и да се създаде правителство, но то няма да е проевропейско или антикризисно. То ще бъде компромисно, нещо за зимата, за пролетта. Ние не предлагаме това, а с нашия мандат искаме да се осъществи проевропейско и антикризисно управление", обясни Тома Биков.