Президентът Румен Радев подписа указа за свикване на първото заседание на 48-ото Народно събрание на 19 октомври, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Така партиите ще имат още 9 дни, в които да опитат да доближат позициите си в името на съставяне на редовно правителство.

По конституция държавният глава има срок от един месец след изборите, за да даде старт на парламента. Преди дни той обяви от Малта, че ще предостави на парламентарно представените партии всички условия по Конституция, така че да имат достатъчно време за диалог и разговори за формиране на стабилно мнозинство.

"Сега не е време за малодушие и за тесни партийни сметки. България има нужда от работещ парламент, защото върху него се крепи конституционният ни модел на управление. Време е да се поеме отговорност и за политическа смелост", заяви тогава Румен Радев. По думите му резултатът от изборите не дава възможност за лесно формиране на коалиция, но хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения и интереси, защото България има нужда от работещ парламент и устойчиво правителство.

В петък Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви поименно избраните 240 народни представители в 48-ото Народно събрание. Обявени бяха и преференциите, получени от всеки един от кандидатите за народни представители в изборите за Народно събрание, по многомандатни изборни райони и по кандидатски листи.

След като свика Народното събрание, според "24 часа" президентът ще проведе разговори с всички парламентарно представени сили. След това се очаква да връчи и първия мандат за съставяне на правителство.

ГЕРБ-СДС ще направят опит да съставят кабинет. Партията вече обяви, че контактна група начело с Росен Плевнелиев и Соломон Паси ще води преговорите. Предложението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за евроатлантическо правителство обаче получи отказ от "Продължаваме промяната" и частично и от "Демократична България", които бяха сочени за основни потенциални партньори.