Даването на автокефалия на Украинската църква ще бъде събитие с дълготрайни исторически последствия. Българската православна църква по-скоро взима решение да не се намесва в този спор, което за мен е съвсем правилно. Тоест, оказва се, че Московската патриаршия изведнъж остава в изолация.

Това каза в интервю за БНР историкът и изследовател д-р Момчил Методиев, главен редактор на сп. "Християнство и култура".

"Важното е, че в крайна сметка в православния свят действително независимите държави се сдобиват и с автокефална църква. Това е причината за изострянето на отношенията между Вселенската и Московската патриаршия", смята историкът.

В четвъртък Светият синод на Вселенската патриаршия "потвърди решението за това, че пристъпва към предоставяне на автокефалия на църквата в Украйна", отмени грамотата от 1686 г. за преминаване на Киевската митрополия под юрисдикцията на Московската патриаршия и заяви, че възстановява ставропигията на вселенския патриарх в Киев. Решено беше и да бъде свалена анатемата от водачите на двете неканонични църкви в Украйна - Филарет от Киевската патриаршия и Макарий от Украинската автокефална църква. В РПЦ, както и в редица поместни православни църкви разглеждат тези решения като враждебни и незаконни, способни да доведат до сериозен разкол в православието.

Признаването на Украинската църква от Вселенската Патриаршия е предизвестено за наблюдателите, които следят процесите в православния свят, обясни Методиев.

"Още през пролетта стана ясно, че Вселенският патриарх поема инициативата за издаване на документа, с който ще признае автокефалията на Украинската православна църква. Това, което направи Вселенският патриарх, е, че призна епископското достойнство на ръководителите на другите две църковни структури в Украйна, които не са към Московската патриаршия. Това от своя страна открива пътя към свикване на събор на двете структури в Украйна, който да избере нов предстоятел и вероятно да създаде нова църковна структура. След това Вселенският патриарх ще издаде документа, с който да бъде призната автокефалията, т.е., фактът на признаване все още не се е случил, но е открит пътят към неговото случване", коментира експертът.

Националният фронт за спасение на България (НФСБ) приветства решението на Светия Синод на Вселенската патриаршия в Истанбул за обявяване за канонични Украинската православна църква и Украинската автокефална православна църква и призовава Българската православна църква да последва този пример. Това се казва в позиция, разпространена от партийния пресцентър до медиите.

"Украйна е близка на България държава, дом на една от най-големите задгранични български общности. Българските изпълнителна и законодателна власт водят последователна политика през годините както за сближаване на българския етнос в Украйна с Родината и българския народ, така и за изграждане на трайни и устойчиви икономически, социални и културни връзки между Украйна и България", се посочва в текста.

Затова НФСБ смятат за "критично важно" БПЦ да се включи в този процес и последва българската държавна политика и да направи нужното, за да може украинският народ и българите в Украйна да имат своя независима църква.

Остра реакция от Русия

Отговорът на синода на Руската православна църква на решенията на Константинополския патриархат за Украйна ще е адекватен и твърд. Това заяви днес пред журналисти говорителят на руския патриарх Кирил Александър Волков по повод на визитата му в Беларус, предаде ТАСС. Волков каза, че оценка на действията на Константинополския патриархат, ще даде синодът, който ще се събере в понеделник в Минск. "Във всеки случай, отговорът ще е адекватен и твърд. Синодът ще изрази недвусмислената си позиция за решенията, взети в Истанбул. В същото време Волков се затрудни да посочи какви конкретно решения ще бъдат взети и заяви, че трябва "малко да се изчака".

Вселенският патриарх Вартоломей предприема провокация спрямо украинската църква с пряката подкрепа на САЩ. Това на свой ред е заявил руският външен министър Сергей Лавров в интервю за френски медии.

"Украинският патриархат не е обръщал гръб на Руската православна църква, защото Украинската православна църква към Московския патриархат е против провокациите, които сега подхваща Константинополският патриарх Вартоломей с пряката публична подкрепа на Вашингтон", казва Лавров.

На снимката: Главата на Украинската православна църква патриарх Филарет ръководи служба във Володимската катедрала в Киев  на 11 октомври 2018 г.